Ερευνητές ΙΤΕ: Οι βλάβες στο DNA συνδέονται με τη γήρανση και την καρκινογένεση

Κρήτη
Ερευνητές ΙΤΕ: Οι βλάβες στο DNA συνδέονται με τη γήρανση και την καρκινογένεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας μεθόδους γενετικής μηχανικής, μελέτησαν, μια σειρά ποντικών που συσσώρευαν γενετικές βλάβες και κυτταροπλασματικά μόρια DNA

Σύμφωνα με νέα ανακάλυψη ερευνητών του ΙΤΕ στο Ηράκλειο, βλάβες στο DNA μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή και παγκρεατίτιδα κατά την γήρανση. Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα, «οι βλάβες του DNA συνδέονται άρρηκτα με τη γήρανση και την καρκινογένεση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, παρέμενε άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο η σταδιακή συσσώρευσή τους στο DNA προκαλεί ιστικές βλάβες και δραματικές αλλαγές στον μεταβολισμό, με την πάροδο του χρόνου».

Πρόσφατη έρευνα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας, οδήγησε στην ανακάλυψη ότι οι βλάβες του DNA σε κύτταρα του παγκρέατος, προκαλούν τη συσσώρευση μικρών τμημάτων DNA στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων. Στη συνέχεια, τα μικρά αυτά τμήματα DNA προκαλούν την ενεργοποίηση μιας ισχυρής φλεγμονώδους απόκρισης που ομοιάζει με ιογενή λοίμωξη, και ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να στραφεί εναντίον ιστών και οργάνων, προκαλώντας σοβαρές ιστικές βλάβες και χρόνια φλεγμονή.

Η ομάδα των ερευνητών του ΙΤΕ, χρησιμοποιώντας μεθόδους γενετικής μηχανικής, μελέτησαν για τον σκοπό αυτό, μια σειρά ποντικών που συσσώρευαν γενετικές βλάβες και κυτταροπλασματικά μόρια DNA. Για την αποκατάστασή τους, οι ερευνητές δημιούργησαν ειδικά κυστίδια, που περιείχαν νουκλεάσες ικανές να στοχεύσουν τα συγκεκριμένα κύτταρα. «Η νέα αυτή θεραπευτική προσέγγιση, είχε ως αποτέλεσμα τη γρήγορη απομάκρυνση των κυτταροπλασματικών μορίων DNA και την αισθητή μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης στα κύτταρα. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι γενετικές βλάβες οδηγούν στη χρόνια φλεγμονή, ενώ προτείνουν ένα νέο θεραπευτικό σχήμα για την καταπολέμησή της, καθώς αυτή αυξάνεται προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου», αναφέρουν οι ερευνήτριες του ΙΜΒΒ Ουρανία Χατζηδουκάκη, υποψήφια διδάκτωρ, και Δρ. Καλλιόπη Στρατήγη και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθ. Γιώργος Γαρίνης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται σήμερα στο έγκριτο περιοδικό Science Advances και σύμφωνα με το ΙΤΕ αναμένεται να δημιουργήσουν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής, ρίχνοντας φως στη διαδικασία της γήρανσης και σε μηχανισμούς καρκινογένεσης στον άνθρωπο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News