Κρουαζιέρα της ταλαιπωρίας: Σάλος με τα λάθος θετικά μοριακά τεστ

Κρήτη
Κρουαζιέρα της ταλαιπωρίας: Σάλος με τα λάθος θετικά μοριακά τεστ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αποκαλύψεις της «ΝΚ» για την απίστευτη ταλαιπωρία 15 VIP επιβατών του κρουαζιερόπλοιου “Norwegian Jade” και την ιδιότυπη καραντίνα τους στο Ηράκλειο λόγω νομικού κενού προκάλεσε την αντίδραση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας

Πάταγο στην κοινή γνώμη προκάλεσαν οι χθεσινές αποκαλύψεις της εφημερίδας «ΝΚ» για το... κρουαζιερόπλοιο της ταλαιπωρίας και τους 15 VIP επισκέπτες, που από λάθος στη Σαντορίνη, σε μοριακό τεστ PCR, χαρακτηρίστηκαν «θετικοί» στον κορωνοϊό, και έκτοτε ξεκίνησε η «οδύσσειά» τους, με τη μεταφορά τους στο ξενοδοχείο καραντίνας στη Χερσόνησο, όπου σε δύο νέα μοριακά τεστ από το Ιολογικό Κέντρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης βγήκαν «αρνητικοί». Ωστόσο, έχασαν την κρουαζιέρα τους που ξεκινούσε από τη Λεμεσό με προορισμό την Αίγυπτο, καθώς δεν είχε προβλεφθεί πρωτόκολλο αποχαρακτηρισμού σε μια τέτοια περίπτωση, γεγονός που εξέθεσε πολύ σοβαρά τις ελληνικές Αρχές.

Όπως αναφέρθηκε χθες Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, μεταξύ των άλλων, υπήρξε και ένα ακόμη σοβαρό κενό. Αυτό της Πολιτικής Προστασίας, ως προς την ιχνηλάτηση των επαφών των 15 ανθρώπων, τόσο στη Σαντορίνη όσο και εντός του πλοίου, στο διάστημα εκείνο κατά το οποίο υποτίθεται πως οι συγκεκριμένοι επιβάτες ήταν «θετικοί» στον κορωνοϊό.

Ο λόγος για το κρουαζιερόπλοιο “Norwegian Jade” της εταιρείας Norwegian Cruise Line, που επισκέφτηκε για πρώτη φορά το λιμάνι του Ηρακλείου, προερχόμενο από Λεμεσό, με 906 επιβάτες, τα ξημερώματα της Πέμπτης 18 Νοεμβρίου, και συνέχισε τον προορισμό το απόγευμα της ίδιας μέρας χωρίς τους... 15 VIP. Μάλιστα, για να επιστρέψουν στις χώρες τους, κάτι που έγινε την περασμένη Κυριακή, χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του υπουργού Τουρισμού!

Όταν ξεκινούσαν για κρουαζιέρα με κατεύθυνση την Αίγυπτο, ούτε που μπορούσαν να φανταστούν την «οδύσσεια» που θα βίωναν, φτάνοντας στο λιμάνι του Ηρακλείου, οι 15 από τους 632 VIP επιβάτες που έπεσαν θύματα απίστευτων καταστάσεων, λόγω του λανθασμένου - όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια - αποτελέσματος μοριακού τεστ σε ιδιωτικό κέντρο της Σαντορίνης, που τους είχε χαρακτηρίσει «θετικούς» στον κορωνοϊό, αλλά δεν υπήρχε στη συνέχεια το ανάλογο πρωτόκολλο για να αποχαρακτηριστούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας

Ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας από την Αθήνα, αντιστράτηγος ε.α. Βασίλης Παπαγεωργίου, επικοινώνησε με την «ΝΚ», ο οποίος και επιβεβαίωσε την ακολουθία των γεγονότων, όπως ακριβώς τα είχε γράψει και η εφημερίδα. Όσο για την ιχνηλάτηση, απάντησε πως η Πολιτική Προστασία δεν έχει την αρμοδιότητα αυτή, για τις επαφές που υπήρξαν με τους 15 επιβάτες μέσα στο κρουαζιερόπλοιο. Όμως, για το νησί της Σαντορίνης και με τον κόσμο που είχαν έρθει σε επαφή οι εν λόγω επιβάτες, ο κ. Βασίλης Παπαγεωργίου είπε πως δε γνωρίζει τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση εκείνη.

Υποστήριξε, παράλληλα, ότι το θέμα λύθηκε βάσει των ισχυόντων πρωτοκόλλων, αν και δήλωσε άγνοια όταν τον ενημερώσαμε ότι οι 15 που είχαν βρεθεί θετικοί στο PCR της Σαντορίνης είχαν τεθεί σε καραντίνα στο ξενοδοχείο καραντίνας της Χερσονήσου μαζί με τις επαφές τους.

Δέχτηκε, πάντως, ότι υπήρξε κινητοποίηση από το υπουργείο Τουρισμού και προσωπική παρέμβαση του υπουργού κ. Κικίλια, για να λήξει η «οδύσσεια» των 15 τουριστών. Υποστήριξε, δε, ότι η αντιμετώπιση της περίπτωσης αυτής έγινε βάσει πρωτοκόλλων που βρίσκονται σε ισχύ από το καλοκαίρι, κάτι το οποίο δεν προκύπτει από το ρεπορτάζ.

«Η χώρα μας εκτέθηκε και πάλι»

Δεν έχει προβλεφθεί πρωτόκολλο αποχαρακτηρισμού για PCR

Ότι η Ελλάδα μέσα από την υπόθεση αυτή εκτέθηκε για δεύτερη φορά και ότι και την πρώτη φορά είχαμε ανάλογο συμβάν πάλι στο Ηράκλειο τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στην «ΚΡΗΤΗ TV», o αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Κρήτης.

«Πριν το πλοίο έρθει από τη Σαντορίνη», δήλωσε ο κ. Αντώνης Παπαδάκης επιβεβαιώνοντας πλήρως τις αποκαλύψεις της «ΝΚ», «είχαμε ενημερωθεί ότι έχουν αρχίσει και εμφανίζονται θετικά PCR τεστ σε επιβάτες. Αμέσως ενημερώθηκε ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας Μανόλης Λουμπούνης. Ήρθαμε σε επικοινωνία με το πλοίο, ώστε να μας στείλει το ακριβές ιατρικό περιστατικό, τις επαφές και τις ιχνηλατήσεις που έκαναν. Και όταν ήρθε το πλοίο στο λιμάνι του Ηρακλείου, εφαρμόσαμε το πρωτόκολλο, που προβλέπει να κατέβουν αυτοί οι άνθρωποι και να μεταφερθούν με ειδικό όχημα στο ξενοδοχείο καραντίνας που βρίσκεται στη Χερσόνησο. Και αυτοί και όποιοι από τις στενές επαφές ήθελαν. Γιατί πρέπει να θυμίσουμε ότι όλοι αυτοί, όπως είδαμε ελέγχοντας τα πιστοποιητικά τους, είχαν εμβολιαστεί. Και οι περισσότεροι είχαν εμβολιαστεί ακόμα και με την τρίτη δόση».

Στο σημείο αυτό, ο Αντώνης Παπαδάκης επιβεβαιώνει επίσης ότι, «σύμφωνα με το δικό μας πρωτόκολλο, όποιος βγει θετικός με PCR τεστ, μετά είναι αδύνατο να αποχαρακτηριστεί. Ήρθα σε επικοινωνία με τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Χατζηχριστοδούλου και την αναπληρώτρια καθηγήτρια, την κ. Μουχτούρη, ζητώντας να φροντίσουν ούτως ώστε αυτοί οι άνθρωποι να αποχαρακτηριστούν από την Πολιτική Προστασία. Γιατί ήταν λάθος και θα μας εξέθετε ως χώρα. Γιατί ήταν 15 ψευδώς θετικά κρούσματα - ένας πολύ μεγάλος αριθμός, και εμείς από αυτό το αποτέλεσμα είχαμε θεωρήσει από την αρχή ότι δεν ήταν αληθινό κάτι τέτοιο».

Όπως λέει ο κ. Παπαδάκης, «είχαν γίνει όλα που απαιτούνται από το πρωτόκολλο. Δηλαδή, οι άνθρωποι ανέβηκαν στο πλοίο με αρνητικό rapid test. Δεν μπορεί σε δύο-τρεις ημέρες ξαφνικά να βρέθηκαν όλοι αυτοί θετικοί. Ήταν με τρεις δόσεις εμβολιασμένοι οι περισσότεροι από αυτούς. Για όσους είχαν κάνει τη δεύτερη δόση είχε μεσολαβήσει ο απαιτούμενος χρόνος. Άρα κάτι δεν πήγαινε καλά. Και οι υπεύθυνοι του πλοίου κατάλαβαν ότι δεν ήταν αποτέλεσμα δικής μας υπαιτιότητας αυτό το οποίο έγινε».

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News