Ηράκλειο: 31,3 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα στους σεισμόπληκτους

Κρήτη
Ηράκλειο: 31,3 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα στους σεισμόπληκτους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον απολογισμό του, αλλά και στις επόμενες κινήσεις του για τη στήριξη των πληγέντων του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε από το Ηράκλειο κυβερνητικό κλιμάκιο

Στον απολογισμό των μέχρι τώρα ενεργειών αλλά και τον προγραμματισμό των επόμενων κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη των σεισμόπληκτων από το χτύπημα του Εγκέλαδου στο Αρκαλοχώρι την 27η Σεπτεμβρίου αναφέρθηκαν την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, που βρέθηκαν χθες σε Ηράκλειο και Αρκαλοχώρι.

Σε σχετική εκδήλωση που έλαβε χώρα την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του αεροδρομίου Ηρακλείου, ο κ. Τριαντόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι σήμερα έχουν δεσμευτεί περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ για τις αποκαταστάσεις και διορθώσεις υποδομών: Από αυτά, 8 εκατ. θα λάβει η Περιφέρεια Κρήτης, 1,2 εκατ. ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος και 530.000 ευρώ ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων. Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, εκτός από τις αναστολές πληρωμών σε ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές και την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, διαμορφώθηκε για τις πληγείσες περιοχές ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και μέτρων για τη στήριξη των σεισμόπληκτων.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο «Αρωγή», ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι έχει προχωρήσει στην πληρωμή 3.384 αιτούντων, με πόσο που φτάνει τα 31,3 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι πληρωμές σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ θα συνεχιστούν με εβδομαδιαία ροή και το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η πλατφόρμα arogi.gov.gr, που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό έκλεισε στις 15 Νοεμβρίου, θα ανοίξει εκ νέου το επόμενο διάστημα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν σεισμόπληκτοι πολίτες που δεν κατάφεραν να κάνουν τις αιτήσεις τους, λόγω κληρονομικών ζητημάτων που αντιμετώπιζαν ή ελλείψεων σε κάποια από τα απαιτούμενα έγγραφα.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αναφέρθηκε στις 80 σχολικές αίθουσες και τους 124 οικίσκους που έχουν ήδη φτάσει ή αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΚΤΥΠ, για την κάλυψη των αναγκών σεισμόπληκτων οικογενειών και μαθητών σε σχολεία των δύο δήμων που έχουν πληγεί. Όπως αναφέρθηκε, το κόστος τους έφτασε τα 3,9 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία των αυτοψιών, ενώ στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής, έχουν εκδοθεί οι σχετικές κανονιστικές πράξεις, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επισκευής των σπιτιών και επανακατασκευής όπου χρειάζεται.

«Είναι μια διαδικασία που εκτιμάται κοντά στα 175 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχει δοθεί και η σχετική έγκριση, μέσα από την ΚΥΑ των αρμόδιων υπουργών», είπε ο κ. Τριαντόπουλος, που τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ανακοίνωση για έκτακτη χρηματοδότηση στους πληγέντες Δήμους και από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, εκπροσωπώντας τον υπουργό κ. Στυλιανίδη, έκανε έναν απολογισμό των πρώτων δράσεων που αναπτύχθηκαν αμέσως μετά τον σεισμό, διευκρινίζοντας ότι «παρά τις δυσκολίες και τις αυξημένες απαιτήσεις λόγω της έκτασης των καταστροφών, ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε, γιατί υπήρχε αστραπιαία αντίδραση, σχεδιασμός και καλή συνεργασία», κάνοντας ειδική αναφορά στο δίκτυο εθελοντών, αλλά και την Εκκλησία, που στήριξαν τις προσπάθειες.

«Δυόμισι χιλιάδες κόσμου θα έπρεπε σύντομα να στεγαστεί και να σιτιστεί. Ήταν μια τεράστια προσπάθεια, την οποία από μόνοι μας δεν μπορούσαμε να τη φέρουμε εις πέρας. Αποδείξαμε όμως ότι μπορούμε», δήλωσε ο κ. Τουρνάς.

Το «παρών» έδωσαν χθες Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης και ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανόλης Φραγκάκης. Σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, «στόχος είναι να μην ερημώσει η περιοχή».

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Φραγκάκης χαρακτήρισε ως «πρωτοφανές το κομμάτι της αλληλοβοήθειας, του αλτρουισμού και της συμπαράστασης προς τον συνάνθρωπο», που αναπτύχθηκε μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, ο κ. Συριγωνάκης ανέφερε ότι υπήρξε άμεση ανταπόκριση, «εκ του αποτελέσματος, όσον αφορά στα σχολεία και τη σχολική στέγη, με γρήγορες εργολαβίες».

Χορηγίες

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν χορηγοί ή εκπρόσωποι χορηγών που ανταποκρίθηκαν προβαίνοντας σε προσφορές σε σχολικές αίθουσες, οικίσκους και άλλες παροχές προς τους πληγέντες, όπως η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο ιδιοκτήτης της, Βαγγέλης Μαρινάκης, η Sky Express και οι ιδιοκτήτες της αφοί Γρύλου, ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, η Megaplast S.A. και ο πρόεδρός της Χάρης Καββαδίας.

Συγκεκριμένα, τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο οποίος έχει προχωρήσει σε δωρεά οικίσκων για το Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου (12 σχολικές αίθουσες, 3 WC και 1 γραφείο) και το Γενικό Λύκειο Καστελίου (9 σχολικές αίθουσες, 2 WC και 1 γραφείο), εκπροσώπησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Σταδίου “Καραϊσκάκη” κ. Βασίλης Βασιλειάδης, ο οποίος παρέδωσε στον δήμαρχο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας φάκελο με τη σύμβαση και τα σχέδια κατασκευής σχολικών αιθουσών. Οι κατασκευές αναμένεται να παραδοθούν σε περίπου 20 μέρες.

Εκδήλωση στο Αρκαλοχώρι

«Όλα ελέγχονται, όλα διασταυρώνονται»

Μετά την εκδήλωση στο Ηράκλειο, το κυβερνητικό κλιμάκιο μετείχε σε σύσκεψη με τοπικούς και παραγωγικούς φορείς του Αρκαλοχωρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της περιοχής.

Εκτός από τους δημάρχους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσίων, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων, που αναφέρθηκαν στα προβλήματα τα οποία έχουν αντιμετωπίσει, ζητώντας να απλοποιηθούν κάποιες διαδικασίες, προκειμένου να “τρέξει” η υλοποίηση ζητημάτων πιο άμεσα και επιπλέον να ανοίξει και πάλι η πλατφόρμα arogi.gov.gr για όσους έχουν ανάγκη και δεν πρόλαβαν να κάνουν τις αιτήσεις αποζημίωσης.

Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν κάνει αιτήσεις στο “Αρωγή” 8.708 διαφορετικά ΑΦΜ, σε αντιστοιχία μικρότερου αριθμού αυτοψιών, ενώ έχουν γίνει αιτήσεις για 1.871 επιχειρήσεις/αγροτικές εκμεταλλεύσεις, την ώρα που κλιμάκια της Περιφέρειας, που έχουν την αρμοδιότητα ελέγχων για τον εξοπλισμό και τα εμπορεύματα, έχουν συγκεντρώσει έναν αριθμό 375 αιτημάτων για πληγείσες επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

«Όλα αυτά ελέγχονται... Γίνονται διασταυρώσεις. Παράλληλα έχουμε ζητήσει και στοιχεία από το Επιμελητήριο και από την Περιφέρεια για να γίνουν οι σχετικές διασταυρώσεις, προκειμένου τα χρήματα να πάνε σε αυτούς που τα δικαιούνται. Ούτως ή άλλως, προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο τι συμβαίνει σε αυτούς που δεν το δικαιούνται κι έχουν ψευδώς κάνει αίτηση», δήλωσε με νόημα χθες ο κ. Τριαντόπουλος.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι ιδιοκτήτες πληγέντων ακινήτων (που έχουν χαρακτηριστεί “κόκκινα” και “κίτρινα”) έχουν απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ έκανε γνωστό ότι το ζήτημα με την επιδότηση ενοικίου και φιλοξενίας θα δρομολογηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς ήδη βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο.

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή ημέρα το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφτηκε το Θραψανό, το ΕΠΑ.Λ. Αρκαλοχωρίου, το 1ο και το 2ο Δημοτικά Σχολεία Αρκαλοχωρίου, που στεγάζονται σε λυόμενες αίθουσες, αλλά και τους οικίσκους, στους οποίους οι εγκατεστημένοι πληγέντες τούς υποδέχτηκαν με παραδοσιακούς μεζέδες και ρακή.

Χθες, πάντως, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου “Η Ελπίδα”, που δημιουργήθηκε από τους σεισμόπληκτους της 27ης Σεπτεμβρίου.

«Όσες επισκέψεις και να πραγματοποιήσουν τα κυβερνητικά κλιμάκια, όσες υποσχέσεις και αν δώσουν στους σεισμόπληκτους, το αποτέλεσμα δυστυχώς παραμένει το ίδιο για τη συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και παραμένουν στην Π.Ε. Ηρακλείου, δύο μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Βαρδάκης.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News