Ηράκλειο: Ανασφάλιστος ένας στους τρεις οικοδόμους

Κρήτη
Ηράκλειο: Ανασφάλιστος ένας στους τρεις οικοδόμους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, στο Ηράκλειο ένας στους τρεις οικοδόμους είναι ανασφάλιστος, ενώ την ίδια στιγμή το 80% των οικοδόμων του νομού δίνει μεγάλη μάχη για να εξασφαλίσει 4.500 ένσημα

Ακανθώδες ζήτημα είναι για τους οικοδόμους του Ηρακλείου το πρόβλημα της ασφάλισης, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρόεδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, Γιάννη Γωνιανάκη, στο Ηράκλειο ένας στους τρεις είναι ανασφάλιστος, ενώ την ίδια στιγμή το 80% των οικοδόμων του νομού δίνει μεγάλη μάχη για να εξασφαλίσει 4.500 ένσημα, που είναι ο κατώτατος αριθμός προκειμένου να βγει «νωρίς» στη σύνταξη. Η κατάσταση είναι δραματική εάν αναλογιστούμε πως γίνεται λόγος για έναν παραγωγικό κλάδο που ασχολείται με μια σκληρής μορφής εργασία και για να λάβει σύνταξη μπορεί να δουλεύει πάνω από 40 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, ο κλάδος των οικοδόμων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Η υγειονομική κρίση δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα στους οικοδόμους. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της υγειονομικής κρίσης με το αναπόφευκτο λοκντάουν, οι οικοδόμοι μπήκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Κάτι τέτοιο δε συνέβη στο δεύτερο λοκντάουν. Σύμφωνα με τον νόμο που εξέδωσε τότε η κυβέρνηση, οι οικοδόμοι βρέθηκαν εκτός των επαγγελμάτων που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορούσαν να εργαστούν... Αλλά το εύλογο ερώτημα είναι πώς θα εργαζόταν ένας οικοδόμος όταν οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές;

«Εμείς δε στηριχτήκαμε. Έπεσε η δουλειά στις επισκευές, όπως επίσης περιορίστηκε ο αριθμός των ιδιωτικών συμβατικών οικοδομών. Η κοινωνία του Ηρακλείου ήταν μέσα στα σπίτια και δεν επιθυμούσε να ξοδέψει χρήματα σε επισκευές ή αναπλάσεις κτηρίων», αναφέρει ο κ. Γωνιανάκης.

Ωστόσο, ο «Γολγοθάς» με τα προβλήματα των οικοδόμων του νομού Ηρακλείου φαίνεται πως είναι υπερβολικά ανηφορικός, σύμφωνα με τον κ. Γωνιανάκη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο κλάδος πλήττεται ανεπανόρθωτα εξαιτίας των δυσλειτουργιών που υπάρχουν στο ασφαλιστικό σύστημα, με αποτέλεσμα το 80% των ανθρώπων που κλάδου να παλεύει για πλέον των 40 χρόνων για την κατώτερη - μειωμένη - σύνταξη, ενώ η ανασφάλιστη εργασία «αγγίζει» σε αριθμούς τον έναν εργαζόμενο στους τρεις στον νομό Ηρακλείου.

Ο πρόεδρος των οικοδόμων, μιλώντας στη «ΝΚ», υποστήριξε πως για τη συγκεκριμένη κατάσταση ευθύνεται ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΦΚΑ, ο οποίος είναι υποστελεχωμένος. Η υποστελέχωση αυτή δημιουργεί μεγάλη εργασιακή επισφάλεια για τους οικοδόμους, όπως και σε άλλους κλάδους, όπως είναι φυσικό.

«Το κύριο ζήτημα για τους οικοδόμους είναι η ασφάλεια και κατ’ επέκταση τόσο η υγειονομική κάλυψη όσο και η σύνταξη που θα λάβουν. Είναι υποστελεχωμένος ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΦΚΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση και από την υφιστάμενη κυβέρνηση ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να μην ελέγχεται η πραγματική εργασία που κάνει ο οικοδόμος. «Σε ποσοστό 80% οι οικοδόμοι, σε τοπικό επίπεδο, που καταθέτουν τα χαρτιά τους για σύνταξη, παλεύουν να προσεγγίσουν το ελάχιστο όριο των ενσήμων που είναι 4.500. Μιλάμε για οικοδόμους που είναι 40 χρόνια στην οικοδομή στον νομό Ηρακλείου. Το ελάχιστο όριο για να πάρει ο οικοδόμος σύνταξη είναι τα 4.500 ένσημα. Αν τα συγκεντρώσει, μπορεί να λάβει μειωμένη σύνταξη. Η κανονική σύνταξη είναι με 6.000 ένσημα. Ωστόσο δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός που να ελέγχει τα πραγματικά μεροκάματα του εργαζομένου. Κι έτσι ο οικοδόμος χάνει την ασφάλισή του. Μπορεί να δουλεύει ολόκληρο τον χρόνο και από τη σύμβασή του να φαίνεται πως εργάζεται 100 ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γωνιανάκης, ενώ συνέχισε: « Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως μέγιστο ζήτημα για τον νομό Ηρακλείου είναι και η ανασφάλιστη εργασία, η οποία “αγγίζει” έναν στους τρεις».

Η πρόταση για τα «άγνωστα ένσημα»

Διαχρονικό πρόβλημα η «μαύρη» εργασία

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, υποστήριξε με τη σειρά του: «Το επάγγελμα των οικοδόμων είναι έντονο και δύσκολο. Εμείς ως Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έχουμε υποστηρίξει κατά καιρούς την πρόταση να αναγνωριστούν τα λεγόμενα “άγνωστα ένσημα” υπέρ του κλάδου των οικοδόμων. Το θεωρούμε πως είναι ένα σωστό μέτρο. Και πρέπει να καταλήγουν στους ανθρώπους που εργάζονται στον κατασκευαστικό κλάδο. Η ανασφάλιστη εργασία είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικοδόμοι και, σε συνδυασμό με τα υψηλά ηλικιακά όρια για συνταξιοδότηση, εύλογα συμπεραίνεται πως οι κυβερνήσεις δεν έχουν στηρίξει τον συγκεκριμένο παραγωγικό κλάδο».

Από την πλευρά του, ο κ. Γωνιανάκης υποστήριξε πως «πρέπει να ενισχυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΦΚΑ και να πάψει πλέον να ισχύει η άτυπη “κανονικότητα” πως άλλα χρήματα δηλώνονται στη σύμβαση και άλλα παίρνει ο εργαζόμενος στο χέρι. Αυτή τη στιγμή, ο εργαζόμενος στον κλάδο της οικοδομής (είτε κατασκευαστής είναι, είτε τεχνίτης, είτε ανειδίκευτος εργάτης) τις περισσότερες φορές παίρνει χρήματα στη βάση των προφορικών συμφωνιών. Πρέπει να πάψει να ισχύει η αντίληψη αυτή, και κυρίως πρέπει να σταματήσει η εκμετάλλευση του νομικού καθεστώτος, όπως ενορχηστρώθηκε από το 2012 που καταργήθηκαν οι κλαδικές συμβάσεις, τις οποίες δεν ξανα-υπέγραψαν οι εργοδοτικές οργανώσεις από το δεύτερο μνημόνιο και μετά, και οδήγησαν τον κλάδο των οικοδόμων να μην έχει σύμβαση και έτσι το ασφάλιστρο να “αγγίζει” τα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης».

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News