Κρήτη: «Στερεύουν» τα φράγματα (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: «Στερεύουν» τα φράγματα (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα... ήρθαν τα πρωτοβρόχια στην Κρήτη - Εκλιπαρούν για βροχές οι αγρότες

Τα λες και «πρωτοβρόχια λίγο πριν τα Χριστούγεννα», αφού ουσιαστικά φέτος ελάχιστο είναι το νερό που «έχει κάνει» στην Κρήτη και μόνο τις τελευταίες μέρες φαίνεται σαν να έρχονται οι πολυπόθητες βροχές, που πώς και πώς περιμένουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, αλλά και όλος ο κόσμος που ακούει πως τα φράγματα στην Κρήτη αδειάζουν επικίνδυνα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό της νέας χειμερινής περιόδου ότι ο Δεκέμβριος δε είχε δώσει, τουλάχιστον στη Δυτική Κρήτη, βροχές, ενώ στο νησί τα αθροιστικά ύψη βροχής του φετινού Νοεμβρίου κυμάνθηκαν μόλις από 2 ως 12 χιλιοστά μόνο, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο!

Μάλιστα, κατά τον περασμένο μήνα, αυτά τα ύψη βροχής ήταν πολύ χαμηλότερα από τις προηγούμενες χρονιές, ειδικά αν συγκριθούν με τα τρία περασμένα χρόνια 2018, 2019 και 2020, οπότε και τον Νοέμβριο είχαν σημειωθεί πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, πάντως, στον νομό Ηρακλείου και τις τελευταίες μέρες στη Δυτική Κρήτη, κυρίως, το νερό που έπεσε «έφερε» ανακούφιση σε όλους τους κατοίκους, αφού ήταν ιδιαίτερα ευεργετικό και έπεσε και με τον καλύτερο τρόπο, για να το απορροφήσει η διψασμένη γη και να εμπλουτιστούν - ασφαλώς σε ελάχιστο βαθμό όμως - τα φράγματα στο νησί.

Οι βροχές, λοιπόν, των τελευταίων ωρών ήρθαν ως μάννα εξ ουρανού για την Κρήτη, καθώς λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας υπάρχουν φράγματα που έχουν σχεδόν αδειάσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης 7 Δεκεμβρίου, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της «ΚΡΗΤΗ ΤV», ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι το γεγονός ότι το φράγμα Φανερωμένης έχει «στεγνώσει». Οι παραγωγοί ανησυχούν έντονα για την άρδευση των καλλιεργειών τους και, την ίδια ώρα, οι γεωτρήσεις δουλεύουν πυρετωδώς σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα το κόστος ρεύματος και νερού να φτάνει στα ύψη.

Σε χαμηλό επίπεδο κινείται επίσης το φράγμα Αποσελέμη και αυτό των Μπραμιανών στην Ιεράπετρα, καθώς άνυδροι αποδείχτηκαν οι μήνες που πέρασαν, ενώ κάθε δυνατή λύση επιστρατεύει και ο Δήμος Ανωγείων για να μη «στερέψουν» οι βρύσες.

Βροχή- «χρυσάφι» μετά την ανομβρία

Οι πολυπόθητες βροχές ήρθαν μετά από ολόκληρες εβδομάδες με ελάχιστες ή ανύπαρκτες βροχοπτώσεις, με τη γη της Μεσαράς να διψά για νερό και το φράγμα Φανερωμένης να αδειάζει όλο και περισσότερο.

Παραγωγοί και καλλιεργητές βλέπουν το φράγμα να στερεύει και τις ανάγκες λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας των προηγούμενων μηνών να αυξάνονται. Ακόμα κι αν ο Δεκέμβριος μπήκε με βροχές, η αγωνία χτυπάει «κόκκινο», αφού τους προηγούμενους μήνες δεν έπεσε ούτε σταγόνα βροχής.

Την ίδια στιγμή, οι αντλίες και οι γεωτρήσεις δουλεύουν πυρετωδώς για να καλύψουν τις ανάγκες της διψασμένης γης.

Μιλώντας στην «ΚΡΗΤΗ ΤV», ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης τόνισε ότι, «από τη στιγμή που το φράγμα έφτασε στα 6 εκατομμύρια κυβικά νερό, αμέσως κλείσαμε την παροχέτευση για άρδευση. Μοναδικό έργο το οποίο θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα για την άρδευση της Μεσαράς είναι ο εμπλουτισμός του φράγματος από τον Πλατύ Ποταμό»...

Ωστόσο το αυξημένο κόστος ρεύματος απογειώνει και την τιμή του νερού. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στον ΤΟΕΒ Γ’ Ζώνης ο λογαριασμός, από 100 χιλιάδες ευρώ, ήρθε στη διπλάσια επιβάρυνση των 200 χιλιάδων ευρώ!

Παρά τις τσουχτερές τιμές στο κόστος ρεύματος και νερού, πάντως, η δημοτική Αρχή Φαιστού ζήτησε να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές. Σύμφωνα με τη σχετική δήλωση του δημάρχου Φαιστού, «ας είναι οι ΤΟΕΒ προσεκτικοί, ώστε να μπορούν να συμψηφίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες με τους χειμερινούς και να μπορέσουν να κρατήσουν τις τιμές σε τέτοια επίπεδα που να μπορούν να καλλιεργούν οι άνθρωποι»...

Έντεκα μήνες χωρίς βροχές στην Ιεράπετρα

Οι έντεκα μήνες ανομβρίας άφησαν το σημάδι τους και στο φράγμα Μπραμιανών στην Ιεράπετρα. Από τα 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που είχε αποθηκεύσει πέρυσι ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας στον ταμιευτήρα, έχουν απομείνει μόνο 9,7 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Και εδώ οι λογαριασμοί είναι «φουσκωμένοι» λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα, ενώ ο ΤΟΕΒ έχει αποφασίσει, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, να αυξήσει την τιμή του νερού. Ενώ δηλαδή η τιμή του νερού είναι σήμερα στα 18 λεπτά το κυβικό, η απόφαση είναι να αναμορφωθεί στα επίπεδα των 25 λεπτών ανά κυβικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Μανόλη Παπαδάκη.

Ούτε τα Ανώγεια γλίτωσαν

Η ανομβρία έχει «χτυπήσει» ακόμα και τον ορεινό δήμο Ανωγείων. Με κάθε δυνατό μέσο η δημοτική Αρχή προσπαθεί να εμποδίσει τις βρύσες να «στερέψουν».

Πότε αναμένεται να βρέξει - Αδειάζουν οι ταμιευτήρες

Όσο για τη γενικότερη κατάσταση; Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι - σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης - τον περυσινό Νοέμβριο το φράγμα Αποσελέμη υπερχείλισε λόγω της θεομηνίας, ενώ φέτος ο ίδιος μήνας αποδείχτηκε άνυδρος.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΟΑΚ, έχουμε την ακόλουθη εικόνα στην παρούσα φάση:

- Στο φράγμα Αποσελέμη έχουν μείνει 6-7 εκατομμύρια κυβικά νερού, με χωρητικότητα 13 εκατομμυρίων κυβικών.

- Στο φράγμα Ποταμών έχουν μείνει 20 εκατομμύρια κυβικά νερού, με χωρητικότητα 22 εκατομμυρίων κυβικών.

- Και στο φράγμα των Αγίων Θεοδώρων τα αποθέματα νερού βρίσκονται στα περυσινά επίπεδα.

Οι βροχές, σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, κατά τόπους στην Κρήτη, με σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών από το μεσημέρι και μετά στο Ηράκλειο, κυρίως. Οι βροχές αναμένεται να συνεχιστούν μέσα στο σαββατοκύριακο στη Δυτική Κρήτη, αλλά και στον Άγιο Νικόλαο, τη Σητεία και το Τυμπάκι στη διάρκεια του Σαββάτου, σύμφωνα πάντα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News