Το Βενιζέλειο νοσοκομείο κάθε Σάββατο βρίσκεται στην Λότζια - H χειρονομία που σώζει ζωές (βίντεο)

Υγεία
Το Βενιζέλειο νοσοκομείο κάθε Σάββατο βρίσκεται στην Λότζια - H χειρονομία που σώζει ζωές (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τους εθελοντές του «Αιματοκρήτη» στην κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Βενιζελείου νοσοκομείου, η οποία κάθε Σάββατο βρίσκεται στη Λότζια, αναζήτησε η εκπομπή «Ανδριανή»

«Η καρδιά μας χρειάζεται αίμα», έλεγε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, και επέμεινε πως η πανδημία δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην αιμοδοσία. «Η Εθελοντική αιμοδοσία είναι βασικός κανόνας πυλώνας της δημόσιας υγείας. Είναι μια κίνηση αγάπης και αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο. Είναι μια απλή χειρονομία που σώζει ζωές, μια κίνηση αναγκαία, όσο και πολύτιμη», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όταν για πρώτη φορά άνοιξε τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου στην κοινωνία, όπως έλεγε, στους εθελοντές αιμοδότες.

Τους εθελοντές του «Αιματοκρήτη» στην κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Βενιζελείου νοσοκομείου, η οποία κάθε Σάββατο βρίσκεται στη Λότζια, αναζήτησε η εκπομπή «Ανδριανή» και η Ανδριανή Αγγελιδάκη.

Τα μέλη του Παγκρήτιου Σύνδεσμου εθελοντών αιμοδοτών και δωρητών οργάνων σώματος «Αιματοκρήτης» είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για να καθοδηγήσουν και ενημερώσουν σωστά για την εθελοντική αιμοδοσία.

Βήμα-βήμα η διαδικασία:

Μετράμε την πίεση και με ένα απλό και ανεπαίσθητο τσίμπημα στο δάχτυλο γίνεται μέτρηση της αιμοσφαιρίνης για να καταγραφούν τα επίπεδα του αιματοκρήτη και να διαπιστώσει ο γιατρός αν είναι ασφαλές ο εθελοντής να δώσει αίμα.

Τι χρειάζεται να έχουμε μαζί μας

  • ΑΜΚΑ
  • Ταυτότητα

Πριν πάμε να δώσουμε αίμα, να έχουν προηγηθεί ελαφρύ γεύμα και ξεκούραση και να μην έχει καταναλωθεί αλκοόλ.

Η αιμοδοσία πραγματοποιείται τα Σάββατα στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου (στο Αίθριο της Λότζια), από τις 09:00 έως τις 13:30.

Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια αιμοδοσίας, την οποία συντονίζουν: O Δήμος Ηρακλείου με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού – Εθελοντισμού και ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης». Σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει τράπεζα αίματος, ούτε διαχείριση αίματος. Κάθε Εθελοντής Αιμοδότης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις μονάδες που έχει προσφέρει σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης σε αίμα, δικής του ή συγγενική.

Παράλληλα στο χώρο της αιμοδοσίας ο κάθε αιμοδότης θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση για την έκδοση της ηλεκτρονικής ατομικής κάρτας αιμοδότη σε περίπτωση που δεν την έχει ακόμα προμηθευτεί. Η αιμοδοσία απευθύνεται σε όσους θέλουν να δώσουν αίμα.

Το έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας αιμοδοσίας του Βενιζελείου Νοσοκομείου πραγματοποιεί τις αιμοληψίες, ενώ εθελοντές είναι παρόντες για να λύσουν κάθε απορία.

Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες/ γυναίκες από 18-65 ετών.

Πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν πάρει ελαφρύ πρωινό και αν δεν έχουν κάρτα αιμοδότη, να έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ ή την αστυνομική τους ταυτότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από σχετική ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, δεν απαιτείται περίοδος αποκλεισμού για τους αιμοδότες που έχουν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19, με την προϋπόθεση ότι αισθάνονται καλά μετά τον εμβολιασμό.

Στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν ήπιες αντιδράσεις μπορούν να προσφέρουν αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα για ενημέρωση και εγγραφή δωρητών μυελού των οστών σε συνεργασία με το «Όραμα Ελπίδας», ενημέρωση και εγγραφή Δωρητών Οργάνων στο Εθνικό Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων καθώς και ενημέρωση και παράδοση ασκού για δωρεά ομφάλιου αίματος (για εγκύους) σε συνεργασία με τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News