Ηράκλειο

Ηράκλειο - Χανιά: Σε εφαρμογή από σήμερα το νέο διευρυμένο ωράριο

Με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και πρωτίστως την ασφάλεια των πελατών και των εργαζομένων, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου διευκρινίζει το νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Νέα ωράρια για τα καταστήματα λιανικής σε Ηράκλειο και Χανιά από σήμερα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, επιφέρει το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο πλαίσιο της νέας ΚΥΑ, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, δίνει διευκρινήσεις για τα νέα ωράριο λειτουργίας των καταστημέτων του λιανεμπορίου,  το οποίο έρχεται διευρυμένο από τις 10 το πρωί ως και τις 9 το βράδυ.

Σε δηλώσεις του στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανώλης Κουμαντάκης, υπογράμμισε πως ο εκάστοτε καταστηματάρχης έχει το ελεύθερο να λειτουργεί την επιχείρηση του κατά τις ώρες που αυτός επιθυμεί, με μόνη προϋπόθεση το ωράριο να βρίσκεται εντός του ορισμένου πλαισίου 10 π.μ. - 9μ.μ. Ο κ. Κουμαντάκης πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις του Συλλόγου, έγιναν στις ράγες της ΚΥΑ, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και πρωτίστως την ασφάλεια των πελατών και των εργαζομένων. Σημειώνεται επίσης ότι το νέο ωράριο αφορά την λειτουργία των καταστημάτων τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σάββατα.

Πώς θα γίνεται η πρόσβαση σε λιανεμπόριο, φαρμακεία και κέντρα αισθητικής

Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα υποχρεούνται να φέρουν rapid test, ενώ οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες θα καλούνται να κάνουν επίδειξη του πιστοποιητικού τους.

Σχετικά με σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, κάβες, θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης και οι ανεμβολίαστοι, χωρίς την ανάγκη τεστ, υπό την προϋπόθεση της τήρησης του κανόνα, του ενός ατόμου ανά 9 τ.μ. σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η πρόσβαση των καταναλωτών θα είναι δυνατή χωρίς έλεγχο στα φαρμακεία.

Σε ότι έχει να κάνει με τα παιδιά 4-17, θα έχουν την δυνατότητα πρόσβασης, σε όλους τους παραπάνω χώρους με τη διενέργεια self-test, τουλάχιστον 24 ωρών, πριν την παρουσία τους στον εκάστοτε χώρο.

Υπενθυμίζονται τα νέα μέτρα

  • Από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες, όπως σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια. Στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ, όπως προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.
  • Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Δίνεται, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.
  • Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.
  • Στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια