Δολοφονία Ιάκωβου Εμμανουήλ: Ενοχή των κατηγορουμένων ζήτησε ο εισαγγελέας - Σήμερα η απόφαση

Κρήτη
Δολοφονία Ιάκωβου Εμμανουήλ: Ενοχή των κατηγορουμένων ζήτησε ο εισαγγελέας - Σήμερα η απόφαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση δολοφονίας του 39χρονου Ιάκωβου Εμμανουήλ - Εντός της ημέρας η απόφαση

Σε εξέλιξη βρίσκεται, σήμερα, Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, η δίκη για την υπόθεση δολοφονίας του 39χρονου επιχειρηματία Ιάκωβου Εμμανουήλ, το πτώμα του οποίου είχε βρεθεί τον Ιανουάριο του 2017, στη Ροδιά Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, να κηρυχθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση ζήτησε ο εισαγγελέας με την πρότασή του προς το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και η απόφαση.

Για την υπόθεση είχαν κριθεί ένοχοι πρωτόδικα τρεις άνδρες. Ο 38χρονος συνέταιρος του θύματος κι ένας 29χρονος είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, ενώ σε έναν 27χρονο είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 12 ετών, ο οποίος βρίσκεται εκτός φυλακής, εκπροσωπήθηκε δια των πληρεξουσίων συνηγόρων του. Η έφεση του 38χρονου δραπέτη, ο οποίος δεν παραβρέθηκε στη δίκη στις 17 Νοεμβρίου, απορρίφθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο ως «ανυποστήρικτη».

Κατά την αγόρευσή του, ο δικηγόρος του κατηγορούμενου τόνισε ότι «ο 38χρονος δεν είχε σκοπό να σκοτώσει. Πήγε με γυμνά χέρια, χωρίς όπλο ή μαχαίρι. Συμμετείχε μόνο στον καυγά και τον έδειρε», ζητώντας να μην θεωρηθεί ανθρωποκτονία από πρόθεση, καθώς όπως υποστηρίζει δεν υπήρχε δόλος. «Το μόνο του λάθος είναι ότι δεν διασφάλισε "σωστική ενέργεια"», αναφέρει χαρακτηριστικά,

Το χρονικό 

Τα ίχνη του 39χρονου επιχειρηματία χάθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου του 2017. Η σορός του Ιάκωβου Εμμανουήλ έμελλε να εντοπιστεί τελικά πέντε μέρες μετά την εξαφάνισή του, σε περιοχή της Ροδιάς Ηρακλείου. 

Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ειδοποίησαν την Αστυνομία, καθώς είχαν παρατηρήσει ένα αυτοκίνητο παρατημένο στην άκρη του δρόμου, με μισάνοιχτα τα παράθυρα, την ώρα που η Κρήτη πληττόταν από σφοδρή κακοκαιρία.

Οι αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο, όπου αρχικά εντόπισαν το σταθμευμένο αυτοκίνητο του 39χρονου. Λίγο αργότερα βρέθηκε μπρούμυτα και το άψυχο κορμί του Εμμανουήλ, σε πολύ κοντινή απόσταση από το όχημά του. 

Πρωτόδικα

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό τον Ιούνιο του 2018 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους τρεις εμπλεκόμενους άνδρες, επιβάλλοντάς, μάλιστα, στους δύο εξ αυτών ποινή ισόβιας κάθειρξης. 

Ο λόγος για τον 38χρονο συνέταιρο του θύματος και τον 29χρονο συγκατηγορούμενό του. Εξάλλου, ο έτερος νεαρός κατηγορούμενος (ηλικίας 27 ετών) καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών.

Ο 29χρονος άνδρας ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ανέφερε στην απολογία του ότι λυπάται για ό,τι συνέβη.

Ο 29χρονος ανέφερε ακόμη ότι ήταν παρών στο πρώτο επεισόδιο, το οποίο σημειώθηκε σε πάρκινγκ κέντρου κοινωνικών εκδηλώσεων στον Σκαφιδαρά Γαζίου, όπου ο Ιάκωβος Εμμανουήλ ξυλοκοπήθηκε από τον 29χρονο και τον 27χρονο.

Σύμφωνα με τον 29χρονο, ο Εμμανουήλ ήταν ζωντανός όταν τον παρέλαβε ο 38χρονος συνέταιρός του.

Σε αντίθεση με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο 29χρονος κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν ήταν παρών στο δεύτερο χρονικά επεισόδιο που σημειώθηκε σε περιοχή της Ροδιάς Ηρακλείου, όπου φέρεται να άφησε την τελευταία του πνοή ο αδικοχαμένος Ιάκωβος Εμμανουήλ.

Το χρονικό της υπόθεσης

Τα ίχνη του 39χρονου επιχειρηματία, πατέρα ενός ανήλικου παιδιού, χάθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου του 2017. Το άψυχο σώμα του Ιάκωβου Εμμανουήλ έμελλε να βρεθεί τελικά πέντε μέρες μετά την εξαφάνισή του, σε περιοχή της Ροδιάς Ηρακλείου.

Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ειδοποίησαν την Αστυνομία, καθώς είχαν παρατηρήσει ένα αυτοκίνητο παρατημένο στην άκρη του δρόμου, με μισάνοιχτα τα παράθυρα, την ώρα που ο χιονιάς έπληττε την Κρήτη.

Οι αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο, όπου αρχικά εντόπισαν το σταθμευμένο αυτοκίνητο του 39χρονου. Λίγο αργότερα βρέθηκε μπρούμυτα και το άψυχο κορμί του Εμμανουήλ, σε πολύ κοντινή απόσταση από το όχημά του.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό τον Ιούνιο του 2018 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους τρεις εμπλεκόμενους άνδρες, επιβάλλοντας, μάλιστα, στους δύο εξ αυτών ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο λόγος για τον 38χρονο συνέταιρο του θύματος και τον 29χρονο συγκατηγορούμενό του. Εξάλλου, ο έτερος νεαρός κατηγορούμενος (ηλικίας 27 ετών) καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών.

Ειδικότερα, ο 38χρονος και ο 29χρονος καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με την Έδρα να μην τους αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό. Αναφορικά με τον 27χρονο κατηγορούμενο (τον επονομαζόμενο “μποξέρ”), εκείνος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, διά παραλείψεως, ενώ του αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Γι’ αυτόν τον λόγο τού επιβλήθηκε ηπιότερη ποινή από τους συγκατηγορούμενούς του.

Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση είχε εμπλακεί από τις Αρχές και μία 34χρονη γυναίκα, η οποία, ωστόσο, είχε αθωωθεί ομόφωνα από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

«Προμελετημένο το έγκλημα» - Το ραντεβού του θανάτου

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, τον Ιούνιο του 2018, ο εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι. Συγκεκριμένα, είχε προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατά συναυτουργία, ο 38χρονος συνέταιρος του θύματος, αλλά και οι δύο νεαροί συγκατηγορούμενοί του. Εξάλλου, ο εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχη για την πράξη της άμεσης συνέργειας στην ανθρωποκτονία και η 34χρονη γυναίκα.

Κατά την αγόρευσή του, ο εισαγγελέας είχε αναφέρει ότι «εγκέφαλος» του εγκλήματος ήταν ο συνέταιρος του Ιάκωβου Εμμανουήλ, τονίζοντας ότι σ’ αυτόν ανήκε η ιδέα της θανάτωσης του άτυχου 39χρονου. Επισημαίνεται ότι ο εισαγγελέας δε δίστασε να χαρακτηρίσει τον βασικό κατηγορούμενο ως «σατανικό τύπο».

Μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας είπε ότι ο συνέταιρος τού Εμμανουήλ εκμεταλλεύτηκε το «πάθος» του 39χρονου για την κάνναβη, στήνοντάς του ραντεβού «θανάτου» με τους δύο νεαρούς συγκατηγορούμενούς του, σε τοποθεσία στην περιοχή του Σκαφιδαρά Ηρακλείου. Όπως είπε ο εισαγγελέας, στις τηλεφωνικές συνομιλίες που προηγήθηκαν του «ραντεβού» στον Σκαφιδαρά, ο Εμμανουήλ θεωρούσε ότι μιλούσε στο τηλέφωνο με κάποιον έμπορο κάνναβης.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι ξυλοκόπησαν άγρια τον 39χρονο, χτυπώντας τον στο πρόσωπο αλλά και στο υπόλοιπο σώμα. Οι δράστες φέρονται να συνέχισαν να χτυπούν τον Εμμανουήλ και αφού εκείνος είχε πέσει στο έδαφος, προκαλώντας του βαρύτατα τραύματα στο κεφάλι αλλά και τα πλευρά.

Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες φέρονται να τοποθέτησαν τον 39χρονο, ο οποίος ήταν ακόμη ζωντανός, στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου τού Εμμανουήλ. Εν συνεχεία, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο «μποξέρ» έφυγε από το σημείο με το αυτοκίνητό του, ενώ ο 29χρονος, χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο του θύματος, μετέφερε τον 39χρονο στη Ροδιά. Εκεί, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο 29χρονος και ο 38χρονος «αποτελείωσαν» το θύμα, πριν πετάξουν τελικά το άψυχο κορμί του σε ρέμα.

Ο εισαγγελέας είχε κάνει τότε λόγο για προμελετημένο έγκλημα, το οποίο τελέστηκε από τους δράστες σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το έγκλημα είχε «έντονη προπαρασκευή», ενώ υπήρξε και κατανομή ρόλων μεταξύ των δραστών, με τους δύο νεαρούς να αναλαμβάνουν το εκτελεστικό «κομμάτι»

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News