Απογραφή 2021: Πώς εξελίσσεται η διαδικασία στην Κρήτη - Ποια θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη

Κρήτη
Απογραφή 2021: Πώς εξελίσσεται η διαδικασία στην Κρήτη - Ποια θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαδικασία απογραφής έλαβε παράταση έως τις 13 Δεκεμβρίου - Οι πολίτες του Ηρακλείου, επιλέγουν να αυτοπογραφούν ενώ οι ηλικιωμένοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, απογράφονται συνήθως από τα παιδιά τους

Σε εξέλιξη βρίσκεται η απογραφή του πληθυσμού της χώρας, η οποία θα συνεχιστεί έως τις 13 Δεκεμβρίου, μετά και από την επίσημη παράταση που δόθηκε.

Οι πρώτες ημέρες της διαδικασίας στο Ηράκλειο μπορούν να χαρακτηριστούν δύσκολες, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι απογραφείς της πόλης. Όπως τόνισε η  προισταμένη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Στατιστικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Παγώνη Αλαφούζου, τις πρώτες δυο-τρείς μέρες που ξεκίνησε η διαδικασία, σε τοπικό επίπεδο, υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από μια μικρή μερίδα πολιτών που αρνούνταν να απογραφούν. Ωστόσο, όπως η ίδια τόνισε, μιλώντας στο neakriti.gr, μετά από λίγες ημέρες, «ως δια μαγείας όλα ηρέμησαν» και η διαδικασία αυτή τη στιγμή προχωρά πολύ καλά.

Παράλληλα, όπως είπε η κ. Αλαφούζου, δεν σταματάνε τα τηλέφωνα από πολίτες που ρωτούν πώς μπορούν να αυτοπογραφούν μέσω του gov.gr.

«Υπάρχουν πολλοί πολίτες που επιλέγουν να αυτοπογραφούν ενώ στις περιπτώσεις των ηλικιωμένων που δεν γνωρίζουν να χειρίζονται το διαδίκτυο και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τους απογράφουν συνήθως τα παιδιά τους» τόνισε η κ. Αλαφούζου, δίνοντας έτσι το στίγμα για το πώς κυλά η διαδικασία σε τοπικό επίπεδο.

Εξίσου με ομαλούς ρυθμούς  εξελίσσεται η διαδικασία και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης.

Ακραίες καταστάσεις και παραιτήσεις απογραφέων σε τοπικό επίπεδο, δεν σημειώθηκαν σύμφωνα με την κ. Αλαφούζου. Μάλιστα, πριν ξεκινήσει η διαδικασία, όπως τόνισε η προϊσταμένη της υπηρεσίας, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς πολιτών που ήθελαν να συμμετάσχουν στην διαδικασία ως απογραφείς. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος αυτού είναι το γεγονός ότι συγκεντρώθηκαν 3.500 αιτήσεις συμμετοχής, ωστόσο όμως επιλέχθηκαν 1.200 απογραφείς. 

Προτεραιότητα δόθηκε στους ανέργους που ήθελαν να ασχοληθούν με την απογραφή του πληθυσμού με απαραίτητο κριτήριο επιλογής, να διαθέτουν πιστοποίηση ΟΑΕΔ. 

Εκείνο που μένει να δούμε είναι το κατά πόσο θα είναι δυνατόν η απογραφή να γίνει εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει δοθεί, έως δηλαδή της 13 Δεκεμβρίου, μετά και την παράταση που δόθηκε.  

Απογραφική…μάχη για το ποια θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί το ποια θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία η τρίτη πληθυσμιακά πόλη της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία.

Η μάχη δίνεται μεταξύ Ηρακλείου και Πάτρας

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με το θέμα να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και στα συνοικιακά καφενεία του Ηρακλείου σύμφωνα με το neakriti, όπου θαμώνες εκφράζουν τη βεβαιότητα τους για την… αναρρίχηση του Ηρακλείου στην τρίτη θέση, περιγράφοντας τη δυναμική της πόλης, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των γεννήσεων και την εκτέλεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων που δημιουργούν με τη σειρά τους χιλιάδες θέσεις εργασίας, έρχονται να «απογειώσουν» το Ηράκλειο. 

Παρατράγουδα ωστόσο σημειώθηκαν στην Πάτρα όπου από τους 700 απογραφείς οι 500 παραιτήθηκαν. 

Η γενική απογραφή του πληθυσμού και των κτιρίων  αποτελεί μεγάλο στοίχημα καθώς οι τελικοί αριθμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στο ύψος των χρηματοδοτήσεων και δράσεων που συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η μάχη για το αναπτυξιακό τους μέλλον, όπως φαίνεται, θα είναι σκληρή μεταξύ των πόλεων Ηρακλείου και Πάτρας, καθώς η δυναμική της πόλης του Ηρακλείου είναι ορατή και όπως όλα δείχνουν φλερτάρει με τη θέση της τρίτης μεγαλύτερης πόλης σε πληθυσμό, μετά την Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η απογραφή αναμένεται να φέρει δυσάρεστες εκπλήξεις για την Πάτρα, με δημοσιεύματα στην Αχαϊα να φέρουν τίτλους όπως «απογραφείτε γιατί χάνουμε» φωτογραφίζοντας την απειλή του Ηρακλείου για την τρίτη θέση, με την κινητικότητα να είναι έντονη και από τον Δήμαρχο Πατρέων.

Πάντως, το επίμαχο ζήτημα έχει ανάψει φωτιές στον χώρο της Αυτοδιοίκησης καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο… ανατροπής στη σειρά πληθυσμιακής κατάταξης των πόλεων ενώ την ίδια ώρα επικρατεί αναβρασμός στην Πάτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη του Ηρακλείου ανακηρύχθηκε για το έτος 2017 ως η ταχύτερα τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή της Ευρώπης!

(Φωτογραφία Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News