Η παρουσίαση του βιβλίου «Η ιστορία του χωριού μου»

Πολιτισμός
Η παρουσίαση του βιβλίου «Η ιστορία του χωριού μου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία πλήθους κόσμου και τοπικών Αρχών παρουσιάστηκε το βιβλίο για τους Αποστόλους του δήμου Μινώα Πεδιάδας

Η παρουσίαση του βιβλίου «Η ιστορία του χωριού μου», που αφορά το χωριό Αποστόλοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, παρουσία δημοτών και τοπικών Αρχών. Το μικρό βιβλίο είναι βασισμένο στην αφήγηση του εκλιπόντος Ιωάννη Πετροδασκαλάκη και σε επιμέλεια της αντιπροέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου της κοινότητας Χριστίνας Πετροδασκαλάκη-Καρκανάκη, και αποτελεί δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστολιανών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Το βιβλιαράκι «αφιερώνεται σε όλους τους Αποστολιανούς» και προλογίζεται από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Ομιλίες

Η πρόεδρος του συλλόγου, Μαρία Δαμιανάκη, μιλώντας στη «ΝΚ», εξέφρασε τα συναισθήματά της για την εκδήλωση, λέγοντας: «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση στην παρουσίαση αυτού του μικρού βιβλίου - αφήγηση ενός ανθρώπου που άκουσε και έζησε πλησιέστερα στα περασμένα χρόνια και μας παραδίδει την ιστορία του τόπου. Η αξία της παράδοσης είναι διαχρονική. Είναι σημαντικό ότι διασώζεται η παράδοση και με τον γραπτό λόγο διατηρείται. Τα παιδιά μας θα έχουν μια γνωστική βάση, που θα μπορεί να διαμορφώσει μια στενότερη σχέση και ψυχική επαφή με το χωριό. Όλοι έχουμε ένα πνευματικό και ψυχικό δεσμό με τον τόπο που γεννηθήκαμε.

Στο ταξίδι αυτό στο παρελθόν, διαπιστώνουμε ότι πολλά από αυτά που διηγείται ο κ. Γιάννης παίρνουν σάρκα και οστά, γίνονται αναγνωρίσιμα. Μαθαίνουμε ποιοι ήταν οι πρόγονοί μας, ποιοι κατοικούσαν στα ίδια χώματα. Ακόμα, διαπιστώνει κανείς ότι αυτή η αφήγηση τοπικού χαρακτήρα, δεν είναι τόσο τοπική, καθώς το χωριό εντάσσεται σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και ακολουθεί τη μοίρα της κεντρικής Διοίκησης. Να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε αυτόν τον άνθρωπο και στον Σύλλογο για τη μαρτυρία συμβάντων και γεγονότων, που αναδύονται στη μνήμη μεγαλύτερων συγχωριανών, που βίωσαν ή πληροφορήθηκαν από άλλους - άλλα σημαντικά και άλλα λιγότερο - αλλά που αποτελούν την ιστορία του τόπου».

Ο αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Συριγωνάκης, εκκινώντας την παρουσίαση σημείωσε: «Είναι χαρά και τιμή όλων μας η σημερινή δράση. Όπως έχει φανεί και από προηγούμενες δράσεις, ο Σύλλογος, το Τοπικό Συμβούλιο και οι λοιποί τοπικοί φορείς επιτελούν πλούσιο έργο. Η αφήγηση του αείμνηστου Γιάννη Πετροδασκαλάκη διασώζει ιστορικά γεγονότα. Ο ίδιος έζησε εν καιρώ μιας πολυτάραχης πολιτικής εποχής. Αποτελεί αναμφισβήτητα παρακαταθήκη για όλους εμάς και κυρίως για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Αποτυπώνεται η ζωή όχι μόνο των Αποστόλων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Συγχαίρω τον Σύλλογο που, διαμέσου του έργου του, παράγει και προάγει πολιτισμό».

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, Παύλος Μπαριτάκης, εξέφρασε στη «ΝΚ» τη γνώμη του για την εκδήλωση και το βιβλίο: «Είναι πολύ σημαντική η ανάδειξη των πολιτισμικών-πολιτιστικών, ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων του τόπου. Με το βιβλίο αυτό αφήγησης τού κ. Πετροδασκαλάκη, καταγράφονται όλα αυτά τα στοιχεία που αποτελούν ιστορικά κειμήλια. Με αυτό θα μαθαίνουν οι νεότεροι και η ιστορία δε θα ξεχαστεί. Αποτελεί μία τιμητική προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου, την οποία και στηρίζει, βέβαια, η Περιφέρεια Κρήτης. Στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες, πρέπει να γίνονται. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι είχαν αυτή την έμπνευση και συνέδραμαν στη συγκεκριμένη δράση».

Ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ Δήμου Μινώα Πεδιάδας, Αδάμ Δαμιανάκης, ανέφερε: «Είναι σημαντικό να πραγματοποιούν τέτοιες δράσεις οι σύλλογοι, όπως αυτή του Πολιτιστικού Συλλόγου των Αποστολιανών. Είναι πολύ σημαντικό γιατί αφήνουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Το “αποτύπωμα” γίνεται διαμέσου διηγήσεων των παλιών και με τη μεταφορά των παραδόσεων στους νεότερους. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί ακριβώς το “αποτύπωμα” των Αποστόλων για τους νέους τους».

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της κοινότητας, Γιώργος Κουμπενάκης, ανέφερε: «Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στον πολιτιστικό σύλλογο Αποστολιανών για το έργο του και την ανάδειξη της ιστορίας του χωριού μας, μέσα από τα μάτια και την αφήγηση του κ. Πετροδασκαλάκη. Αφήνει μια πολλή καλή και σπουδαία παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές Αποστολιανών, που θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία του τόπου τους. Συγχαρητήρια και πάλι σε όλους όσους συνετέλεσαν στη δημιουργία του βιβλίου αυτού.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News