Ηράκλειο: Διπλή βιβλιοπαρουσίαση

Πολιτισμός
Ηράκλειο: Διπλή βιβλιοπαρουσίαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιβλίο
Σάββατο,27 Νοε 2021, 19:00
Στην αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης» του Κοινωνικού Χώρου Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, στο Ηράκλειο
«Η λίστα του Λεπορέλο» του Φώτη Δούσου και οι «Βατσ'νιές» του Στέργιου Χατζηκυριακίδη παρουσιάζονται στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού

Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Φώτη Δούσου «Η λίστα του Λεπορέλο» και τις «Βατσ'νιές: Πυκνές/ καρτ-ποστάλ από τα Βαλκάνια /και ενίοτε εμπαθείς» του Στέργιου Χατζηκυριακίδη παρουσιάζονται το ερχόμενο Σάββατο 27 Νοεμβρίου, στην αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης» του Κοινωνικού Χώρου Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, στο Ηράκλειο, στις 7 το απόγευμα.

Τα βιβλία παρουσιάζουν και συνομιλούν με τους συγγραφείς:

  • Μαρία Βρέντζου, δικηγόρος.
  • Ελένη Γαρυφαλάκη, εξειδικευμένη παιδαγωγός και συγγραφέας.
  • Δημήτρης Γραμμένος, κύριος ερευνητής Ι.Π.-ΙΤΕ.

Λίγα λόγια για τα βιβλία

 -Στη «Λίστα του Λεπορέλο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νεφέλη», καταγράφεται ο αριθμός των γυναικών που έχει αποπλανήσει ο Ντον Τζοβάννι στην ομώνυμη όπερα του Μότσαρτ. Εδώ, αντίθετα, η λίστα είναι ένας κατάλογος με ονόματα ανθρώπων που πρόκειται να δολοφονηθούν. Ένας σίριαλ κίλερ έχει εμφανιστεί στην πόλη. Σκοτώνει μόνο εκδότες. Η Αστυνομία πιστεύει ότι πρόκειται για κάποιον απογοητευμένο συγγραφέα, που δεν άντεξε τις απανωτές απορρίψεις. Όμως υπάρχουν χιλιάδες τέτοιοι. Πώς θα βρεθεί ο δράστης ανάμεσά τους; Ο εκδότης Γιάννης Δημάδης, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην καλή λογοτεχνία, έχει σοβαρές ενδείξεις ότι έρχεται η σειρά του. Κάτι πρέπει να κάνει...

Η «Λίστα του Λεπορέλο» σκιαγραφεί με ειρωνικό τρόπο ένα φανταστικό εκδοτικό σύστημα. Υπογραμμίζει τις παθογένειες και τα στραβά του, και παρωδεί τους εκπροσώπους του. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι ένα βιβλίο για τις κρίσιμες αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε σε οριακές στιγμές της ζωής μας, και για την ιεράρχηση των πραγμάτων όταν όλα γύρω μας μοιάζουν να διαλύονται. Κεντρικές θεματικές του μυθιστορήματος είναι, επίσης, η στερεοτυπική αντιμετώπιση του φύλου, καθώς και η προσπάθεια επιβίωσης του ατόμου μέσα σε συνθήκες οικονομικών αναταράξεων και καπιταλιστικού χάους.

Η «Λίστα του Λεπορέλο» είναι μια αστυνομική ιστορία, με διαβρωτικό μαύρο χιούμορ και καταιγιστική δράση. Η δυναμική αφήγηση της πολυτάραχης ζωής των ηρώων δεν αφήνει τον αναγνώστη να πάρει ανάσα.

 -Οι Βατσ’νιές πυκνές/ καρτ-ποστάλ από τα Βαλκάνια /και ενίοτε εμπαθείς» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Δίαυλος»: «Άλλοτε ζουμ ιν, άλλοτε ζουμ άουτ. Στα νότια Βαλκάνια γενικότερα, σε νομούς, πόλεις, χωριά, κεφαλοχώρια, βατσινιές και λάσπη ειδικότερα. Μεγαλόκαρδα και μικρόψυχα, εμπαθή και ενσυναίσθητα. Πάνω απ’ όλα, με ασυνέπεια και κυκλοθυμία. Τζάμπα διασκέδαση και τζάμπα παρεξηγήσεις με κάποιον μελλοντικό τόκο. Δέκα στιγμιότυπα μη τουριστικά, ντόπια, τοπικιστικά, από αυτά που, αν δεν είχαν συμβεί, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε για να περνάει η ώρα, όταν η τελευταία αρνείται να περάσει και έξω έχει συννεφιά, οι πόρτες παραμένουν κλειστές και το μαγαζί, αν και έχει τζαμαρία, δε φαίνεται απ’ έξω, γιατί τα μέσα φώτα είναι τέρμα χαμηλωμένα. Πυκνές καρτ-ποστάλ με αποστολέα κάποιον άλλοτε τουρίστα και άλλοτε ντόπιο. Συχνά και τα δύο ταυτόχρονα».

Δωρεάν είσοδος

Για την είσοδο στον χώρο απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης του τελευταίου εξαμήνου. Όπως σε όλες τις δράσεις που φιλοξενούνται στον Κοινωνικό Χώρο, η είσοδος είναι δωρεάν. Η προαιρετική συνεισφορά σε συσκευασμένα τρόφιμα και είδη παντοπωλείου, για την ενίσχυση της δράσης των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών (Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο - Φαγητό με την Αγάπη μας) των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, που στηρίζουν άτομα και οικογένειες σε οικονομική δυσπραγία και αποκλεισμό, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη.

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News