Μειωμένοι κατά 50% οι μισθοί των ιεροψαλτών στο Ηράκλειο

Κρήτη
Μειωμένοι κατά 50% οι μισθοί των ιεροψαλτών στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονα είναι τα παράπονα των ιεροψαλτών, καθώς θεωρούν ότι το εισόδημα που λαμβάνουν έχει μειωθεί κατά 50%

Έντονα είναι τα παράπονα των ιεροψαλτών στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, καθώς θεωρούν ότι το εισόδημα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους δεν είναι επαρκές. Μάλιστα, το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό δίδεται μόνο σε ιεροψάλτες, οι οποίοι βρίσκονται σε θέσεις μητροπολιτικών ή κοιμητηριακών ναών.

Παράλληλα οι εφημέριοι των ιερών ναών αναζητούν όχι και τόσο «καλούς» ψάλτες, καθώς τα έσοδα των εκκλησιών είναι χαμηλά και δεν μπορούν να συντηρήσουν οικονομικά τους «καλούς». Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί και «καλοί» ψάλτες να μην αξιοποιούνται επαρκώς.

Μέσα σε μια δεκαετία, ο μισθός τους έχει μεωθεί κατακόρυφα και σε πολλές περιπτώσεις σε ποσοστό έως και 50%. Η οικονομική κρίση δημιούργησε νέους όρους στο εκκλησιαστικό λειτούργημα, το οποίο δεν είναι αναγνωρισμένο ως επάγγελμα από την ελληνική Πολιτεία και το εισόδημά τους προέρχεται κατόπιν συνεννόησης με την εκκλησία στην οποία λειτουργούν.

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν περίπου 7.000 ψάλτες, ενώ οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι ή σπουδαστές ωδείων. Καθώς αλλάζουν οι εποχές και λόγω οικονομικής κρίσης στη χώρα, εκλείπουν και οι χορωδίες που στο παρελθόν ήκμαζαν στους μεγάλους ναούς της χώρας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Ηρακλείου «Ανδρέας ο Κρήτης», Θανάσης Γιακουμάκης, μίλησε στη «ΝΚ» για τις ιδιαιτερότητες του λειτουργήματος του ιεροψάλτη: «Ο κλάδος των ιεροψαλτών είναι ένας ιδιαίτερος κλάδος. Στα μάτια του λαού είναι εθελοντική η εργασία του ψάλτη. Παλαιότερα, όμως, υπήρχε η άτυπη αμοιβή των ιερέων. Δηλαδή ο πιστός όπως μπορούσε με την προσωπική του παραγωγή - και όχι με τον οβολό που γίνεται σήμερα - να στηρίξει τον ιερέα της ενορίας του, αντίστοιχα μπορούσε να βοηθήσει και τον ψάλτη. Και καθώς φτάσαμε σταδιακά στη σύγχρονη εποχή, σήμερα ο ιερέας έχει αποκατασταθεί από την Πολιτεία, ενώ οι ενορίες προσπαθούν να δίνουν οικονομική βοήθεια στους ιεροψάλτες... Δε θα το έλεγα μισθό. Αυτό που έχει επηρεάσει την κατάσταση είναι πως έχουν μειωθεί οι ενορίες που ζητούν “καλό” ψάλτη. Και ο λόγος είναι ότι αυτήν την οικονομική στήριξη δεν μπορούν να τη δώσουν. Να σημειώσω ότι εμείς ως ιεροψάλτες δεν ξεχνάμε τον λειτουργηματικό χαρακτήρα της Ψαλτικής, αλλά πολλά νέα άτομα - και τοποθετώ τον εαυτό μου μέσα - προσπαθούμε να ζήσουμε από αυτό. Ωστόσο, έχει περιοριστεί η δύναμη των ενοριών να στηρίζουν τον “καλό” ιεροψάλτη με όποιον τρόπο μπορούν. Έτσι, αυτό που σίγουρα έχει εκλείψει πολύ στις μέρες μας είναι οι ενορίες που ζητούν ένα “καλό” ψάλτη».

Άδεια τα ταμεία στις εκκλησίες

Σύμφωνα με τον κ. Γιακουμάκη, «υπάρχουν οι καλά αμειβόμενοι ιεροψάλτες που είναι σε θέσεις μητροπολιτικών ναών ή κοιμητηριακών ναών. Αλλά και οι μισθοί των καλά αμειβόμενων αυτών ιεροψαλτών έχουν περιοριστεί στο 50%. Στις μικρές ενορίες και στα χωριά, η προσφορά είναι εθελοντική. Εκεί δεν έχουν αλλάξει δραματικά οι συνθήκες, αν και οι αμοιβές παραμένουν πενιχρές. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι οι εφημέριοι των ιερών ναών δε ζητούν “καλούς” ψάλτες, αλλά προτιμούν έναν συνταξιούχο κύριο που θα προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του. Ασφαλώς, η στάση τους δεν είναι κατακριτέα, καθώς δεν αντεπεξέρχονται οικονομικά. Εμείς δεν έχουμε πικρία, ούτε μένος, ούτε κανενός είδος αντιπαλότητα με τη μητέρα Εκκλησία. Κατανοούμε το πρόβλημα και προσπαθούμε να συμπορευτούμε με αγάπη. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη μητέρα Εκκλησία ούτε θεσμικά ούτε πνευματικά», ανέφερε ο κ. Γιακουμάκης, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Παλαιότερα, ήταν συχνό το φαινόμενο να παίρνουν ψάλτες 400 ευρώ στον νομό Ηρακλείου και στην ευρύτερη ενδοχώρα, κυρίως δε στα κεφαλοχώρια. Μιλάμε για την περίοδο πριν το 2010. Σήμερα, όμως, ένας καλοπληρωμένος ιεροψάλτης δεν ξεπερνάει τα 200 ευρώ. Τώρα 400 ευρώ δε θα δώσει κανένας, παρά μόνο σε εξαίρετες περιπτώσεις και σε θέσεις μητροπολιτικών ναών».

Η πανδημία έδωσε τη χαριστική βολή

Την ίδια στιγμή, ένα εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι εάν - εκτός από την οικονομική κρίση - και ο κορωνοϊός, με την υγειονομική λαίλαπα που προκλήθηκε, επηρέασε την εισοδηματική κατάσταση των ιεροψαλτών. Όπως προαναφέρθηκε οι ιεροψάλτες πληρώνονται από την Εκκλησία. Ωστόσο, το κλείσιμο των εκκλησιών είχε ως αποτέλεσμα τα ταμεία να είναι άδεια και ελάχιστες εκκλησίες να μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Όπως εξηγεί ο κ. Γιακουμάκης, η υγειονομική κρίση δημιούργησε ένα ακόμη πρόβλημα. «Το πρόβλημα υπήρχε από πριν. Εμείς είμαστε πολιτιστικό σωματείο και όχι συνδικαλιστικό. Αλλά πρέπει να το τονίσουμε: Υπήρχε πρόβλημα! Εμείς δε λέμε ότι το πρόβλημα εμφανίστηκε ξαφνικά. Ο κορωνοϊός απλά επιβάρυνε την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Εμείς κατανοήσαμε το πρόβλημα και σεβαστήκαμε τα μέτρα. Ωστόσο, το πρόβλημα ήταν ορατό από πριν», υπογράμμισε ο κ. Γιακουμάκης.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News