Ηράκλειο

Κρήτη - Λιανεμπόριο: «Όχι» σε ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές από Εργατικό Κέντρο και Εμπορικό Σύλλογο

Οι απαντήσεις των φορέων στις αιχμές της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν σήμερα, Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου και ΟΕΣΚ, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μετά και από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα μεταξύ των φορέων στην Περιφέρεια Κρήτης και το «ναι» στο άνοιγμα, από των Δήμου Ηρακλείου, ΟΛΗ, αλλά και τουριστικών φορέων της πόλης.

Νίκος Συριγωνάκης: Δεν θα αλλάξει κάτι στην αγορά

«Αύριο οι φορείς καταθέτουν τις προτάσεις τους και γραπτά, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν αλλαγές, όπως διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις τους», είπε στο ν σταθμό ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Νίκος Συριγωνάκης, που παρέθεσε, μεταξύ άλλων και το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο ήδη λειτουργεί η αγορά.


Δημόκριτος Σαλούστρος: Ζητάμε ξεκάθαρες θέσεις από τους φορείς

«Επίσημη, δημόσια και ξεκάθαρη πρέπει να είναι η θέση κάθε φορέα» διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Δημόκριτος Σαλούστρος, καθώς κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκτιμήθηκε πως καταβάλλεται προσπάθεια για άνοιγμα του συνόλου των καταστημάτων.

Στέλιος Βοργιάς: Λέμε κατηγορηματικά Όχι – Η Κυριακή είναι αργία

«Χωρίς περιστροφές η θέση του ΕΚΗ είναι όχι στην Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Αίτημα μας η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου, ώστε και στις τουριστικές περιοχές τους τουριστικούς μήνες η λειτουργία των καταστημάτων να συνοδεύεται με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», υπογραμμίζει ο Στέλιος Βοργιάς.

Μανόλης Κουμαντάκης: Λέμε όχι και στις προαιρετικές Κυριακές

«Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Κρήτης και της ΟΕΣΚ είναι η κατάργηση του πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων και τις επτά προαιρετικές Κυριακές, παράλληλα με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις κι όχι η λειτουργία μας όλες τις Κυριακές του χρόνου» διευκρίνισε ο πρόεδρος τους, Μανόλης Κουμαντάκης.

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Αντιδρούν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Υπενθυμίζεται η σχετική για το θέμα ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, σύμφωνα με τον οποία το ΕΚΗ εκφράζει την κατηγορηματική άρνηση του για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Κέντρου:

«Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου εκφράζει την κατηγορηματική άρνηση του για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Ένα σημαντικό ζήτημα, που τέθηκε χθες υπό συζήτηση στην σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Το ΕΚΗ έχει επανειλημμένως τονίσει την θέση του στο σοβαρό αυτό ερώτημα και επαναλαμβάνει ότι το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί ανοιχτά τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, ενώ οδηγεί σε βέβαιη καταστροφή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα των καταναλωτών στη χώρα μας δεν είναι η έλλειψη χρόνου αλλά οι άδειες τσέπες. Αυτό που σήμερα λείπει από την κοινωνία δεν είναι οι ώρες για να ψωνίσουμε, αλλά τα χρήματα και οι μισθοί για να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Η πανδημία, τα μνημόνια και η φοροεισπρακτική πολιτική, είναι καταστροφική για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

«Έπεσαν οι μάσκες»

«Οι διαθέσεις φάνηκαν από το πρώτο λεπτό της συζήτησης όταν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κος Συριγωνάκης επικαλέστηκε ως de facto τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές τη θερινή περίοδο (Απρίλη έως Οκτώβρη) με την πρόφαση ότι μερικές περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ως τουριστικές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Όπως τονίζει, «δια στόματος κου Παττακού ο οποίος εξέφρασε “την άποψη του δημάρχου και της δημοτικής αρχής” ότι τα εμπορικά καταστήματα πρέπει να ανοίγουν «προαιρετικά» καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και το χειμώνα, δηλαδή 52 Κυριακές το χρόνο! Κάνοντας κουρελόχαρτο την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου και την μέχρι τώρα θέση του για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος με ελάχιστες διαφοροποιήσεις κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων Ηρακλείου, Χερσονήσου αλλά και της ΟΕΣΚ κάνοντας και αυτοί με τη σειρά τους κουρελόχαρτο το ομόφωνο ψήφισμα που οι ίδιοι είχαν συμφωνήσει και εκδώσει στις 10/06/2021.

Από τους εργοδοτικούς φορείς μονάχα ο εκπρόσωπος της ΟΕΒΕΝΗ εξέφρασε την πάγια θέση τους για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Απεναντίας βασιλικότεροι του βασιλέως και μάλιστα με περίσσιο θράσος υπέρ του καθολικού ανοίγματος τις Κυριακές τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι του ΟΛΗ και του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης. Ήταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση του ΟΛΗ ότι “η πανδημία αποτέλεσε μια ευκαιρία, την οποία και εκμεταλλεύτηκαν” δείχνοντας μας πόσο ζυγίζουν στη ζυγαριά τους οι ανθρώπινες ζωές όταν στην άλλη πλευρά ισορροπεί το κέρδος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των τουριστικών γραφείων που έριξε το φταίξιμο για το θάνατο των δυο συναδέλφων μας στα Σ/Μ στην ατομική τους ευθύνη και τα μέτρα προστασίας και όχι στα ανύπαρκτα υγειονομικά πρωτόκολλά που εφαρμόστηκαν για να γεμίζουν οι ίδιοι τα σεντούκια τους.

Και σα να μην έφταναν οι εργοδοτικοί φορείς και οι χυδαιότητες που ξεστόμισαν για να υπερασπιστούν τη λαιμαργία τους, το κερασάκι στην τούρτα ήρθε να βάλει ο πρόεδρος του ΕΚΗ με την τοποθέτηση του. Ο κ. Βοργιάς ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του να ισχύει το «προαιρετικό» της Κυριακάτικης εργασίας και για τους εργαζόμενους… δίνοντας πάσα στην πλήρη και υποχρεωτική εφαρμογή υπό το φόβο της απόλυσης, ενώ ταυτόχρονα άρχισε και το παζάρι για τα γεωγραφικά όρια ισχύος του μέτρου εντός του Δήμου Ηρακλείου, των τουριστικών ζωνών κ.α

Σε αυτό τον ορυμαγδό παραποίησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας ακούστηκαν και αρκετά γνωστά επιχειρήματα όπως «η κρουαζιέρα φέρνει λεφτά», «σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης τα μαγαζιά είναι ανοιχτά τις Κυριακές» «είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό το άνοιγμα» κ.α

Η μόνη φωνή που απέμεινε να υπερασπίζεται την αυτονόητη ανάγκη για ενιαία ημέρα ανάπαυσης της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών εμπόρων ήταν η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Συναδέλφισες και συνάδελφοι,

Ναι, η κρουαζιέρα και ο τουρισμός έφερε λεφτά στο νησί μας, αυτά τα χρήματα όμως δεν πήγαν ούτε στις τσέπες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, ούτε στους αυτοαπασχολούμενους και τους βιοπαλαιστές μαγαζάτορες. Το αποδεικνύουν οι μισθοί πείνας και τα εκατοντάδες λουκέτα των τελευταίων χρόνων. Τα χρήματα αυτά πήγαν στις τσέπες των Τουριστικών πρακτόρων που πέταξαν για ακόμα μια χρονιά στον Καιάδα της ανεργίας χιλιάδες υπαλλήλους τουριστικών γραφείων χωρίς κανένα επίδομα, για να μη χαρακτηριστούν οι επιχειρήσεις τους εποχικές. Πήγαν στις πολυεθνικές που αγοράζουν τα φιλέτα του κέντρου το ένα μετά το άλλο, στους ντόπιους και ξένους μεγαλοκαρχαρίες του εμπορίου και των Σ/Μ.

Δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για εμάς τους εργαζόμενους και τις οικογένειες μας, δεν τους ενδιαφέρει πότε και πόσο θα βλέπουμε τα παιδιά μας, πότε θα βρίσκονται τα νέα ζευγάρια που εργάζονται κυρίως στο εμπόριο. Πότε θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση, ψυχαγωγία, μόρφωση και πολιτισμό.

Επικαλούνται το συμφέρον των μικρεμπόρων αλλά στην πραγματικότητα κάνουν τους λαγούς των πολυεθνικών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα μεγαθήρια του εμπορίου κατακλύζουν πλέον το κέντρο του Ηρακλείου και σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει μικρό εμπορικό κατάστημα ούτε για δείγμα. Το άνοιγμα που τους κόπτει τάχα μου στις τουριστικές περιοχές, στην πράξη απλά θα διευκολύνει το άνοιγμα των μεγάλων αλυσίδων που μέχρι τώρα έμεναν κλειστές.

Συναδέλφισες και συνάδελφοι,

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου όλα τα προηγούμενα χρόνια μπαίνει μπροστά, ενάντια στη μεθόδευση της Περιφέρειας Κρήτης για το άνοιγμα των καταστημάτων Κυριακές και τα έχουμε καταφέρει.

Όμως χρειάζεται αυτός ο αγώνας να μεγαλώσει, να μπουν και άλλοι συνάδελφοι στη μάχη ώστε: να μη δουλεύουμε ούτε 52 , ούτε 32, ούτε 7 , αλλά καμία Κυριακή το χρόνο!

Οι Κυριακές είναι για τις οικογένειες μας, τα παιδιά μας, την ξεκούραση μας!

Μέσα στην εορταστική περίοδο με νόμους που έχουν τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων οι εργαζόμενοι στο εμπόριο αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε ακατάπαυστα 7 ημέρες την εβδομάδα για 3 και παραπάνω συνεχόμενες εβδομάδες με ότι ωράριο θέλει η εργοδοσία. Μας θέλουν με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς κανένα δικαίωμα, διαθέσιμους στην εργοδοσία ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Να μην το επιτρέψουμε! Στο χέρι μας είναι αυτοί οι σχεδιασμοί να μείνουν στα χαρτιά!

Οι εμποροϋπάλληλοι δεν επιλέξαμε να εργαζόμαστε τις Κυριακές, τις αργίες, με ότι ωράριο και για όσο θέλει η εργοδοσία. Οι εργαζόμενες μητέρες δεν ζήτησαν να δουλεύουν 10ωρο για να βλέπουν τα παιδιά τους Παρασκευή όπως επικαλέστηκε ο Υπ.εργασίας αλλά παρόλα αυτά βάζει τις ίδιες εργαζόμενες να δουλεύουν 3 συνεχόμενες Κυριακές , τη μοναδική μέρα δηλαδή που υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί ολόκληρη η οικογένεια.

Στον αγώνα για τη ζωή μας , δυναμώνουμε το σωματείο μας την οργάνωσή μας!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να σπάσουν το φόβο, να βγουν μπροστά, αγωνιστικά, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο μας να παλέψουμε για τη ζωή μας, τα δικαιώματα μας, για τον ελεύθερο χρόνο μας, για την ξεκούραση μας, για τις οικογένειες μας.

Απαιτούμε :

  • Να μην τολμήσει η Περιφέρεια Κρήτης να αλλάξει έστω και μια ημέρα από τις Κυριακές !
  • Νομοθετική Κατοχύρωση της Κυριακάτικής αργίας»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια