Δεσμεύσεις υπουργείου Περιβάλλοντος για τους σεισμοπαθείς στον Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ηράκλειο
Δεσμεύσεις υπουργείου Περιβάλλοντος για τους σεισμοπαθείς στον Βασίλη Κεγκέρογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βουλευτής Ηρακλείου με επίκαιρη ερώτησή του ζήτησε συνολικό και οργανωμένο σχέδιο για τις σεισμόπληκτες περιοχές

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο κ.Κεγκέρογλου με την επίκαιρη ερώτηση του ζήτησε συνολικό και οργανωμένο σχέδιο για τις σεισμόπληκτες περιοχές και συγκεκριμένα την ένταξη των σεισμόπληκτων περιοχών σε πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά την Μινώα Ενεργειακή κοινότητα, η οποία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή καθώς και την  ενεργειακή αποκατάσταση και αναβάθμιση των κτιρίων που θα ανακατασκευαστούν, προτείνοντας την ένταξη των πληγέντων, επισκευάσιμων κτηρίων στο εξοικονομώ κατ’ οίκον κατά προτεραιότητα.

«Περίπου 6.000 κτήρια έχουν πληγεί και χρειάζονται ανακατασκευές μικρότερου ή μεγαλύτερου εύρους. Είναι προφανές ότι αυτά τα κτήρια όλα τα κτήρια που θα ανακατασκευαστούν πρέπει να έχουν σύγχρονες προδιαγραφές εξοικονόμησης ενέργειας και πρέπει να χρηματοδοτηθεί ειδικό πρόγραμμα ‘’εξοικονομώ” για τα σεισμόπληκτα. Δεν επιτρέπεται να ανοικοδομηθούν κτήρια και να μην έχουν βιοκλιματικές προδιαγραφές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Σχετικά με τους λογαριασμούς ρεύματος και την διασφάλιση της ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, ο Βουλευτής επέμεινε στην αναγκαιότητά ειδικής ρύθμισης  που θα αναστέλλει τουλάχιστον για 6 μήνες την αποστολή λογαριασμών ρεύματος στους σεισμόπληκτους και θα παρέχει την  δυνατότητα ευνοϊκών ρυθμίσεων σε όλους τους σεισμοπαθείς, ανεξαιρέτως και από όλους τους παρόχους,  δεδομένων των αναγκών που έχουν προκύψει και το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην οικονομική ζωή των περιοχών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων.

Ο Υφυπουργός με την απάντηση του, αφού αναφέρθηκε στα ισχύοντα, εξήγγειλε ότι σε συνεργασία με την ΔΕΗ επίκειται ειδική ρύθμιση για τους σεισμοπαθείς των περιοχών αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος, τόσο για ευνοϊκό διακανονισμό όσο κι για την μη αποστολή των λογαριασμών.

Για την πρόταση του ενεργειακού συμψηφισμού και την ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο Υφυπουργός αποδέχθηκε τις προτάσεις του Βουλευτή και ήταν θετικός στην εξέταση τους.

Σε ότι αφορά την κατά προτεραιότητα ένταξη των σεισμόπληκτων περιοχών στο εξοικονομώ- αυτονομώ ο Υφυπουργός ήταν αρνητικός, προφασιζόμενος την χαμηλή χρηματοδότηση του προγράμματος, δεσμεύτηκε ωστόσο ότι αναζητεί χρηματοδοτικό εργαλείο  για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων που θα ανακατασκευαστούν.

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News