Ηράκλειο

Αποζημιώσεις: 8.708 αιτήσεις για... 2.850 κτίρια - Ποιοι είναι οι «αόρατοι» σεισμόπληκτοι

Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών πιθανές υποθέσεις καταστρατήγησης μέτρων στήριξης των πληγέντων από τους σεισμούς στην Κρήτη - Πόσες έχουν ήδη διενεργηθεί - Ποιες είναι οι δυσκολίες κατά την διαδικασία αποζημιώσεων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων στις σεισμόπληκτες περιοχές του Ηρακλείου, με αφορμή την διακοπή λειτουργίας της πλατφόρμας arogi.gov.gr, παρά τις εκκλήσεις των φορέων του νησιού για παράταση στην λειτουργία της.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, εστάλη αίτημα για την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα, το οποίο συνυπογράφουν οι δημάρχοι Μινώα Πεδιάδας, Μανόλης Φραγκάκης και ο Δήμαρχος, Αρχανών Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης. Οι δύο δήμαρχοι επι της ουσιας ζήτησαν παράταση τουλάχιστον δύο μήνών, δηλαδή μετά το πέρας της προθεσμίας που εξέπνευσε, στις 15 Νοεμβρίου 2021, καθώς, όπως αναφέρουν, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε δεύτερο βαθμό.

Η θέση του υπουργείου Oικονομικών για το θέμα συνοψίζεται στα δεδομένα που γνωστοποίησε χθες, Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία υποβολής στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr των αιτήσεων των πληγέντων για τη χορήγηση προκαταβολής έναντι στεγαστικής συνδρομής, αποζημίωσης για οικοσκευή και πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις [...] οι αιτήσεις για πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής ανήλθαν σε 8.708 Α.Φ.Μ., αριθμός ο οποίος υπερβαίνει τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τη διαδικασία των αυτοψιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα όσον αφορά τις αιτήσεις για αποζημίωση για οικοσκευή και για πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης σε επιχειρήσεις. [...] σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί συνολικά, 27.089.358,38 ευρώ σε 2.962 πολίτες (μοναδιαίοι Α.Φ.Μ.), που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους».

Την ίδια στιγμή, το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρχές έως και την 1η Νοεμβρίου 2021, γνωστοποίησε ότι έχουν διενεργήθεί πρωτοβάθμιοι έλεγχοι σε 11.585 κτήρια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται με ταχύτατους ρυθμούς και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, καθώς μέχρι την 1η Νοεμβρίου, ελέγχθηκαν σε δεύτερο βαθμό 2.850 κτήρια.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό πόσα ακριβώς κτήρια έχουν ελεγχθεί από την 1η Νοεμβρίου έως σήμερα, εύλογα αναρωτιέται κάποιος πώς προκύπτουν σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ τα πιθανά φαινόμενα καταστρατήγησης των μέτρων στήριξης πυροπλήκτων, δηλαδή ο υπέρογκος αριθμός αιτήσεων έναντι των αυτοψιών των αρμοδίων υπηρεσιών ανά περιοχή, από τους «αόρατους» σεισμόπληκτοι, όπως τους αποκάλεσε και ο γενικός γραμματέας των σεισμόπληκτων, Kώστας Γκαντάτσιος, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV και την εκπομπή «Ώρα Αιχμής».

Το υπουργείο οικονομικών ξεκαθαρίζει πως μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί συνολικά, 27 εκατ. ευρώ σε 2.962 πολίτες (μοναδιαίοι Α.Φ.Μ.), ενώ σε σχετική ανακοίνωσή του, (1η Νοεμβρίου 2021) το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπογραμμίζει ότι σε ελάχιστο χρόνο διενεργήθηκαν πρωτοβάθμιοι έλεγχοι σε 11.585 κτήρια και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, όπου ελέγχθηκαν ήδη 2.850 κτήρια.

Τι δηλώνει ο πρόεδρος των σεισμόπληκτων

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι, μέχρι προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποζημιώσεις, ανέλυσε μιλώντας στο neakriti.gr, ο Πρόεδρος του συλλόγου σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιαδάς «Ελπίδα», Μάρκος Κοκολάκης.

«Αρχικά διενεργήθηκε ο πρωτοβάθμιος έλεγχος σε περίπου 12.000 κτίσματα στην ευρύτερη περιοχή και τους όμορους Δήμους. Σε αυτό το στάδιο μπήκαν οι “σταυροί” στα σπίτια, πράσινοι για κτίσματα που δεν χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα και κίτρινοι σε όσα έχριζαν περαιτέρω ελέγχου. Σε εκείνα που χαρακτηρίστηκαν κίτρινα αναφέρεται και η ανακοίνωση του υπουργείο οικονομικών για τα 8.708 Α.Φ.Μ., που υπερβαίνουν, σύμφωνα με πάντα με το υπουργείο, τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τη διαδικασία των αυτοψιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών», επεσήμανε ο κ. Κοκολάκης και πρόσθεσε: «Στην συνέχεια ακολούθησε ο δευτεροβάθμιος έλεγχος για όσα προέκυψαν κίτρινα στον πρωτοβάθμια, διακρίνοντας πλέον τα κτίσματα σε πράσινα, για όσα υπέστησαν μικρές ζημιές, κίτρινα για όσα έχουν εκτεταμένες ζημιές και κόκκινα σε όσα χρίζουν κατεδάφισης».

Επίσης, ο κ. Κοκολάκης στάθηκε σε ενα σημαντικό θέμα από πλευράς σεισμόπληκτων: «Αυτή την στιγμή το κόστος για την σύνταξη φακέλου από ιδιώτη μηχανικό, ο οποίος θα πάει στο υπουργείο για να ακολουθήσει και τριτοβάθμιος έλεγχος στο κτίσμα, βαραίνει τον ιδιώτη. Αυτή θα είναι και μια από τις διεκδικήσεις μας, ώστε το κόστος αυτό να αποζημιώνεται».

Αξίζει να σημειωθεί πως δρομολογείται η ίδρυση Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΤΑΕΦΚ) στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, με Απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, στην κατεύθυνση της αμεσότερης και ουσιαστικότερης αντιμετώπισης των αναγκών των πληγέντων.

Οι αιτήσεις για αυτοψίες στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τoν αντιπεριφερειάχη, Νίκο Συριγωνάκη, συνολικά 376 είναι οι αιτήσεις που έχει λάβει η Περιφέρεια από επιχειρήσεις, προκείμενου τα αρμόδια κλιμάκια να προβούν σε αυτοψίες, εκ των οποίων οι 260 έχουν ολοκληρωθεί: «Οι αυτοψίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας», τόνισε, ενώ οι έλεγχοι της Περιφέρειας Κρήτης, αφορούν σε εξοπλισμούς και εμπορεύματα.

Η κατανομή αιτήσεων από επιχειρήσεις για αυτοψίες ανά Δήμο:

Δήμοι Αιτήσεις
Μινώα Πεδιάδας 292
Αρχανών - Αστερουσίων 51

Ηρακλείου

14

Χερσονήσου

12

Γόρτυνας

3

Μαλεβιζίου

2

Βιάννου

1

Φαιστού

1

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

«Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα, για ακόμη μια φορά, ότι ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες συμπολιτών μας που βιώνουν τις επιπτώσεις μιας φυσικής καταστροφής. Ειδικότερα, όσον αφορά στον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Περιφέρεια Κρήτης, ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, χθες, 15 Νοεμβρίου 2021, η διαδικασία υποβολής στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr των αιτήσεων των πληγέντων για τη χορήγηση προκαταβολής έναντι στεγαστικής συνδρομής, αποζημίωσης για οικοσκευή και πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις.

Η απήχηση του μέτρου της υποβολής αιτήσεων πρώτης αρωγής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των αιτήσεων, οι οποίες και αυξήθηκαν σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Ειδικότερα, οι αιτήσεις για πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής ανήλθαν σε 8.708 Α.Φ.Μ., αριθμός ο οποίος υπερβαίνει τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τη διαδικασία των αυτοψιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα όσον αφορά τις αιτήσεις για αποζημίωση για οικοσκευή και για πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης σε επιχειρήσεις.

Ήδη, η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, με την υποστήριξη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχουν ανταποκριθεί με ταχύτατους ρυθμούς στα αιτήματα των πληγέντων, ενώ συνεχίζεται με την ίδια ταχύτητα η διαδικασία για την πληρωμή και των υπόλοιπων δικαιούχων, ανάλογα με την πορεία διασταύρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών ταχείας αυτοψίας ή επανελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Παράλληλα, έλεγχοι και διασταυρώσεις δρομολογούνται, από ειδική ομάδα εργασίας, και στις περιπτώσεις των αιτήσεων που αφορούν την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς τις πληττόμενες από τον σεισμό επιχειρήσεις, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν άμεσα την προβλεπόμενη στήριξη. Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί συνολικά, 27.089.358,38 ευρώ σε 2.962 πολίτες (μοναδιαίοι Α.Φ.Μ.), που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.

Παράλληλα, προκειμένου να μη μείνει κανένας και καμία δικαιούχος εκτός του πλαισίου ενίσχυσης που προσφέρει η πρώτη αρωγή, η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών αξιολογούν τα υφιστάμενα δεδομένα, ώστε σε ύστερο χρόνο, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα arogi.gov.gr:

  • για όσους πληγέντες από τον σεισμό δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους εξαιτίας διαδικαστικών ζητημάτων που αφορούν αλλαγές που έχουν επέλθει στη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους λόγω κληρονομικών διευθετήσεων,
  • για όσους πληγέντες από τον σεισμό επιθυμούν να επικαιροποιήσουν ή αναθεωρήσουν (ακόμα και να ανακαλέσουν) την αίτησή τους μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και
  • για όσους πληγέντες από τον σεισμό – εκτιμάται ότι είναι ελάχιστοι σε αριθμό – δεν κατάφεραν να υποβάλουν αίτηση κατά τις δύο φάσεις υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα και επιθυμούν να υποβάλουν, μετά και την ολοκλήρωση του ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σημειώνεται, για ακόμα μία φορά, ότι η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση πρώτης αρωγής της ΚΥΑ ΓΔΟΥ 979 χορηγείται έναντι στεγαστικής συνδρομής στους ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιριακών επαγγελματικών εγκαταστάσεων, κατοικιών και λοιπών μη επαγγελματικής χρήσης κτιρίων, που υπέστησαν βλάβες από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Ο ιδιοκτήτης στη συνέχεια οφείλει να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, συνοδευόμενη από τον απαιτούμενο σχετικό φάκελο, για την αποκατάσταση του κτιρίου, προκειμένου να κριθεί δικαιούχος στεγαστικής συνδρομής (δωρεάν κρατικής αρωγής και άτοκου δανείου) για την επισκευή ή ανακατασκευή του πληγέντος κτιρίου (ανάλογα με τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως επισκευάσιμο ή επικινδύνως ετοιμόρροπο, λόγω των βλαβών που έχει υποστεί), με την έκδοση των απαιτούμενων διοικητικών πράξεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις αντίστοιχες εκδοθείσες κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών, οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής.

Αντίστοιχα, η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση πρώτης αρωγής της ΚΥΑ ΓΔΟΥ 978 χορηγείται έναντι της επιχορήγησης για αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, που έχουν την έδρα τους ή υποκατάστημα και λειτουργούν νόμιμα σε περιοχές που έχουν πληγεί και που έχουν υποστεί υλικές ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 σε στοιχεία ενεργητικού.

Στη συνέχεια πρέπει να υποβληθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, προκειμένου να διενεργηθεί εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών και να αποσταλούν οι σχετικές καταστάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ν.4797/2021.

Τονίζεται ότι το ποσό της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής συμψηφίζεται με το τελικό ποσό στεγαστικής συνδρομής που θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ το ποσό της πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης για αποκατάσταση ζημιών σε επιχειρήσεις συμψηφίζεται με το ποσό της επιχορήγησης όπως θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών μετά την καταγραφή ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.

Τόσο για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, όσο και για την πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης, αλλά και για την πρώτη αρωγή για αποζημίωση οικοσκευής (ΚΥΑ ΓΔΟΥ 980) επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση που ο λαβών την ενίσχυση δεν κριθεί τελικά δικαιούχος ή το ποσό που δικαιούται είναι μικρότερο, προβλέπεται η επιστροφή του συνολικού ποσού ή του υπερβάλλοντος ποσού στο Ελληνικό Δημόσιο. Αντιστοίχως, σε περίπτωση ψευδούς δηλώσεως το ποσό της ενίσχυσης επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο και κινούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τέτοιες περιπτώσεις».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια