Κατάληψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τη δικαίωση - Τι ζητάνε οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης από τον πρωθυπουργό (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Κατάληψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τη δικαίωση - Τι ζητάνε οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης από τον πρωθυπουργό (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης - Τι ζητάνε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Βροντερό μήνυμα έστειλαν με νέο παγκρήτιο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν σήμερα στο Ηράκλειο οι αγανακτισμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Ενώ η κατάληψη στο δασαρχείο Ρεθύμνης με αφορμή τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες, συνεχίζεται εδώ και δυο εβδομάδες, η σημερινή κινητοποίηση- διαμαρτυρία, ξεκίνησε με προ-συγκέντρωση στο Παγκρήτιο Στάδιο. Ακολούθησε πορεία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εν συνεχεία στην Περιφέρεια, για να καταλήξουν σε  κατάληψη του τοπικού υποκαταστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόσο στο Ηράκλειο, όσο και στα Χανιά με χιλιάδες αγροκτηνοτρόφους απο κάθε μεριά της Κρήτης, να προσπαθούν να βρουν λύσεις στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, όπως το κόστος παραγωγής και εκτροφής, οι δασικοί χάρτες, οι αναιτιολόγητες περικοπές στις επιδοτήσεις με την τελευταία πληρωμή, η ΚΥΑ βοσκότοπων κ.λπ.

Αυτό που ζητούν, είναι να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενω εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν εαν τα αιτήματά τους δεν εισακουσθούν. 

Να σημειωθεί πως με επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μανώλης Ορφανουδάκης, ζητείται άμεσα συνάντηση μαζί του. 

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, «έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια επαφών και συναντήσεων κι έχοντας λάβει τις διαβεβαιώσεις πως μόνο με πολιτική απόφαση και δίκη σας παρέμβαση μπορούν να υπάρξουν λύσεις, λαμβάνουμε το θάρρος να απευθυνθούμε σε εσάς με κάθε σεβασμό στο πρόσωπο σας και τον θεσμό».

Η κίνησή των αγροτοκτηνοτρόφων,  να προχωρήσουν σε νέα διαμαρτυρία, ήταν απόφαση που πάρθηκε μετά απο σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην τοπική ΕΑΣ, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα προβλήματα αγροτών, κτηνοτρόφων κ.λπ.

Στην σύσκεψη, στην οποία έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών από όλη την Κρήτη, δήμαρχοι, βουλευτές, ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ.λπ. αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο την Τρίτη 16 Νοεμβρίου.

Οι παραγωγοί και οι φορείς των Κρητικών επέδωσαν σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματά τους τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο και στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.

Ανάλογες κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα απο νωρίς σήμερα το πρωί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να βγαίνουν στους δρόμους και να διαμαρτύρονται έντονα, σε αρκετές περιπτώσεις και με  πολύ ευφάνταστους τρόπους.  

Στο δρόμο και οι Χανιώτες

Με επ αόριστον κατάληψη των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ απαντούν από χθες και οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Χανίων στη στάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Οργανισμού, απέναντι στα αιτήματα του κλάδου.

Η κινητοποίηση των αγροτών και κτηνοτρόφων είχε αφετηρία τον κόμβο των Μουρνιών από όπου οι διαμαρτυρόμενοι ξεκίνησαν μηχανοκίνητη πορεία που αρχικά κατέληξε στο Μέγαρο της Αντιπεριφέρειας. Αντιπροσωπεία τους, επέδωσε ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη επιχειρηματικότητας κ. Αντώνη Παπαδεράκη ενώ συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι τους επανέλαβαν ότι ο κλάδος αυτή τη στιγμή στενάζει εξ αιτίας του υψηλού κόστους των ζωοτροφών και της περικοπής ή ακόμη και του αποκλεισμού αγροτοκτηνοτρόφων από την ενιαία ενίσχυση.

Το μεσημέρι οι συγκεντρωμένοι μετέβησαν στην περιοχή του ΜΑΙΧ όπου προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρόθεση τους είναι να παραμείνουν μέχρι να οριστεί συνάντηση εκπροσώπων του κλάδου με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων κ. Γιάννης Βερικάκης «αυτά τα οποία ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο, δεν καλύπτουν ούτε το 20% των αιτημάτων μας. Συνεχίζουμε το αγώνα μας και θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό γιατί με τον κ. Λιβανό δεν έχουμε πετύχει να σκύψει πάνω από τα προβλήματα μας». Ο κ. Βερικάκης επανέλαβε ότι «οι κτηνοτροφικές οικογένειες ασφυκτιούν και ζητάμε άμεση λύση. Σε σχέση με τα βασικά αιτήματα του κλάδου, η απόφαση της κυβέρνησης για ένα έκτακτο κονδύλι ως αποζημίωση για την αύξηση στις ζωοτροφές, είναι για μας ψίχουλα. Δε φτάνει ούτε για τα καθημερινά».

Η ΠΕΔ Κρήτης, στο πλευρό του αγροτικού κόσμου 

Την Αυτοδιοίκηση της Κρήτης, που ανέκαθεν στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του Αγροτικού κόσμου, εκπροσώπησαν στη σημερινή κινητοποίηση των Αγροτοκτηνοτρόφων, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης, και οι Δήμαρχοι κ.κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, Μανώλης Κοκοσάλης, Γιάννης Στεφανάκης και Σωκράτης Κεφαλογιάννης που  παρευρέθηκαν  και την  Κυριακή στα γραφεία της ΕΑΣΗ.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η παρουσία αντιπροσωπείας της ΠΕΔ Κρήτης στην σημερινή κινητοποίηση των Αγροτοκτηνοτρόφων μας, δείχνει την διαρκή στήριξη της Αυτοδιοίκησης του νησιού μας στα δίκαια αιτήματα που προβάλλονται από την παραγωγική πλευρά.

Σήμερα που οι Αγρότες και οι Κτηνοτρόφοι  μας αγωνίζονται μέσα στην κρίση για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις ανάγκες τους,  βρισκόμαστε στο πλευρό τους και στηρίζουμε τις δίκαιες θέσεις τους.

Καλούμε την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να  επιλύσει  μέσα από την συνεργασία με τους Αγροτοκτηνοτρόφους  τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να στηρίξει την ανάπτυξη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα.

Τα θέματα των αγροτών στο επίκεντρο συνάντησης του Μ. Κεφαλογιάννη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Λιβανό στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν σήμερα  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Κωστής Μπαγινέτας με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τον Μανώλη Κεφαλογιάννη για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους αγρότες της Κρήτης. Τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργούνται από την νέα ΚΑΠ στο νησί.

Τον ενημέρωσε ότι παρακολουθεί προσωπικά τα θέματα που προέκυψαν με τους αγρότες της Κρήτης αναφορικά με τις επιδοτήσεις στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.

Τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις συζητήσεις και θα κάνει επαφές με τους φορείς των αγροτών της Κρήτης και ότι προσπαθεί με τρόπο τεχνικά άρτιο και συμβατό με την ΕΕ

να δώσει λύσεις για το σύνολο των ζητημάτων που αναπτύχθηκαν από τους παραγωγούς της Κρήτης, βάζοντας δικλείδες που θα βελτιώσουν αισθητά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θα ενισχύσουν τα συμφέροντα των πραγματικών παραγωγών και του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα στην Κρήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News