Νέα μέτρα: Πίεση για τους ανεμβολίαστους - Μεγάλο μπέρδεμα στην αγορά της Κρήτης

Κρήτη
Νέα μέτρα: Πίεση για τους ανεμβολίαστους - Μεγάλο μπέρδεμα στην αγορά της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αλλάζει από Δευτέρα σε καταστήματα, εκκλησίες, διασκέδαση - Με self test στις δραστηριότητες οι ανήλικοι

Νέα μέτρα και κανόνες που βάζουν στο στόχαστρο τους ανεμβολίαστους, τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου. Ωστόσο οι εξαγγελίες για τα νέα μέτρα και το κυλιόμενο ωράριο στα εμπορικά καταστήματα, φαίνεται να έχουν προκαλέσει μεγάλο μπέρδεμα στις αγορές και σε τοπικό επίπεδο. Και αυτό γιατί όπως τόνισε μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανώλης Κουμαντάκης, «δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα η συγκεκριμένη ΚΥΑ, οπότε τίποτα δεν είναι ξεκαθαρισμένο". Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε πως "είναι μπερδεμένες οι εξαγγελίες αυτές. Αναφέρθηκε ότι τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν στις μεγάλες αγορές, χωρίς να προσδιορίζουν ποιες είναι αυτές οι αγορές. Συνεπώς περιμένουμε ακόμα να δούμε τι θα ισχύσει και που », με τους εμπόρους της Κρήτης ως φαίνεται να κρατούν στάση αναμονής σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα.

Τα νέα μέτρα 

Αναλυτικότερα πάντως και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες, όπως σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια. Στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες. Στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ, όπως προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία. Αν στους ελέγχους που θα γίνονται, διαπιστωθεί ότι δεν έχουν rapid test, θα επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος

Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Δίνεται, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Επίσης υπενθυμίζεται ότι από τις 13/12 αναγκαία προϋπόθεση εισόδου για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες θα είναι η αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση 7μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

Από τη Δευτέρα στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.

Στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass. Άρα πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό PCR -RAPID test.

Κυλιόμενο ωράριο στα καταστήματα

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα από τη Δευτέρα (22/11), σύμφωνα με τα νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα,  τα καταστήματα λιανεμπορίου τις καθημερινές θα είναι ανοικτά από τις 10 μέχρι τις 9 το βράδυ. Για τους χώρους που είναι ανοικτοί για όλους, δηλαδή φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και κάβες), διατηρείται ο περιορισμός στο πλήθος των ατόμων που βρίσκεται ταυτόχρονα εντός ενός χώρου, με όριο το ένα άτομο ανά εννέα τετραγωνικά μέτρα.

Στην περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι οι ιδιοκτήτες ή οι εργαζόμενοι εμπορικών ή ψυχαγωγικών επιχειρήσεων, ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι κι αυτοί ακολουθούν τους κανόνες του εργαστηριακού ελέγχου και υποχρεωτικά γίνεται χρήση μάσκας και οι έλεγχοι γίνονται σε όλους, συνεπώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ελέγχονται. 

Με self test στις δραστηριότητες οι ανήλικοι

Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test, το οποίο θα έχουν κάνει 24 ώρες πριν από την παρουσία τους στον χώρο.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών δε χρειάζεται να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ.

Yποχρεωτικά δύο self test για το σχολείο

Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές πραγματοποιούν υποχρεωτικά δύο self test για το σχολείο, ως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Ωστόσο, αν έχουν περάσει 24 ώρες από την έκδοση της σχολικής κάρτας, θα πρέπει οι γονείς να κάνουν νέο test στα παιδιά, προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο.

Τα παιδιά άνω των 12 ετών, που έχουν εμβολιαστεί, δεν είναι υποχρεωμένα να υποβάλλονται σε self test, ούτε για να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους, ούτε για το σχολείο.

Φωτογραφία: IN TIME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News