Ηράκλειο: Η «μάχη» για τα δημοτικά τέλη του 2022

Κρήτη
Ηράκλειο: Η «μάχη» για τα δημοτικά τέλη του 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα ανταποδοτικά τέλη θα συζητηθούν στην αυριανή Οικονομική Επιτροπή, όπου η δημοτική Αρχή θα εισηγηθεί αύξηση και 5 παρατάξεις της αντιπολίτευσης ετοιμάζουν δική τους αντιπρόταση

Στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου έρχεται αύριο Τρίτη 16 Νοεμβρίου το «καυτό» θέμα καθορισμού των ανταποδοτικών δημοτικών τελών (καθαριότητας- ηλεκτροφωτισμού) για το 2022 και με βάση όλα τα δεδομένα και τις ενδείξεις προμηνύεται πολιτική μάχη.

Η δημοτική Αρχή εισηγείται από την πλευρά της αύξηση των τελών από 20-33%, προκειμένου - όπως τονίζει - να ισοσκελιστούν οι αυξημένες δαπάνες. Από τη δική τους μεριά, οι 5 παρατάξεις της αντιπολίτευσης, «Ηράκλειο 3.7.5», «Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες», «Συνεργασία για το Ηράκλειο», «Συν + Πράξη Δημοτών Ηρακλείου» και «Ηράκλειον Αξίζει», που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα κοινό πολιτικό βηματισμό σε πολλά θέματα, ετοιμάζουν πυρετωδώς τη δική τους αντιπρόταση, ενώ από πλευράς αντιπολίτευσης και η «Λαϊκή Συσπείρωση» περνά κι αυτή σε θέση μάχης, ενάντια τόσο στην εισήγηση της δημοτικής Αρχής όσο και στην αντιπρόταση που θα καταθέσουν στο τραπέζι οι 5 παρατάξεις.

Βάσει αυτών των δεδομένων αναμένεται η απόφαση για τον καθορισμό των δημοτικών ανταποδοτικών τελών της νέας χρονιάς, ενώ την ίδια ώρα σε επίπεδο Οικονομικής Επιτροπής έχει αποφασιστεί ήδη απαλλαγή τελών για τις επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης που έχουν υποστεί ταλαιπωρία και οικονομική ζημία λόγω του εκτελούμενου έργου ανάπλασης, αλλά και για τους δημότες που έχουν υποστεί ζημιές από τη σεισμική δραστηριότητα.

Τα δεδομένα

Ποια είναι τα δεδομένα ενόψει της αυριανής συνεδρίασης; Από πλευράς δημοτικής Αρχής «κλείδωσε» οριστικά εισήγηση για αύξηση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών του 2022. Η προτεινόμενη αύξηση, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμορφώνεται στο 33% για τα οικιακά τέλη, στο 20% για τα επαγγελματικά δημοτικά τέλη και στο 36% για τα τέλη στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις στο ΒΙΟ.ΠΑ. Φοινικιάς.

Η δημοτική Αρχή τονίζει πως δεν ήταν στις προθέσεις της η αύξηση των τελών, αλλά είναι μονόδρομος, όπως επισημαίνει, λόγω της αύξησης δαπανών στο μέτωπο της καθαριότητας που έρχεται το 2022.

Σύμφωνα με την Οικονομική Υπηρεσία, υπάρχει μια αύξηση δαπανών της τάξης των 5 εκατ. ευρώ, που προκύπτει από το κόστος της μονάδας βιοξήρανσης, το τέλος ταφής απορριμμάτων και άλλα.

Δεδομένου ότι τα τέλη καθαριότητας ηλεκτροφωτισμού είναι ανταποδοτικά και πρέπει να είναι ισοσκελισμένα, η δημοτική Αρχή χαρακτηρίζει μονόδρομο τις αυξήσεις στις κατηγορίες των ανταποδοτικών τελών.

Οι 5 παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που κινούνται με ενιαίο βηματισμό, έχουν διαφορετική άποψη. Ήδη ετοιμάζουν τη δική τους κοινή αντιπρόταση, την οποία και σκοπεύουν να καταθέσουν στην αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής 14 Νοεμβρίου, δεν είχε αποκρυσταλλωθεί η τελική αντιπρόταση των 5 παρατάξεων, οι οποίες έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» τα στοιχεία και επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, με σκοπό την ελαχιστοποίηση ή και τον μηδενισμό της αύξησης στα τέλη της νέας χρονιάς.

Απαλλαγή για τις επιχειρήσεις λόγω ανάπλασης

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε τις προάλλες κατά πλειοψηφία και θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα έργα ανάπλασης στο κέντρο του Ηρακλείου.

Στη σχετική απόφαση επισημαίνεται ότι η απαλλαγή των ανταποδοτικών δημοτικών τελών για τις εν λόγω επιχειρήσεις αποτελούσε και αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ενώ αφορά σε ένα συνολικό κόστος ύψους 30.000 ευρώ, το οποίο δεν επηρεάζει σημαντικά τον ισοσκελισμό των ανταποδοτικών εσόδων.

Η απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή πάρθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Ηλίας Λυγερός έθεσε το ζήτημα της ελάφρυνσης των επιχειρήσεων σε άλλη βάση και κατέθεσε δική του πρόταση, την οποία και ψήφισε.

Ο κ. Λυγερός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η πρόταση της υπηρεσίας, όσο κι αν φαίνεται λογική, σημαίνει ότι ένα κατάστημα 100 τετραγωνικών θα έχει μία απαλλαγή 240 ευρώ όλο τον χρόνο και θεωρεί ότι ο Δήμος πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στους επιχειρηματίες που πλήττονται από τα έργα, από τον Covid από την οικονομική ανέχεια και την οικονομική κρίση και ότι απαιτείται ένα πολύ πιο γενναίο πρόγραμμα έμμεσης ή και άμεσης επιχορήγησης των επιχειρήσεων, και με το σκεπτικό αυτό προτείνει να δοθεί στις επιχειρήσεις αυτές από τον Δήμο μία ενίσχυση κατ' ελάχιστον, ύψους 5 χιλιάδων ευρώ.

Η πρόεδρος απάντησε στον κ. Λυγερό ότι η πρόταση που υπέβαλε για οικονομική ενίσχυση των πληγεισών επιχειρήσεων είναι σεβαστή αλλά εκτός θέματος και αποτελεί αντικείμενο άλλης συζήτησης.

Σπίτια και καταστήματα

Απαλλαγή τελών για τους σεισμόπληκτους

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε, επίσης, τις προάλλες και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για το έτος 2022 των οικογενειών των οποίων τα σπίτια ή τα μαγαζιά υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό.

Το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας υπολογίζεται στις 50.000 ευρώ και, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, δε θα έχει σημαντική επίπτωση στον ισοσκελισμό των ανταποδοτικών τελών του 2022.

Για να χορηγηθεί η απαλλαγή θα πρέπει οι κατέχοντες την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του κτίσματος να προσκομίζουν βεβαίωση από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από την οποία να προκύπτει ότι το κτίσμα έχει υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 2021.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News