Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων: Νέα παράταση αναστολής για αιγιαλούς και παραλίες στην Κρήτη (βίντεο)

Κρήτη
Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων: Νέα παράταση αναστολής για αιγιαλούς και παραλίες στην Κρήτη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζεται η περιπέτεια με τα έργα κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών σε αιγιαλούς και παραλίες στην Κρήτη - Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση ανανέωσε την αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2022

Σε περιπέτεια δίχως τέλος εξελίσσεται το έργο κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών σε αιγιαλούς και παραλίες στην Κρήτη, καθώς αναστέλλεται εκ νέου, μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2022, η εκτέλεση όλων τα πρωτόκολλων, κατόπιν σχετικής τροπολογίας που κατατέθηκε στην Βουλή και σε σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών, με τίτλο «Οδηγώντας με ασφάλεια» (άρθρο 111 του ν.4850).

Τα εν λόγω πρωτόκολλα «πάγωσαν» τον Φεβρουάριο του 2021, κι ενώ στη συνέχεια διαφαίνοταν στο ορίζοντα μια λύση περί τον Νοέμβριο, τελικά αυτά παραμένουν ως έχουν. Πρόκεται για μία απόφαση με ποικίλες συνέπειες, όπως η διαχρονικότητα στις παράνομες καταπατήσεις, αλλά και η εκμετάλλευση του αιγιαλού και της παραλίας, ένα κοινοφελές αγαθό, το οποίο συνταγματικά τοποθετείται εκτός συναλλαγής και κατ' επέκταση οικονομικής ή εμπορικής εκμετάλλευσης.

Μάλιστα, για το θέμα τοποθετήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, εξαπολύοντας «βολές» προς την κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, με νυχτερινή τροπολογία και με το πρόσχημα του κορωνοϊού, η κυβέρνηση υποκύπτει στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και την αιτιολογική έκθεση, βάση της οποίας δίνεται αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης: «Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής», ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα τη πεποίθηση ότι θα υπάρξει και νέα παράταση από τον Απρίλιο και μετά, λόγω της τουριστικής περιόδου. Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Αναμένεται άλλωστε, μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, αναμόρφωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που θα επιλύσει το ζήτημα σε μακροπρόθεσμη βάση».

Διαβάστε επίσης

Κρήτη: «Ξεπαγώνουν» οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες - Σε θέση μάχης κάτοικοι στον Καρτερό

Στον αντίποδα, πιέσεις προς το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να παγώσουν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, ώστε να ξεκαθαριστούν ποιες είναι οι αυθαίρετες κατασκευές και ποιες οι μικροπαραβάσεις, άσκησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και η Ομοσπονδία Ξενοδόχων Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αιφνιδίασαν και την συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Μαρία Κοζυράκη, η οποία το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είχε προαναγγείλει ότι τα πρωτόκολλα κατεδάφισης ξεπαγώνουν τον μήνα Νοέμβριο και πως θα υλοποιηθούν συνολικά 120 κατεδαφίσεις, σε υπαίθριους χώρους ξενοδοχείων, σε πέργκολες καταστημάτων εστίασης και όχι μόνο, στο πλαίσιο μίας μεγάλης εργολαβίας που «τρέχει», ύψους 1,15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κοζυράκη θα επιδιώξει συνάντηση με τον εργολάβο τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις του, καθώς ο εργολάβος ενδέχεται όχι μόνο να θεμελιώσει δικαίωμα διάλυσης της σύμβασης, αλλά και να απαιτήσει σχετική αποζημίωση, καθώς η αναστολή εκτέλεσης αυτών των έργων οδηγεί το Δημόσιο, μεταξύ άλλων, και στην καταβολή αποζημιώσεων για τις πολύμηνες καθυστερήσεις.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News