Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Δραματική έκκληση Φραγκάκη για την απογραφή - Στο τραπέζι οι ΚΑΠ (βίντεο)

Ηράκλειο
Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Δραματική έκκληση Φραγκάκη για την απογραφή - Στο τραπέζι οι ΚΑΠ (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά τον Κορωνοϊό, είχαμε τις πλημμύρες και ακολούθησαν οι σεισμοί. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε και μειωμένες χρηματοδοτήσεις για τα επόμενα 10 χρόνια», επισημαίνει ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανόλης Φραγκάκης

Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος της ερήμωσης, αλλά και ο κίνδυνος της υποχρηματοδότησης που ελλοχεύει στον σεισμόπληκτο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, ο οποίος κινείται σε τεντωμένο σχοινί, αναφορικά με τη διαδικασία της απογραφής του πληθυσμού που βρίσκεται σε εξέλιξη από την ΕΛΣΤΑΤ.

Πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, καθώς ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων εγκατέλειψαν τα λαβωμένα από τον σεισμό σπίτια τους, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε σπίτια συγγενών ή φίλων, όχι μόνο στο Ηράκλειο ή σε άλλες περιοχές του νησιού, αλλά και στην Αθήνα.

Η εικόνα που αναμένεται να αποτυπωθεί στο πλαίσιο της απογραφής δεν θα αντανακλά την πραγματική, δήλωσε χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανόλης Φραγκάκης, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται μείωση στον πληθυσμό του Δήμου κατά 8.000 άτομα, εξαιτίας αυτών των μετακινήσεων σε άλλες περιοχές.

«Δεν ξέρουμε που βρίσκονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Επίσης έχουν «εξαφανιστεί» και οι αλλοδαποί, οι οποίοι ανέρχονταν σε περίπου 1.200 άτομα», τονίζει μεταξύ άλλων, ο κ. Φραγκάκης.

«Στην κρίσιμη αυτή διαδικασία δεν πρέπει να λείψει κανείς», σημειώνει ο δήμαρχος, απευθύνοντας έκκληση στους απανταχού δημότες να απογραφούν. Μάλιστα, ο κ. Φραγκάκης ανέφερε, οτι έχει αποστείλει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να μεταβεί στην Αθήνα και να συζητήσει το μείζον θέμα της απογραφής στον δήμο, ώστε μετά το πέρας της διαδιακασίας, να εξασφαλιστούν τουλάχιστον οι ΚΑΠ με βάσει τα πληθυσμιακά αποτελέσματα που είχε το 2011.

«Θα πρέπει οι αρμόδιοι να σκύψουν στο ζήτημα και να μας βοηθήσουν. Μετά τον Κορωνοϊό, είχαμε τις πλημμύρες και ακολούθησαν οι σεισμοί. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε και μειωμένες χρηματοδοτήσεις για τα επόμενα 10 χρόνια», επισήμανε ο ίδιος.

Οι εν λόγω δυσκολίες βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη με τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας. «Προφανώς, η απογραφή δεν θα αποτυπώσει τον πραγματικό πληθυσμό και τα πραγματικά δεδομένα στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, διότι πολλοί δημότες δεν κατοικούν πλέον στην περιοχή. Σε καμία περίπτωση, οι κάτοικοι δεν πρέπει να είναι κάτω από το σημείο αναφοράς του 2011. Το επίμαχο θέμα θα αναδείξει και η ΠΕΔ Κρήτης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Κουράκης, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να αδικηθεί η ευρύτερη περιοχή η οποία όπως εκτιμά θα έχει μια αυξητική τάση, με φόντο την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων, όπως αυτό του διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι.

Άμεσα, θα συνεδριάσει η ΠΕΔ Κρήτης στο Αρκαλοχώρι, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο, ο οποίος έχει λάβει χρηματοδοτήσεις – ψίχουλα , όπως χαρακτηρίζονται, συνολικού ύψους 1 εκ. 260.000 ευρώ από τα αρμόδια υπουργεία, την ώρα που οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

«Έχουμε ανάγκη από χρήματα. Πρέπει να καθαρίσουμε τις πόλεις και τους οικισμούς , πρέπει να μαζευτούν τα μπάζα. Σε αρκετά πεζοδρόμια, υπάρχουν τζάμια και πέτρες. Ενόψει των γιορτών θα πρέπει να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις για να έχουμε ένα ανθρώπινο περιβάλλον», σημείωσε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας.

Αύριο ο κ. Μανόλης Φραγκάκης θα έχει συνάντηση με την διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΑΚ με θέμα συζήτησης την ανοικοδόμηση της περιοχής.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης από την ΠΕΔ Κρήτης:

«Την άμεση ανάγκη εκπόνησης και χρηματοδότησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης για τον σεισμόπληκτο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, επισήμανε ο Δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννη Κουράκη.

Το αμέσως επόμενο διάστημα μάλιστα, πρόκειται να γίνει ειδική συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης τα ζητήματα που αφορούν στη στήριξη της περιοχής, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των κ.κ. Φραγκάκη-Κουράκη, βρέθηκε και το ζήτημα της απογραφής του πληθυσμού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, με τον κ. Φραγκάκη να «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου για μείωση του πληθυσμού της περιοχής καθώς ο σεισμόπληκτος πληθυσμός που διέμενε μόνιμα στις οικίες του έως την ημέρα του σεισμού, έχει απομακρυνθεί προσωρινά απ’ αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε, ο πληθυσμός αναφοράς που θα ισχύσει στην τρέχουσα απογραφή να μην είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του 2011, δεδομένου ότι με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψει, θα διαμορφώνεται η χρηματοδότηση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα επόμενα 10 χρόνια. Ένα αίτημα που πρόκειται να θέσει και ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών, στην επικείμενη συνάντηση τους στην Αθήνα.

Είναι ενδεικτικό ότι, με τα δεδομένα του 2011, οι μόνιμοι κάτοικοι στο Δήμο ανέρχονταν στους 17.563, την ώρα που εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα είναι μειωμένος στην απογραφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, λόγω του σεισμού και της προσωρινής απομάκρυνσης των κατοίκων, από τις μόνιμες κατοικίες τους.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο πληθυσμός να είναι μικρότερος από εκείνον της τελευταίας απογραφής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης, ενώ ο κ. Κουράκης εξέφρασε τη στήριξη του στο αίτημα του κ. Φραγκάκη, τονίζοντας ότι η ενεργοποίηση της ΠΕΔ Κρήτης πρέπει να θεωρείται δεδομένη στο ζήτημα αυτό.

«Πρέπει να ληφθούν υπόψιν όλα αυτά τα ζητήματα, ώστε να μην αδικηθεί η περιοχή σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News