Σωματείων Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Απλήρωτες παραμένουν οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών

Ηράκλειο
Σωματείων Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Απλήρωτες παραμένουν οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών. Καμία καθυστέρηση στην αποζημίωση των εφημεριών. Κατάργηση πλαφόν και περικοπών στην αμοιβή των πρόσθετων εφημεριών, ζητούν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ

«Απλήρωτες παραμένουν από το Μάρτη οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών (αυτές δηλαδή που υπερβαίνουν το μηνιαίο πλαφόν). Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην αποζημίωση των τακτικών εφημεριών των ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ του ΠΑΓΝΗ, αφού οι εφημερίες του Ιουνίου πληρώθηκαν μειωμένες κατά 30% «λόγω μη επαρκούς πίστωσης» (με τα υπόλοιπα χρήματα να δίνονται τον Αύγουστο), ενώ «αναστολή πληρωμών» του 35% της αμοιβής των εφημεριών ισχύει ξανά από το Σεπτέμβρη (χωρίς να είναι γνωστό πότε και αν θα δοθεί το υπόλοιπο)», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Αυτή είναι η ανταμοιβή των «ηρώων», που δίνουν μάχη εδώ και 20 μήνες σε συνθήκες υποστελέχωσης και εντατικοποίησης. Με εξουθενωτικά ωράρια, συνεχείς μετακινήσεις, περικοπή ρεπό και αναστολή αδειών του υπάρχοντος ελλιπούς (αριθμητικά) προσωπικού «μπαλώνονται» οι μεγεθυμένες ανάγκες της πανδημίας, χωρίς μάλιστα να αυξηθεί επαρκώς η κρατική χρηματοδότηση της υγείας, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη αποζημίωση για το σύνολο των υπερωριών του.

Λόγω του ανεπαρκούς αριθμού παθολόγων και πνευμονολόγων, γιατροί όλου του παθολογικού τομέα (γαστρεντερολόγοι, νευρολόγοι, καρδιολόγοι, ρευματολόγοι, ενδοκρινολόγοι, δερματολόγοι, κλπ.) αναγκάζονται να πραγματοποιούν εφημερίες στις μονάδες αντιμετώπισης κορωνοϊού (ΜΑΚ). Μάλιστα, οι ανάγκες για εφημερίες στη ΜΑΚ ενδέχεται να αυξηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού το 4ο κύμα πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των νοσηλευόμενων περιστατικών COVID και στην περιοχή μας.

Εξαιτίας της αδυναμίας της χρόνια υποβαθμισμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) να αναλάβει εξολοκλήρου τον εμβολιασμό, γιατροί όλων των ειδικοτήτων υποχρεώνονται να καλύπτουν και τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων, χωρίς μάλιστα να δοθεί επιπλέον κρατικό κονδύλι για την αποζημίωση των πρόσθετων αυτών εφημεριών (τις εργάσιμες μέρες).

Τα προβλήματα υποστελέχωσης επιδεινώθηκαν μετά τις πρόσφατες αναστολές εργασίας, που είχαν ως αποτέλεσμα μετακινήσεις παθολόγων στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου για εφημερίες, κάλυψη τόσο της Καρδιολογικής Κλινικής όσο και της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) με έναν μόνο ειδικευόμενο καρδιολόγο στις εσωτερικές εφημερίες κοκ.

Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι -ενώ χρωστούνται δεδουλευμένες εφημερίες μηνών- πρόσφατη τροπολογία προβλέπει αμοιβή 250€ ανά εφημερία γιατρών που μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία και ιδιωτών γιατρών που κάνουν σύμβαση με δημόσιες δομές υγείας καθώς και 250€ ανά πρόσθετη ενεργό εφημερία 4 ειδικοτήτων γιατρών ΕΣΥ (αναισθησιολόγων, παθολόγων, πνευμονολόγων και εντατικολόγων)! Δίνονται δηλαδή οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς ΕΣΥ και ιδιώτες, ώστε να αποδέχονται να «μπαλώνουν» κενά με μετακινήσεις και υπερεφημέρευση, διαχωρίζοντας μάλιστα τους γιατρούς με βάση την υποτιθέμενη "χρησιμότητα" τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας και καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό. Πώς άραγε θα εξασφαλισθεί η πληρωμή των δεδουλευμένων, όταν τυχόν πρόσθετα κρατικά κονδύλια διατεθούν για υψηλή αποζημίωση εφημεριών ιδιωτών και ορισμένων ειδικοτήτων νοσοκομειακών γιατρών;».

Επιπλέον, δεν έχει εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ (του 2018), που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του ιατρικού μισθολογίου του 2012, με αποτέλεσμα οι μνημονιακές περικοπές να ισχύουν ακόμη.

Το πρόβλημα της καθυστέρησης στην αποπληρωμή των εφημεριών των γιατρών είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας. Με γνώμονα την εξοικονόμηση δαπανών γίνεται και η διαχείριση της πανδημίας, αντί να δίνεται προτεραιότητα στην καθολική κάλυψη των αναγκών και στην προστασία της υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, ο κρατικός προϋπολογισμός (του 2021) περιλάμβανε μείωση του ανώτατου ορίου δαπανών για το Υπουργείο Υγείας (κατά 572 εκ. €), μείωση κατά 97 εκ. των μεταβιβάσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό προς την ΠΦΥ, ακόμη και μείωση του ανώτατου κονδυλίου για «παρεμβάσεις COVID-19» (κατά 392 εκ.).

Τα προβλήματα θα επιδεινωθούν, αν εφαρμοστούν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», που περιλαμβάνουν επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας με ακόμη λιγότερη κρατική χρηματοδότηση, με το ελάχιστο δυνατό φτηνό ευέλικτο προσωπικό, με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

  • Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών. Καμία καθυστέρηση στην αποζημίωση των εφημεριών. Κατάργηση πλαφόν και περικοπών στην αμοιβή των πρόσθετων εφημεριών.
  • Αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.
  • Καμία υπέρβαση στο πλαφόν του αριθμού των εφημεριών. Να δίνονται όλα τα ρεπό μετά από ενεργείς εφημερίες.
  • Προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών, ώστε να σταματήσουν η υπερεφημέρευση και οι μετακινήσεις εργαζομένων.
  • Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου.
  • Ενίσχυση εμβολιαστικών κέντρων με προσλήψεις προσωπικού στα πλαίσια της ΠΦΥ. Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό. Να μην υποχρεώνονται οι νοσοκομειακοί γιατροί σε πρόσθετες εφημερίες στα εμβολιαστικά κέντρα.
  • Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, με επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν τις περικοπές του 2012. Καταβολή του συνόλου των αναδρομικών.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News