Κατάληψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Δε φεύγουν οι αγρότες μέχρι να πάρουν απαντήσεις

Κρήτη
Κατάληψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Δε φεύγουν οι αγρότες μέχρι να πάρουν απαντήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για το μέλλον των κινητοποιήσεών των αγροτών, καθώς επιστρέφει ο πρωθυπουργός από το Λονδίνο και οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών αναμένουν απαντήσεις

Μέχρι και αύριο Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου, οπότε θα ξανασυνεδριάσουν για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, που θα εξαρτηθεί σε απόλυτο βαθμό από τη στάση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντί τους ως προς τη συνάντηση που του έχουν ζητήσει, αλλά φυσικά και τις λύσεις που διεκδικούν, θα κρατήσουν υπό κατάληψη τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Ηράκλειο και Χανιά οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης. Αναγνωρίζουν ότι έγινε ένα πρώτο καλό βήμα ως προς την απόσυρση των δασικών χαρτών και αντικατάστασή τους από τους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά τονίζουν πως υπάρχει δρόμος ακόμα για την υπόθεση αυτή από τη μια, ενώ είναι «στον αέρα» και μια σειρά απαντήσεων της κυβέρνησης για την ΚΥΑ που αφορά στα βοσκοτόπια, καθώς και το κόστος παραγωγής και τις ελληνοποιήσεις των προϊόντων που παράγουν.

«Οι καταλήψεις σε Ηράκλειο και Χανιά θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή (σ.σ. αύριο). Έχουμε βγάλει βάρδιες και είμαστε ανυποχώρητοι. Από ’κει και πέρα, αυτό που συζητάμε μεταξύ μας είναι να δούμε στη συνέχεια την περαιτέρω στάση μας. Να μη βιαστούμε να πάρουμε αποφάσεις. Γιατί μέχρι τώρα όλες μας οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, και παρ’ όλα αυτά είδατε ότι ο κόσμος έρχεται στο κάλεσμά μας, γιατί υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση», δήλωσε στη «ΝΚ» χθες Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτοκτηνοτρόφων και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Φαιστού Μανόλης Ορφανουδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από την αυριανή συνεδρίαση, θα γίνουν ανάλογες συζητήσεις και μέσα στο σαββατοκύριακο, ώστε να γίνουν με μεγάλη προσοχή τα επόμενα βήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Κρήτη.

«Ο πρωθυπουργός επιστρέφει αύριο (σ.σ. σήμερα) από το Λονδίνο. Επομένως, μέχρι την Παρασκευή θα ξέρουμε αν θα μας δεχτεί ο ίδιος ή κάποιος εκπρόσωπός του. Όμως το ζητούμενο δεν είναι να μας δει ο ίδιος. Το ζητούμενο για μας είναι να μας δώσουν λύσεις στα αιτήματά μας. Ας κάνει ο ίδιος την παρέμβασή του και ας μη μας δει».

Πάντως, όπως επισημαίνει, μέχρι σήμερα κάθε άλλο παρά θετικά κρίνεται η στάση και η συμπεριφορά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, απέναντί τους. «Η στάση του έχει ενοχλήσει όλο τον κόσμο. Διότι το να ανεβαίνεις στην Αθήνα κάθε τόσο δεν είναι εύκολο. Πήγαμε την Τρίτη. Φροντίσαμε να μείνουμε και την Τετάρτη, αφού μας είπανε να μείνουμε. Αλλά ούτε την Τετάρτη μάς δέχτηκε. Αυτές οι συμπεριφορές δε δείχνουν σοβαρότητα. Και η καλή κίνηση από τη μεριά μας, όταν έγινε η απόβαση στην Αθήνα, που δείξαμε φιλικές διαθέσεις προς τον κ. Κεδίκογλου, δε φαίνεται να πάρθηκε υπόψη».

Ο ίδιος, μάλιστα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας νέας απόβασης στην Αθήνα, αλλά τονίζει πως είναι κάτι που η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή προσπαθεί να αποφύγει, διεκδικώντας λύσεις των συγκεκριμένων προβλημάτων.

Καταλήγοντας, λέει ότι «η υπόθεση με τους δασικούς χάρτες έχει μια πρώτη θετική εξέλιξη. Αλλά δεν είναι το μόνο ζήτημα για μας. Βέβαια, μέσα από την απόφαση του ΣτΕ δικαιωνόμαστε κι εμείς που λέγαμε ότι οι χάρτες δεν ήταν σωστοί. Από ’κει και πέρα, εκκρεμεί ακόμα και το ζήτημα των ενστάσεων. Ο Σκρέκας μάς είχε υποσχεθεί ότι δε θα χρειαζόταν να κάνουμε ενστάσεις. Είναι πολλά τα ζητήματα».

Στην κατάληψη ο Σωκράτης Βαρδάκης

Την ομάδα περιφρούρησης του μπλόκου του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο επισκέφτηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης, 17 Νοεμβρίου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης. Μιλώντας στη»ΝΚ», στη συνέχεια, ο Ηρακλειώτης βουλευτής τόνισε πως είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης να επιβάλει περικοπές επί δικαίων και αδίκων. «Προβλήματα με την καταβολή των επιδοτήσεων βεβαίως υπάρχουν. Αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να καίγονται τα χλωρά με τα ξερά. Η πρόταση που έκανα εγώ είναι να ισχύσει η προηγούμενη απόφαση και να πληρωθούν οι επιδοτήσεις με την προηγούμενη ΚΥΑ, και από τον νέο χρόνο να ξεκινήσουν ουσιαστικοί έλεγχοι για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα».

Ο Ηρακλειώτης βουλευτής ενημερώθηκε από τους καταληψίες αγρότες για τις επόμενες κινήσεις τους και δήλωσε τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα τους.

«Να δούμε και τους περιβαλλοντολόγους»

Μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους δασικούς χάρτες, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης αναφέρει στην «ΝΚ» πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τους περιβαλλοντολόγους εκείνους που επιμένουν να βάζουν διάφορα εμπόδια σε βάρος των κτηνοτρόφων.

«Μην ξεχνάτε πως όλη αυτή την αναστάτωση με τους δασικούς χάρτες την είχαν φέρει οι περιβαλλοντολόγοι. Και να σας πω, για παράδειγμα, ότι από την κορφή του Ψηλορείτη μέχρι τον Γεροπόταμο εκείνοι πάλι δεν αφήνουν να γίνουν σωστά τα έργα: να καθαριστεί ο ποταμός, έτσι που να φεύγουν εύκολα τα νερά. Έχουμε, έτσι, τεράστιες καταστροφές σε βάρος των αγροτικών και κτηνοτροφικών νοικοκυριών».

Η απάντηση Κεδίκογλου στον Κεγκέρογλου

Τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων ανέπτυξε στη Βουλή την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, ο γραμματέας της Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κεδίκογλου.

Μεταξύ των άλλων, έθιξε το γεγονός ότι η ΚΥΑ για πρώτη φορά έχει αναδρομικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα που πλήττουν τους πάντες, και κυρίως τους πραγματικούς παραγωγούς. Εκτός όμως από τα οριζόντια μέτρα, επιβάλλει αναδρομικά υποχρεώσεις που δεν ήταν γνωστές όταν κατέθεταν την αίτηση οι δικαιούχοι των ενισχύσεων. Έτσι:

- Δεν αναγνωρίζονται όλες οι εκτάσεις και τα τεμάχια για τα οποία, ενώ είναι δηλωμένα στο Ε9, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απόκτησης ΑΤΑΚ, ούτε το Κτηματολόγιο.

- Δεν αναγνωρίζονται τα δικαιώματα όσων απεβίωσαν μετά τον Μάιο και όσων δε φαίνεται η ανανέωση του ενοικιαστηρίου.

- Δεν αναγνωρίζονται οι αρόσιμες εκτάσεις εντός βοσκοτόπων και αντί να εξαιρεθεί το τμήμα του βοσκοτόπου εξαιρείται η αρόσιμη έκταση που δικαιούται μεγαλύτερη ενίσχυση.

Ο κ. Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι η δυνατότητα διορθώσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ που δόθηκε κάτω από την πίεση των προβλημάτων δε λύνει το πρόβλημα, αφού αφορά επουσιώδη ζητήματα, και ενημέρωσε τον υφυπουργό για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Κρήτη και το αίτημά τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

Ο υφυπουργός αποδέχτηκε ουσιαστικά τα προβλήματα, αλλά υποστήριξε ότι θα λυθούν με τις διορθώσεις που θα γίνουν μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ. Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες που δε βρίσκουν απάντηση από τον υπουργό κ. Λιβανό απέφυγε να απαντήσει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News