Ηράκλειο

Σεισμός: Η επόμενη μέρα - Οι δήμαρχοι αποτύπωσαν τα προβλήματα που υπέστησαν οι περιοχές τους

Επιτυχημένη η ημερίδα που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου με τις Οργανώσεις Φίλων των δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών-Αστερουσίων

Τα προβλήματα και τις θέσεις τους ενώπιον των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου και υψηλόβαθμων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν άρχοντες της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης προχθές Σάββατο, με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου με τις Οργανώσεις Φίλων των δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών-Αστερουσίων.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, ενώ η παρουσία πολλών και διαφορετικών ομιλητών έδωσε ζωντάνια στην εκδήλωση, με τους δέκτες των μηνυμάτων να είναι το Αρκαλοχώρι και η ευρύτερη περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή τον μεγάλο σεισμό στις 27 Σεπτεμβρίου, ο οποίος άφησε το αποτύπωμά του στην τοπική κοινωνία και στα μέλη της, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, πολιτικών στελεχών, τομεαρχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως εκπροσώπων τοπικών φορέων, κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους για το πώς οραματίζονται το μέλλον του τόπου τους.
Οι συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν τρεις και δόθηκε ιδιαίτερο βάρος: στην πολεοδομική ανασυγκρότηση, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάκαμψη. Αρχικά, τον λόγο πήρε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στους πληγέντες από τον σεισμό, ενώ υποστήριξε πως η παρέμβαση της Πολιτείας πρέπει να είναι καίριας σημασίας.

Τι είπαν οι δήμαρχοι

Οι τοπικοί άρχοντες και πιο συγκεκριμένα οι δήμαρχοι αποτύπωσαν τα προβλήματα που υπέστησαν οι περιοχές τους, κάνοντας σαφές πως οι ζημιές είναι μεγάλες και ανέμεναν περισσότερη εγρήγορση από την Πολιτεία.
«Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό το Αρκαλοχώρι και το επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Οι άνθρωποι θέλουν ενίσχυση. Η Πολιτεία οφείλει να δει κατάματα τα προβλήματα. Θέλουμε να κρατήσουμε τον κόσμο στα χωριά τους. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 3.000 σπίτια που είναι εντελώς ακατοίκητα. Έχουμε 1.000-1.200 άτομα που είναι άστεγοι», ανέφερε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανόλης Φραγκάκης.
«Ο δήμος Αρχανών-Αστερουσίων επλήγη λιγότερο από τον δήμο Μινώα Πεδιάδας και οφείλω να ομολογήσω πως οι ζημιές δεν ήταν λίγες. Μέχρι 31/10 έχουν βγει σε πράσινο χρώμα 1.200 σπίτια, 300 “κόκκινα” και 800 “κίτρινα” σπίτια», ανέφερε ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων κ. Μανόλης Κοκοσάλης, ενώ συνέχισε: «Έχουμε πάρει 200.000 ευρώ. Να κάνουμε τι; Κάθε μέρα βγάζουμε 500 μερίδες φαγητό. Και επίσης 400 ανθρώπους έχουμε στεγάσει σε δομές, σε ξενοδοχεία που πληρώνει η Περιφέρεια κ.λπ.».
«Η κυβέρνηση δεν έβαλε την Αυτοδιοίκηση στον καθορισμό του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρέπει να γίνουν οι σωστές πολεοδομικές μελέτες, αντιπλημμυρικά έργα όπου απαιτούνται. Ο δήμος Χερσονήσου έπαθε μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο, από τον Καρτερό μέχρι την παραλία των Μαλίων», υποστήριξε ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος.

Τι είπαν οι βουλευτές και οι τομεάρχες

Δυναμικό “παρών” έδωσαν και οι βουλευτές του ν. Ηρακλείου, ασκώντας «δριμύ κατηγορώ» στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Με άλλα λόγια, εξαπέλυσαν τα “πυρά” τους εναντίον της κυβέρνησης για παροχή ελάχιστων χρημάτων.
«Είναι καινοφανής η κατάσταση όπως έλαβε χώρα. Ήταν ένας μεγάλος σεισμός όπως ξέσπασε τον Σεπτέμβριο. Είναι αδιανόητο να υπάρχει αυτή η ανελαστικότητα της Πολιτείας προς τους κατοίκους του δήμου Μινώα Πεδιάδας. Δεν ήταν μια απλή σεισμική ενέργεια», υποστήριξε ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ενώ συνέχισε τονίζοντας πως «προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν υπάρχει ρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση».
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης μίλησε για την ανάγκη παράτασης της στεγαστικής συνδρομής, αναφέροντας πως είναι επιτακτικό αίτημα να υπάρξει παράτασή της.
«Ένας επιχειρηματίας είναι εργαζόμενος. Πώς θα ζήσει εάν η επιχείρησή του είναι κλειστή; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που διαμένουν στα ξενοδοχεία και ρωτάει: Είναι λογικό μέχρι τις 15 Νοεμβρίου να υποβάλουν την αίτηση για στεγαστική συνδρομή; Γι’ αυτό επικοινωνήσαμε με τους δύο δημάρχους, ώστε να υπάρξει παράταση. Αυτά είναι ζητήματα μείζονος σημασίας», τόνισε ο Σωκράτης Βαρδάκης.
Ο κ. Ηγουμενίδης υποστήριξε πως η ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου έχει ανάγκη από μια γενναία χρηματοδότηση, ενώ τα χρήματα που έχουν λάβει οι δύο Δήμοι είναι ελάχιστα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.
«Χρειάζεται μια γενναία χρηματοδότηση. Είναι κοροϊδία τα χρήματα που πήραν οι δύο Δήμοι. Χρειάζεται συνεργασία των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Χρειάζεται ενεργητική συμμετοχή των ενεργειακών κοινοτήτων. Το ζήτημα είναι ένα: Να ζήσει η ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου», ανέφερε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Ηγουμενίδης.

Παρεμβάσεις με εναλλακτικές προτάσεις

Δυναμικές παρεμβάσεις έκαναν ο τομεάρχης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης και ο τομεάρχης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Εσωτερικών κ. Κώστας Ζαχαριάδης, οι οποίοι, πέρα από την ανάδειξη του προβλήματος, προχώρησαν και σε εναλλακτικές προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
«Μπροστά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη μετεγκατάσταση πληθυσμών. Από τη δεκαετία του 1950 υπάρχει μετακίνηση του πληθυσμού της υπαίθρου προς τις πόλεις. Οι οικονομικές συνθήκες παραμονής στην ύπαιθρο είναι οριακές. Η φυσική καταστροφή του Αρκαλοχωρίου διατάραξε την κοινωνική ισορροπία. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν τα μέτρα. Πρέπει να δούμε το νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα κατευθύνεται στη μεταποίηση τροφής και στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, στοχεύοντας στη μείωση κόστους παραγωγής και στην εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής, αξιοποιώντας τα φυτικά πλεονεκτήματα», υποστήριξε ο κ. Αραχωβίτης.
«Έχουμε μια τριπλή κρίση. Έχουμε ανθρώπους που είναι σεισμόπληκτοι μέσα στην περίοδο της πανδημίας και ο κίνδυνος της ερημοποίησης της περιοχής να είναι πιο υπαρκτός από ποτέ. Τα ποσά που πήραν οι Δήμοι είναι ελάχιστα και θα πιέσουμε για έκτακτες ενισχύσεις. Χρειάζεται μεγάλη παρέμβαση του δημόσιου τομέα. Πού είναι το επιτελικό κράτος; Πού είναι το ψηφιακό κράτος; Το πώς συγκροτούμε μια βιώσιμη χώρα και το πώς παρεμβαίνει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει τις πληγές απαιτεί μια συνέργεια των παραγωγικών φορέων και της Πολιτείας. Η Πολιτεία θα μπορούσε να είναι πιο έτοιμη», υποστήριξε ο κ. Ζαχαριάδης.
Παρεμβάσεις μέσω Zoom έκαναν και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρζης, και ο τομεάρχης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Υποδομών Νίκος Παππάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια