Δολοφονία Εμμανουήλ: Η απολογία του 29χρονου ισοβίτη - Ένταση με τη μητέρα του θύματος

Κρήτη
Δολοφονία Εμμανουήλ: Η απολογία του 29χρονου ισοβίτη - Ένταση με τη μητέρα του θύματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την υπόθεση είχαν κριθεί ένοχοι πρωτόδικα τρεις άνδρες - Ο 38χρονος συνέταιρος του θύματος και ένας 29χρονος είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ενώ σε έναν 27χρονο είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 12 ετών - Στις 30 Νοεμβρίου η συνέχεια

Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση δολοφονίας του 39χρονου επιχειρηματία Ιάκωβου Εμμανουήλ, το πτώμα του οποίου είχε βρεθεί τον Ιανουάριο του 2017, στη Ροδιά Ηρακλείου. 

Για την υπόθεση είχαν κριθεί ένοχοι πρωτόδικα τρεις άνδρες. 

Ο 38χρονος συνέταιρος του θύματος κι ένας 29χρονος είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, ενώ σε έναν 27χρονο είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 12 ετών. 

Ας σημειωθεί ότι στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, κάθισε σήμερα μόνο ο ένας εξ αυτών: Πρόκειται για τον 29χρονο που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. 

Όπως έγινε γνωστό, ο 38χρονος απέδρασε τον Ιούνιο του 2020 από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείτο, ενώ ο 27χρονος βρίσκεται εκτός φυλακής.

Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ολοκληρώθηκε μετά το πέρας της απολογίας του 29χρονου κατηγορούμενου, ο οποίος ομολόγησε ότι χτύπησε τον αδικοχαμένο Εμμανουήλ, αλλά αρνήθηκε ότι τον σκότωσε. 

Η Έδρα διέκοψε κατόπιν τη δίκη η οποία θα συνεχιστεί στις 30 Νοεμβρίου με την πρόταση του εισαγγελέα. Εκείνη την ημέρα αναμένεται και η έκδοση της απόφασης. 

Ο 29χρονος άνδρας ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ανέφερε στην απολογία του ότι λυπάται για ό,τι συνέβη. 

Ο 29χρονος ανέφερε ακόμη ότι ήταν παρών στο πρώτο επεισόδιο, το οποίο σημειώθηκε σε πάρκινγκ κέντρου κοινωνικών εκδηλώσεων στον Σκαφιδαρά Γαζίου, όπου ο Ιάκωβος Εμμανουήλ ξυλοκοπήθηκε από τον 29χρονο και τον 27χρονο. 

 Σύμφωνα με τον 29χρονο, ο Εμμανουήλ ήταν ζωντανός όταν τον παρέλαβε ο 38χρονος συνέταιρός του.

Σε αντίθεση με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο 29χρονος κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν ήταν παρών στο δεύτερο χρονικά επεισόδιο που σημειώθηκε σε περιοχή της Ροδιάς Ηρακλείου, όπου φέρεται να άφησε την τελευταία του πνοή ο αδικοχαμένος Ιάκωβος Εμμανουήλ. 

«Δεν σε συγχωρώ»

Νωρίτερα σήμερα έλαβαν χώρα στιγμές έντασης με «πρωταγωνίστρια» τη χαροκαμένη μητέρα του Ιάκωβου Εμμανουήλ. 

Η γυναίκα κατέθεσε ως μάρτυρας, αξιοπρεπής μέσα στο βουβό της πόνο για το χαμό του παιδιού της. 

Ωστόσο, μετά το πέρας της κατάθεσής της, κι ενώ περνούσε μπροστά από το εδώλιο, «λύγισε» αντικρίζοντας τον 29χρονο κατηγορούμενο: Η γυναίκα κατέβασε τη μάσκα που φορούσε κι έφτυσε τον 29χρονο, λέγοντάς του φορτισμένα «Δεν σε συγχωρώ!».

Στις 30 Νοεμβρίου η συνέχεια

Η εκδίκαση της υπόθεσης από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης θα συνεχιστεί την Τρίτη 30 Νοεμβρίου με την εισαγγελική πρόταση. Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων της υπόθεσης και η έκδοση της απόφασης.

Επισημαίνεται ότι ο 27χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος βρίσκεται πλέον εκτός φυλακής, εκπροσωπήθηκε δια των πληρεξουσίων συνηγόρων του. 

Από την άλλη, η έφεση του 38χρονου δραπέτη, ο οποίος δεν παραβρέθηκε σήμερα στη δίκη, απορρίφθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο ως «ανυποστήρικτη». 

Το χρονικό  

Τα ίχνη του 39χρονου επιχειρηματία χάθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου του 2017. Η σορός του Ιάκωβου Εμμανουήλ έμελλε να εντοπιστεί τελικά πέντε μέρες μετά την εξαφάνισή του, σε περιοχή της Ροδιάς Ηρακλείου.  

Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ειδοποίησαν την Αστυνομία, καθώς είχαν παρατηρήσει ένα αυτοκίνητο παρατημένο στην άκρη του δρόμου, με μισάνοιχτα τα παράθυρα, την ώρα που η Κρήτη πληττόταν από σφοδρή κακοκαιρία. 

Οι αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο, όπου αρχικά εντόπισαν το σταθμευμένο αυτοκίνητο του 39χρονου. Λίγο αργότερα βρέθηκε μπρούμυτα και το άψυχο κορμί του Εμμανουήλ, σε πολύ κοντινή απόσταση από το όχημά του.  

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό τον Ιούνιο του 2018 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους τρεις εμπλεκόμενους άνδρες, επιβάλλοντάς, μάλιστα, στους δύο εξ αυτών ποινή ισόβιας κάθειρξης.  

Ο λόγος για τον 38χρονο συνέταιρο του θύματος και τον 29χρονο συγκατηγορούμενό του. Εξάλλου, ο έτερος νεαρός κατηγορούμενος (ηλικίας 27 ετών) καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News