Απογραφή 2021: Αναλυτικά η διαδικασία - Η πληθυσμιακή δυναμική του Ηρακλείου

Κρήτη
Απογραφή 2021: Αναλυτικά η διαδικασία - Η πληθυσμιακή δυναμική του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών 2021 - Πως θα γίνει η απογραφή των σεισμόπληκτων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2021, που διενεργείται κάθε 10 χρόνια από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας το 2021 πραγματοποιείται σε κάθε περιφερειακή ενότητα, δήμο ή κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Υπενθυμίζεται πως η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική, ενώ όπως γνωστοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η πληθυσμιακή δυναμική του Ηρακλείου

Η μάχη για το αναπτυξιακό τους μέλλον όπως φαίνεται θα είναι σκληρή μεταξύ των πόλεων Ηρακλείου και Πάτρας, καθώς η δυναμική της πόλης του Ηρακλείου είναι ορατή και όπως όλα δείχνουν φλερτάρει με τη θέση της τρίτης μεγαλύτερης πόλης σε πληθυσμό, μετά την Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η απογραφή αναμένεται να φέρει δυσάρεστες εκπλήξεις για την Πάτρα, με δημοσιεύματα να φέρουν τίτλους όπως «απογραφείτε γιατί χάνουμε» φωτογραφίζοντας την απειλή του Ηρακλείου για την τρίτη θέση, με την κινητικότητα να είναι έντονη και από τον Δήμαρχο Πατρέων.

Κάλεσμα στους κατοίκους του Ηρακλείου να συμμετέχουν στην απογραφή, απευθύνει ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντική αύξηση του πληθυσμού και στα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν, σημειώνοντας ότι το Ηράκλειο είναι μια πόλη που αξίζει να ζεις!

Πάντως, το επίμαχο ζήτημα έχει ανάψει φωτιές στον χώρο της Αυτοδιοίκησης καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο… ανατροπής στη σειρά πληθυσμιακής κατάταξης των πόλεων ενώ την ίδια ώρα επικρατεί αναβρασμός στην Πάτρα η οποία, σύμφωνα με τα εκεί δημοσιεύματα, κινδυνεύει να πάψει να είναι η τρίτη πόλη σε πληθυσμό.

Πως θα γίνει η απογραφή των σεισμόπληκτων

1.200 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ ρίχνονται στην μάχη της απογραφής του πληθυσμού σε επίπεδο Νομού Ηρακλείου, εκ των οποίων οι 600 στο Ηράκλειο.

Σημαντικό είναι να γίνει καταμέτρηση όλων, ώστε να υπάρξει όφελος, στο πλαίσιο χρηματοδοτήσεων που εξασφαλίζουν οι μεγάλοι σε πληθυσμό δήμοι για την δρομολόγηση έργων και παρεμβάσεων που συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Στον τηλεοπτικό φακό της «ΚΡΗΤΗ TV» μίλησε η προϊσταμένη της στατιστικής υπηρεσίας στο Ηράκλειο κ. Υβόννη Αλαφούζου, η οποία περιέγραψε τα βήματα σε μια διαδικασία η οποία δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά καθώς και τα ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες. 

Για πρώτη φορά υπάρχει ερώτημα για τους σεισμόπληκτους, οι οποίοι διαμένουν σε σπίτια στο Ηράκλειο και όχι μόνο, οι οποίοι θα απογράφονται ως φιλοξενούμενοι.

«Οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ παραδίδουν στις κατοικίες των πολιτών έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής», ώστε στη συνέχεια οι πολίτες με τον κωδικό του taxisnet να επισκεφθούν την ψηφιακή πύλη gov.gr και να απογράψουν την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Αλαφούζου.

Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά μέχρι και τις 26 Νοεμβρίου θα απογραφούν από τον Απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης ή τηλεφωνικά.

 «Στηρίζουμε το μέλλον γιατί όλοι μετράμε», το μήνυμα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, με 60.000 απογραφείς να οργώνουν την Ελληνική Επικράτεια.

Η προϊσταμένη της στατιστικής υπηρεσίας κ. Αλαφούζου αναφέρθηκε στη σχετική διαδικασία, επισημαίνοντας ότι όλα τα στοιχεία είναι απολύτως εμπιστευτικά.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν υπάρξει ευτράπελα στη διαδικασία της απογραφής, η οποία ολοκληρώνεται πριν τα Χριστούγεννα, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι «αρνητές», με τους απογραφείς να προσπαθούν να τους πείσουν για την σημασία της απογραφής η οποία επηρεάζει την μελλοντική ανάπτυξη των πόλεων.

Αναλυτικά η διαδικασία

Η απογραφή διενεργείται ως εξής:

Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.

Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Πώς ξεχωρίζουμε τον απογραφέα

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ, φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Τέλος, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Πληθυσμού- Κατοικιών 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 211 1212032 ή να απευθύνονται στο e-mail: [email protected].

Ερωτηματολόγιο Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021

Κατά τη διενέργεια της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών, καταγράφονται, σύμφωνα με το Νόμο 4772/2021 (ΦΕΚ 17/Α΄/05-02-2021), στοιχεία που συντελούν στη συλλογή δεδομένων για τα ακόλουθα:

  • την καταμέτρηση του Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και καθεστώτος διαμονής,
  • την καταμέτρηση του Νόμιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των δημοτών κάθε Δήμου και Δημοτικής Ενότητας, που έχουν ελληνική υπηκοότητα και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
  • τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τη σύνθεση των νοικοκυριών και των πυρηνικών οικογενειών, αναφορικά με τον αριθμό των μελών τους,
  • τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού,
  • την καταμέτρηση του αριθμού των κατοικιών κατά είδος (κανονικές ή μη κανονικές κατοικίες) και η συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα κύρια χαρακτηριστικά και τις ανέσεις τους,
  • τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τη μετανάστευση, εισερχόμενη και εξερχόμενη.

Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για την απογραφή - Τι να προσέχουμε

1. Μου χτύπησε κάποιος την πόρτα και λέει ότι είναι από την ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων. Πρέπει να του ανοίξω; Τι θα με ρωτήσει; Πρέπει να του δείξω το σπίτι μου;

Οι Ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων (Τομεάρχες) φέρουν ειδική κονκάρδα με το ονοματεπώνυμό τους, τη σφραγίδα και το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ και φορούν κατά κανόνα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες, μάσκα, χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ. Δεν χρειάζεται να δείξετε το σπίτι σας, παρά μόνον να απαντήσετε στις ερωτήσεις του, οι οποίες μπορούν να δοθούν στην είσοδο του σπιτιού σας.

2. Μου χτύπησε κάποιος την πόρτα και λέει ότι είναι «Τομεάρχης» της ΕΛΣΤΑΤ και ρωτάει πληροφορίες για το σπίτι/πολυκατοικία μου.

Οι Ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ που έχουν την ευθύνη για την Απογραφή Κτιρίων ονομάζονται «Τομεάρχες».

3. Παρατηρώ κάποιον και κοιτά συνεχώς το σπίτι μου. Πώς θα γνωρίζω ότι είναι από την ΕΛΣΤΑΤ;

Οι Ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων (Τομεάρχες) φέρουν ειδική κονκάρδα με το ονοματεπώνυμό τους, τη σφραγίδα και το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ και φορούν, κατά κανόνα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες, μάσκα, χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ.

4. Ποια κτίσματα καταγράφονται στην Απογραφή Κτιρίων;

Στην Απογραφή Κτιρίων καταγράφονται όλα τα κτίρια ανεξαρτήτως χρήσης με επιφάνεια 4 τ.μ. και άνω, που έχουν στέγη και τοίχους και έχουν κατασκευαστεί να είναι οικοδομικώς σταθερά για τουλάχιστον 10 έτη.

5. Καταγράφονται οι ημιτελείς κατοικίες και οι οικοδομές;

Για να καταγραφεί ένα κτίριο που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής του θα πρέπει να έχει στέγη και τοίχους.

6. Δε θυμάμαι το έτος κατασκευής του σπιτιού μου / της πολυκατοικίας μου. Τί πρέπει να κάνω;

Δεν ζητείται το έτος αλλά η περίοδος κατασκευής του κτιρίου και ο Ερευνητής της ΕΛΣΤΑΤ (τομεάρχης) θα σας βοηθήσει θυμίζοντας σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος. Μπορείτε να ελέγξετε το ερωτηματολόγιο της Απογραφής Κτιρίων εδώ???????

7. Καταγράφονται και οι αρχαιολογικοί χώροι;

Καταγράφονται μόνο τα κτίρια που πληρούν τα χαρακτηριστικά των κτιρίων και βρίσκονται στους αρχαιολογικούς χώρους όπως μουσεία, γραμματείες, εκδοτήρια εισιτηρίων κ.λπ.

8. Γιατί δε λαμβάνετε τα απαραίτητα στοιχεία από το «Ελληνικό Κτηματολόγιο»;

Οι διαδικασίες κτηματογράφησης δεν έχουν ολοκληρωθεί για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Επιπλέον, οι πληροφορίες που συλλέγονται στο πλαίσιο αυτής δεν καλύπτουν τις ανάγκες της Απογραφής Κτιρίων.

9. Γιατί δε λαμβάνετε τα απαραίτητα στοιχεία από τις Εφορίες και την ΑΑΔΕ;

Τα στοιχεία που συλλέγουν οι Εφορίες αφορούν σε επίπεδο δικαιώματος των φορολογούμενων και όχι στο σύνολο των χαρακτηριστικών των κτιρίων.

10. Πρέπει να δώσω πληροφορίες για τυχόν παραβιάσεις πολεοδομικής νομοθεσίας στο σπίτι μου;

Όχι. Καμία τέτοια πληροφορία δεν θα ζητηθεί από τον Ερευνητή της ΕΛΣΤΑT. Μπορείτε να ελέγξετε το ερωτηματολόγιο της Απογραφής Κτιρίων εδώ

11. Το κτίριο ανήκει σε πολλούς κληρονόμους. Χρειάζεται να δηλώσω τις ιδιοκτησίες;

Όχι. Καμία τέτοια πληροφορία δεν θα ζητηθεί από τον Ερευνητή της ΕΛΣΤΑΤ. Μπορείτε να ελέγξετε το ερωτηματολόγιο της Απογραφής Κτιρίων εδώ

12. Καταγράφονται και τα αυθαίρετα κτίσματα;

Καταγράφονται όλα τα κτίρια ανεξαρτήτως νομιμότητας και χρήσης, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του κτιρίου, δηλαδή έχουν επιφάνεια 4 τ.μ. και άνω, στέγη και τοίχους. Δεν θα ερωτηθείτε από τον Ερευνητή της ΕΛΣΤΑΤ αν το κτίριο είναι αυθαίρετο.

13. Πώς καταγράφονται τα εγκαταλελειμμένα κτίρια;

Εάν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια δεν είναι ετοιμόρροπα, τότε ο Ερευνητής της ΕΛΣΤΑΤ θα προσπαθήσει να αντλήσει τις πληροφορίες από κάποιον καλά πληροφορημένο γείτονα.

14. Καταγράφονται και οι τόποι λατρείας θρησκειών / δογμάτων; Καταγράφονται και οι ιδιωτικοί ναοί και τόποι λατρείας;

Ναι, καταγράφονται όλοι οι τόποι λατρείας εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του κτιρίου. Καταγράφονται όλα τα κτίρια ανεξαρτήτως χρήσης με επιφάνεια 4 τ.μ. και άνω, εφόσον έχουν στέγη και τοίχους.

15. Ποια μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η ΕΛΣΤΑΤ για την προστασία των πολιτών απέναντι στην πανδημία της νόσου του Κορωνοϊού Covid-19;

Η ΕΛΣΤΑΤ ακολουθεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις κατευθύνσεις που τίθενται από την Πολιτεία. Οι Ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων (Τομεάρχες) φορούν καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών τους εντός των κτιρίων που επισκέπτονται ή των εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας τους, κατά κανόνα, μάσκα χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις από τους συνομιλητές τους.

16. Με ποιους τρόπους θα επικοινωνεί ο Ερευνητής της ΕΛΣΤΑΤ με τους Απογραφόμενους;

Ο Ερευνητής της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων (Τομεάρχης) ενδέχεται να χτυπήσει το κουδούνι / την πόρτα σας και να σας ρωτήσει πληροφορίες που αφορούν στα χαρακτηριστικά του κτιρίου.

Ακολουθούν τα αρχεία pdf με το ερωτηματολόγιο:

⇒Δελτίο Απογραφής Ατόμου που διαμένει σε συλλογικό κατάλυμα

Δελτίο Απογραφής Συλλογικού καταλύματος και ειδικών χώρων

(Φωτογραφία Αρχείου Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News