Σε οικονομική ασφυξία ο δήμος Μινώα Πεδιάδας ακόμα και για τα 1.200 γεύματα των σεισμόπληκτων

Κρήτη
Σε οικονομική ασφυξία ο δήμος Μινώα Πεδιάδας ακόμα και για τα 1.200 γεύματα των σεισμόπληκτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Δήμος έλαβε 800.000 ευρώ από την Πολιτεία, ενώ μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ», τονίζει ο δήμαρχος, Μινώα Πεδιάδας Μανόλης Φραγκάκης

Στα «φλέγοντα» ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τους σεισμόπληκτους κατοίκους στον δήμο Μινώα Πεδιάδας, αναφέρθηκε ο δήμαρχος της περιοχής, Μανόλης Φραγκάκης.

Αναφορικά με τη σίτιση, τη στέγαση, αλλά και την δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία, ο κ. Φραγκάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και την δημοσιογράφο Αγγέλα Δουλγεράκη, τόνισε ότι οι όλες διαδικασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα, τοποθετήθηκαν οι λυόμενες αίθουσες και ανακατασκευάστηκαν τα σχολικά κτίρια όπου χρειάστηκε.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Μινωα Πεδιάδας, αναφέρθηκε στο σημαντικό θέμα της χρηματοδότησης από την πολιτεία, σχολιάζοντας πως για τη σίτιση των σεισμόπληκτων, χρειάζονται 1.200 μερίδες την ημέρα και αυτή την στιγμή το κόστος βαραίνει τον Δήμο, ο οποίος «μπορεί για λίγες μέρες ακόμη να σηκώσει αυτό το βάρος». Όπως τονισε, από την 1η Δεκεμβρίου ιδιώτης χορηγός, θα αναλάβει το κόστος των γευμάτων. 

Ερωτηθείς για το αν έχει απομακρυνθεί η πολιτεία από τα προβλήματα των σεισμόπληκτων περιοχών του Ηρακλείου, ο κ. Φραγκάκης απάντησε ότι από το υπουργείο Εσωτερικών, ο Δήμος έλαβε 800.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 1,5 εκατ. ευρώ. «Η πολιτεία μας έδωσε 300.000 ευρώ για τα επικίνδυνα σημεία και 160.000 ευρώ για να συμπληρωθεί το κομμάτι των καταυλισμών. Αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν για τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Σε περιοχές όπως το Χουμέρι, ο Σαμπάς, το Αρχοντικό, έχουν φράξει οι δρόμοι, έχει γεμίσει ο κόσμος από μπάζα. Οι εργασίες αυτές θέλουν χρήματα. Τι θα γίνει αν αρχίσουν οι βροχές; Ο κόσμος πρέπει να μείνει εδώ στην περιοχή, να τονώσουμε το ηθικό, δεν θα περιμένουμε 4 χρόνια όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα», ανέφερε σε υψηλούς τόνους ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας.

«Είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να δώσει χρήματα για τους σεισμόπληκτους. Δεν κάναμε εμείς την ζημιά, πρόκειται για μια φυσική καταστροφή. Δεν ζητιανεύουμε, δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε τους ρυθμούς της Πολιτείας, πρέπει να προχωρήσουμε, χθες», σημείωσε.

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά για τα τρία σχολεία της περιοχής που βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, χωρίς να έχει γινεί γνωστό ακόμη αν θα κατεδαφιστούν, ενώ η διαδικασία θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Για την στέγαση των σεισμόπληκτων, ο κ. Φραγκάκης τόνισε πως το Σάββατο παρελήφθησαν ακόμη 16 οικίσκοι, σήμερα, Τρίτη 23 Νοεμβρίου αναμένονται ακόμη κάποιες παραλαβές ενώ απομένουν 44 οικίσκοι από το αρμόδιο υπουργείο. «Περίπου 90 άτομα παραμένουν σε ξενοδοχεία», επεσήμανε, ενώ «14 παραμένουν στο κλειστό γυμναστήριο του Αρκαλοχωρίου. Στις σκηνές παραμένουν περίπου 20-25 άτομα. Στο Αρκαλοχώρι 60 οικίσκοι είναι γεμάτοι από κόσμο και η διαδικασία συνεχίζεται στο Αρχοντικό, στη Βόνη, το Χουμέρι, στο Σαμπά».

Για το arogi.gov.gr, ο κ. Φραγκάκης, είπε πως θα πιστωθούν χρήματα το επόμενο διάστημα και η πλατφόρμα θα ανοίξει εκ νέου σε περίπου ενάμιση μήνα. Το μήνυμα του Δημάρχου προς την πολιτεία είναι πως δεν χρειάζεται τίποτα άλλο πέρα από χρήματα, καθώς η δημοτική αρχή θα αναλάβει όλες τις διαδικασίες. Οι καθυστερήσεις, η γραφειοκρατία και οι κλειστές «στρόφιγγες» φρενάρουν την επιστροφή του Αρκαλοχωρίου και των άλλων πληγέντων περιοχών σε μια κανονικότητα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φραγκάκης.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News