Η σεζόν του μαρτυρίου για τους Ηρακλειώτες ξενοδοχοϋπάλληλους - Ποιοι μένουν χωρίς εισόδημα τα Χριστούγεννα

Κρήτη
Η σεζόν του μαρτυρίου για τους Ηρακλειώτες ξενοδοχοϋπάλληλους - Ποιοι μένουν χωρίς εισόδημα τα Χριστούγεννα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και υπέβαλαν τα απαραίτητα έγγραφα, οι αιτήσεις τους για το επίδομα ανεργίας απορρίφθηκαν - Σε ποιες περιπτώσεις το ΕΡΓΑΝΗ δεν εμφανίζει τα ένσημα των εποχικών εργαζομένων

Λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, στον αέρα και χωρίς κανένα εισόδημα κινδυνεύουν να βρεθούν ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης. Παρά το γεγονός ότι εργαζόμενοι συμπλήρωσαν τα απαραίτητα ένσημα προκειμένου να πάρουν το επίδομα ανεργίας του εποχικού υπαλλήλου, σε αρκετές περιπτώσεις οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν, καθώς τα ένσημά τους δεν εμφανίζονται ακόμα στην ΕΡΓΑΝΗ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, το πρόβλημα είναι διττό. «Αρχικά, δημιουργήθηκε ζήτημα με τα ένσημα του 2020, καθώς σε αρκετούς ξενοδοχοϋπάλληλους εκείνα δεν εμφανίζονται ακόμη και σήμερα. Στην πλειοψηφία των υπαλλήλων το ζήτημα επιλύθηκε, όμως αρκετοί συνεχίζουν να μην βλέπουν τα ένσημα τους. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε με τις μονομερείς δηλώσεις των υπαλλήλων τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2021, διάστημα κατά το οποίο το υπουργείο έδωσε το χρηματικό βοήθημα των 534 ευρώ».

Όπως τονίζει ο κ. Κοκολάκης, καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στην εμφάνιση των ενσήμων όσων παρέμειναν άνεργοι τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2021 και προχώρησαν σε μονομερείς δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Ως αποτέλεσμα, αρκετοί είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα τόσο με την ένταξη τους στο ταμείο ανεργίας όσο και με την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Ο κ. Κοκολάκης χαρακτηρίζει θετικό μέτρο την απόφαση χορήγησης του τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά εποχιακά επαγγέλματα, με 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, όμως όπως τονίζει «εφόσον δεν εμφανιστούν τα ένσημα Μάιου και Ιουνίου, αρκετοί ξενοδοχοϋπάλληλοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός επιδόματος ανεργίας ακόμη και με αυτή την ρύθμιση».

«Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει επισκεφθεί ήδη δυο φορές την γραμματεία του υπουργείου Εργασίας για το ζήτημα, την τελευταία φορά στις 9 Νοεμβρίου», επισημαίνει ο κ. Κοκολάκης «όμως η μόνη απάντηση που λάβαμε είναι πως θα επισπευσθεί η διαδικασία».

Υπενθυμίζεται πως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές, αφού και κατά την περσινή τουριστική σεζόν υπήρξε πρόβλημα στην καταβολή του επιδόματος, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να λαμβάνουν τα χρήματα τους, μετά τις γιορτές.

Ακολουθεί εκτενές ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV

Ερημωμένο το κτίριο όπου στεγάζεται το δημόσιο ΙΕΚ της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων

Ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, αναφέρθηκε σε ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και αφορά στην «απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο της σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, με τους σπουδαστές να είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Το κτίριο, το οποίο βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της περιοχής Κοκκίνη Χάνι Ηρακλείου Κρήτης, στέγαζε έως και τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, την εκπαιδευτική δομή του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) του Υπουργείου Τουρισμού.

Όπως αναφέρει ο κ. Κοκολάκης, «το κτίριο αντιμετώπιζε προβλήματα και πριν τον σεισμό, εφόσον ακολούθως χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο προς χρήση και πλέον έχει αφεθεί στην μοίρα του. Εμείς ζητάμε από το υπουργείο Τουρισμού να βρει τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να διεξαχθούν τα μαθήματα με φυσική παρουσία σε αίθουσες που θα οριστούν και παράλληλα την ανακατασκευή του κτιρίου της σχολής».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News