Σεισμός: «Λαβωμένες» δεκάδες εκκλησίες στη Γόρτυνα

Κρήτη
Σεισμός: «Λαβωμένες» δεκάδες εκκλησίες στη Γόρτυνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον 90 ναοί και εκκλησιαστικά κτίσματα έχουν υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Μακάριο

Τεράστιες είναι οι ζημίες που έχουν υποστεί Ιεροί Ναοί και εκκλησιαστικά κτίσματα της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας από τον φοβερό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που είδαν το φως της δημοσιότητας, με πολλούς ναούς και εκκλησίες να είναι εντελώς ακατάλληλοι για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, 90 εκκλησίες και κτίσματα έχουν υποστεί ζημιές. Όπως επισημαίνει, οι ζημιές είναι πολλές και διαφέρουν, ενώ το κράτος οφείλει να δράσει άμεσα, ώστε να γίνει όσο γίνεται πιο γρήγορα η επούλωση των ζημιών.

Πιο συγκεκριμένα, ο φοβερός σεισμός στις 27 Σεπτεμβρίου δεν άφησε το αποτύπωμά του μόνο σε σπίτια, εμπορικά μαγαζιά αλλά και σε εκκλησίες. Πολλές εκκλησίες και ιεροί ναοί υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα να μην είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η τέλεση της Θείας Λειτουργίας έχει μεταφερθεί σε χώρους εκδηλώσεων. Πέραν της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, όπου η εκκλησιαστική επαρχία βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού, ζημιές έχουν παρατηρηθεί και στην Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας.

Η Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας είναι μια μεγάλη μητρόπολη, που η γεωγραφική της έκταση και η εκκλησιολογική της σημασία περιλαμβάνει τρεις δήμους: τον δήμο Φαιστού, τον δήμο Γόρτυνας και ένα μέρος του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

Σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, 90 ναοί και εκκλησιαστικά κτίσματα βρίσκονται σε καθεστώς στατικής ανεπάρκειας. Όπως τονίζει, οι ζημιές διαφέρουν, καθώς υπάρχουν ναοί που επιζητούν κάποιες επισκευές είτε στον εσωτερικό είτε στον εξωτερικό χώρο και υπάρχουν εκείνοι οι ναοί που είναι εντελώς ακατάλληλοι για πρόσβαση, με τις ζημιές να είναι τεράστιες.

«Αυτή τη στιγμή, 90 ναοί και κτίσματα απαιτούν αποκατάσταση. Με βάση τις αυτοψίες των ειδικών και των χθεσινών αυτοψιών της Περιφέρειας, το μέγεθος των ζημιών είναι από μικρό (μικρές διορθώσεις και επισκευές) μέχρι τεράστιο, όπου η πρόσβαση είναι δυσχερής. Οι 90 ναοί και κτίσματα κατανέμονται ως εξής: 60 εκκλησιαστικά κτίσματα κα ναοί στον δήμο Γόρτυνας, 13 εκκλησιαστικά κτίσματα και ναοί στον δήμο Φαιστού και 17 εκκλησιαστικά κτίσματα και ναοί στον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων», υποστήριξε.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε με τρόπο συγκεκριμένο σε εκκλησίες που υπέστησαν ζημιές.

«Το χωριό Δούλι στον δήμο Γόρτυνας έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Το χωριό έχει δύο ιερούς ναούς, οι οποίοι έχουν υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά που είναι εντελώς ακατάλληλοι. Η λατρεία του ναού έχει μεταφερθεί σε χώρο του χωριού. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση και είναι επικίνδυνη η είσοδος για όποιον επιθυμεί να εισέλθει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος είπε πως ο σεισμός λειτούργησε ως αφορμή ώστε να αναδειχθούν τα προβλήματα και οι κτηριακές ατέλειες των ιερών ναών και των εκκλησιών, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γίνεται πιο έντονο και ορατό.

«Υπάρχουν δύο εκκλησίες που έχω τώρα στο μυαλό μου, οι οποίες υπέστησαν μεγάλες ζημιές εξαιτίας των σεισμών. Ο σεισμός ήταν η αιτία να αποκαλυφθούν τα πραγματικά προβλήματά τους. Για παράδειγμα, ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου στις Μοίρες έχει υποστεί προβλήματα. Ήταν προβληματικός πριν το ξέσπασμα του σεισμού και τώρα έχει στατική ανεπάρκεια. Βέβαια, τεράστιες ζημιές έχει υποστεί και ο μεγαλύτερος ναός του Ασημίου, που είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Και μάλιστα οι εξωτερικές ζημιές είναι τόσο μεγάλες, που κινδυνεύει η εκκλησία να “ρίξει” το σπίτι που βρίσκεται δίπλα της. Όπως και με τον Μητροπολιτικό Ναό στις Μοίρες, έτσι και στον ναό της Αγίας Παρασκευής του Ασημίου υπήρχαν ατέλειες και, δυστυχώς, ο σεισμός έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα», υποστήριξε.

«Ηθικό το χρέος της Πολιτείας»

Εστάλη κατάλογος με τις ζημιές

«Η Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης, διά του εκπροσώπου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, διαβίβασε στην Πολιτεία κατάλογο με τα προβλήματα των ναών των Ιερών Μητροπόλεων της Κρήτης. Η Πολιτεία γνωρίζει το πρόβλημα», υπογράμμισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος.

Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτεία έχει ένα ηθικό χρέος και καθήκον να σεβαστεί την πίστη του χριστιανικού ποιμνίου και να λειτουργήσει αποφασιστικά και ουσιαστικά για τη διευθέτηση των κτηριακών προβλημάτων των εκκλησιών. Η άμεση διευθέτηση των κτηριακών προβλημάτων έχει προεκτάσεις ηθικές, θεολογικές και πολιτικές. 

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News