Ορφανουδάκης: Στην πράξη θα κριθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Κρήτη
Ορφανουδάκης: Στην πράξη θα κριθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης κρατούν για ακόμα μία φορά επιφυλακτική στάση, ενώ σε ένδειξη καλής θέλησης και μέχρι να δουν πως αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις των αρμοδίων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις

«Στην πράξη θα κριθούν οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, περί στόχευσης της κυβέρνησης, ώστε το αγροτικό επάγγελμα να γίνει διέξοδος ζωής για τους νέους», τόνισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Μανόλης Ορφανουδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τη δημοσιογράφο Αγγέλα Δυλγεράκη.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο κ. Λιβανός, όσο και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς διευκρίνισαν, κατά τη συνάντησή τους, με εκπροσώπους του Παγκρήτιου Συντονιστικού, πως θα υπάρξει νοικοκύρεμα για όλους τους «αδικημένους», λόγω Natura και ΑΤΑΚ, παραγωγούς, καθώς θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους όλες οι «κομμένες» επιδοτήσεις: «Είναι μοναδική ευκαιρία για τη χώρα η αξιοποίηση του πακέτου των 22 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται το υπουργείο, καθώς μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας, συνιστούν το  “όχημα” για τον εκσυγχρονισμό και την επανατοποθέτηση του πρωτογενούς τομέα» υπογραμμίζει ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης

Λιβανός: Μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές 6% - Πώς διαμορφώνονται οι επιδοτήσεις

Την ιδια στιγμή, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης κρατούν για ακόμα μία φορά επιφυλακτική στάση, ενώ σε ένδειξη καλής θέλησης και μέχρι να δουν πως αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις των αρμοδίων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους.

Λιβανός: Μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές 6% - Πώς διαμορφώνονται οι επιδοτήσεις

Ως μοναδική ευκαιρία για τη χώρα χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, την αξιοποίηση του πακέτου των 22 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται το υπουργείο του, μέσα από την ΚΑΠ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας, χαρακτηρίζοντάς το «“όχημα” για τον εκσυγχρονισμό και την επανατοποθέτηση του πρωτογενούς τομέα». Μάλιστα, ο υπουργός μίλησε με αισιοδοξία για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, λέγοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να γίνει το αγροτικό επάγγελμα διέξοδος ζωής για τους νέους. Προτεραιότητά μας η ενίσχυση και η στήριξη των νέων. Η ανάπτυξη θα έρθει από την περιφέρεια και η αγροδιατροφή θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, ώστε το αγροτικό επάγγελμα να αποτελέσει για τους νέους διέξοδο ζωής, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, στο συνέδριο «Δυτικά Επιχειρείν», που πραγματοποίησε η AgrinioMedia και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η ενίσχυση και η στήριξη των νέων μας αποτελεί βασική προτεραιότητα του ιδίου και της κυβέρνησης.

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στη νέα πραγματικότητα, με ανατροπές και ευκαιρίες, που δημιουργείται για την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα, μέσα από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η νέα ψηφιακή πραγματικότητα, η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού και η κλιματική κρίση.

Πεποίθηση του κ. Λιβανού είναι ότι στη νέα αυτή πραγματικότητα ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, καθώς θεωρεί δεδομένο ότι η ανάπτυξη θα έρθει από την περιφέρεια.

Αυτό μπορεί να συμβεί, είπε ο κ. Λιβανός, αν «αξιοποιήσουμε τις σπουδαίες δυνατότητες της περιφέρειάς μας, να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματά της και να επενδύσουμε στις παραγωγικές της δυνάμεις», κάτι το οποίο, όπως τόνισε, οφείλουμε να κάνουμε «όλοι μαζί, ενώνοντας δυνάμεις και συνθέτοντας προτάσεις».

Μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6%

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της αύξησης του κόστους παραγωγής, είπε ότι το ΥΠΑΑΤ και η κυβέρνηση δε μένουν αδρανείς, και θύμισε τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2022 για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς, τους μετέχοντες στη συμβολαιακή γεωργία και τους νέους αγρότες.

Κλείνοντας ο κ. Λιβανός τόνισε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με σίγουρα βήματα και αποφασιστικότητα στην αλλαγή του πρωτογενούς τομέα. «Το τοπίο στον αγροτικό τομέα στην πατρίδα μας αλλάζει ριζικά. Πρέπει να συνδέσουμε την αγροτική παραγωγή με την επιχειρηματικότητα. Και αυτό υλοποιούμε».

Πώς διαμορφώνονται οι επιδοτήσεις

Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις, αφού αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του πακέτου των 22 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσα από την ΚΑΠ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας, συνέχισε, εξειδικεύοντας και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά, ως προς τα έργα που προγραμματίζονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται 670 εκατ. ευρώ για τον «οικονομικό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα, εκ των οποίων:

  • 235 εκατ. ευρώ για καινοτομία και “πράσινη” μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
  • 100 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα.
  • 100 εκατ. ευρώ για τον “πράσινο” αγρoτουρισμό.
  • 217 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών.
  • 18 εκατ. ευρώ για τη γενετική βελτίωση ζώων.
  • 70 εκατ. ευρώ για την υδατοκαλλιέργεια.
  • 47 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα.
  • Και 1 δισ. ευρώ για το εθνικό δίκτυο άρδευσης».

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος έδωσε έμφαση στο θέμα των αρδευτικών έργων μέσω του Προγράμματος “Ύδωρ 2.0”.

«Είναι το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Αντίστοιχα έργα έχουν να γίνουν από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Αφορά σε επενδύσεις στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Επενδύσεις εξίσου σημαντικές για την περιφερειακή ανάπτυξη, με αυτές που γίνονται για τα αεροδρόμια και τις εθνικές οδούς.

Συνολικά περιλαμβάνονται 21 έργα κόστους κατασκευής 1,6 δισ. ευρώ και συνολικού κόστους (λειτουργίας και κατασκευής) σε βάθος 25ετίας που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

Τα έργα αυτά απλώνονται στο σύνολο της επικράτειας. Τα οφέλη τους θα είναι πολλαπλασιαστικά για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Η συνεισφορά τους θα είναι καθοριστική για την περιφερειακή ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε, επίσης, πως «πρόκειται για έργα που οφείλουμε στον λαό».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε και στα ευρωπαϊκά προγράμματα, που δίνουν:

  • 490 εκατ. ευρώ για τους βιοκαλλιεργητές και εκτροφείς.
  • 80 εκατ. ευρώ για τους γεωργικούς συμβούλους.
  • 180 εκατ. ευρώ για τα σχέδια βελτίωσης, εκ των οποίων τα 37 εκατ. αφορούν στην εξοικονόμηση ύδατος.
  • 43 εκατ. ευρώ για την αγροτική οδοποιία.
  • 41 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή 150 εκατ. ευρώ για την απονιτροποίηση των εδαφών.
  • 90 εκατ. ευρώ για τη δάσωση γεωργικών γαιών.
  • 45 εκατ. ευρώ για την ευζωία ζώων.
  • 420 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες.

Τι είπε για τους νέους αγρότες

Αλλά κι εδώ, ο Σπήλιος Λιβανός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους αγρότες. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, «η πλατφόρμα άνοιξε ήδη, όπως είχαμε δεσμευτεί, από την προηγούμενη Παρασκευή». Και συνέχισε λέγοντας: «Η ενίσχυση και στήριξη των νέων μας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Θέλουμε ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μια σοβαρή επαγγελματική διέξοδο για τους νέους μας. Μια διέξοδο ζωής. Γι’ αυτό και επενδύουμε στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού των αγροτικών περιοχών, και κυρίως των παραγωγών, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαιτούμενες νέες δεξιότητες και γνώσεις για την άσκηση σύγχρονης γεωργίας», τόνισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι από σήμερα Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, λειτουργούν 6 Δημόσια ΙΕΚ με 7 ειδικότητες και έμφαση στην εργαστηριακή άσκηση.

Μεταρρυθμίσεις στις επιδοτήσεις

Μέσα από ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι το υπουργείο έχει ως στόχο να ενισχύσει τους πραγματικούς, τους αληθινούς κτηνοτρόφους και γεωργούς, όσους πραγματικά μοχθούν στη γη και στα ζώα τους, και να ελαχιστοποιήσει τους λίγους που δρουν σε βάρος των πολλών εκμεταλλευόμενοι τα «παράθυρα» του συστήματος.

Και τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετούν οι αλλαγές στο σύστημα κατανομής ενωσιακών επιδοτήσεων, καθώς και η εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News