Ηράκλειο

ΕΑΣΗ: Μηχανοκίνητη πορεία και κατάληψη του ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι

Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου στις 11:00 το πρωί, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο, αυτό αποφάσισαν πριν από λίγο, στην προγραμματισμένη συνέλευσή τους στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου

Επίσης στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πορεία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ακολούθως στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ θα καταλήξουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου θα κάνουν κατάληψη επ’ αόριστον.

Η κατάληψη θα λήξει, μόνον στην περίπτωση που τους δεχτεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέλευση συζητήθηκαν και όλα όσα ειπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συσκέψεων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα, με τις πολυάριθμες και πολύωρες συναντήσεις, οι οποίες απέβησαν άκαρπες, με  το υπουργείο να μην κάνει δεκτή καμία πρόταση-αίτημα των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης. 

Οι μόνες παραχωρήσεις του υπουργείο σχετιζόταν με κάποιες διοικητικές πράξεις, αλλά και ελάχιστες διευκολύνσεις προς τους παραγωγούς βιολογικών καλλιεργειών. Οι παραχωρήσεις αυτές, αφορούσαν και κάλυπταν περίπου κάτω από το 5% των αιτηθέντων προβλημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων.

Μάλιστα, στις συνεδριάσεις στο υπουργείο, ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός, δεν παραβρέθηκε, αλλά αντικαταστάθηκε από τον υφυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου.

Παρόντες στις συνελεύσεις, ήταν από την πλευρά των παραγωγών της Κρήτης, εκπρόσωποι αυτών, καθώς και δική τους υποστηρικτική ομάδα τεχνοκρατών. Ακόμα, συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, η γενική διευθύντρια του υπουργείου, αλλά και ομάδα, εξίσου, άλλων σχετικών τεχνοκρατών. 

Αναλυτικότερα, οι παραγωγοί είχαν καταθέσει στο υπουργείο προτάσεις επί των προβλημάτων τους, ιδιαίτερα σε σχέση με τις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης, που φέτος δόθηκε λειψή έως και μηδενική, στην πλειοψηφία των δικαιούχων. Το ΥΠΑΑΤ, όπως φαίνεται, αντίθετα με τις προσφάτως δεσμεύσεις του, δεν επέφερε ουσιαστικές αλλαγές - όπως στα ζητήματα της νεότερης ΚΥΑ - απορρίπτοντας τα αιτήματα των φορέων στη συντριπτική πλειοψηφία τους, προχωρώντας στη διόρθωση μόλις ενός 5% περίπου των προβλημάτων που είχαν τεθεί, τα οποία και αφορούν διοικητικές πράξεις.

Ουσιαστικά, με βάση τα εξαγόμενα αποτελέσματα της συνάντησης, μηδενίζεται η πιθανότητα για εμβόλιμη πληρωμή, ενώ, ακόμη, αναμένονται νέα προβλήματα και κατά την πληρωμή της 2ης δόσης. Όπως ήταν φυσικό, το κλίμα στις τάξεις των παραγωγών είναι ήδη βαρύ, με την παγερή και απαρέγκλιτη στάση του υπουργείου να σηματοδοτεί τον κύκλο νέων προβλημάτων και ακολούθως την κλιμάκωση στις ήδη παρατεταμένες σχέσεις μεταξύ ΥΠΑΑΤ και αγροτοκτηνοτρόφων.

Ο αντιπρόεδρος ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης, μίλησε στη «ΝΚ» για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο. Όπως εξέφρασε ο ίδιος, «γυρίσαμε με άδειες βαλίτσες». Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου, η γενική διευθύντρια του υπουργείου, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, επιτροπή ειδικών τεχνοκρατών και φυσικά εκπρόσωποι των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης, συνοδευόμενοι από δική τους επιτροπή τεχνοκρατών.

Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, μέλος των εκπροσώπων, η συνάντηση δεν είχε σε καμία περίπτωση τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο ίδιος στη «ΝΚ», «δυστυχώς, αυτά που μας είπαν δε μας ικανοποίησαν. Την ΚΥΑ, που δημιούργησε το μεγάλο πρόβλημα στην κτηνοτροφία δεν την αλλάζουν καθόλου».

Τα μόνο θετικά αποτελέσματα της συνάντησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣΗ, αφορούσαν μικρό μέρος του ΑΤΑΚ, αλλά και του Natura. Ειδικότερα: «Όσον αφορά το ΑΤΑΚ, ο υφυπουργός μας έδωσε μια μικρή πιθανότητα να διορθωθούν κάποια συγκεκριμένα τεμάχια. Σύμφωνα με τους δικούς μας τεχνοκράτες, η συγκεκριμένη διόρθωση δεν καλύπτει ούτε το 5% του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην Κρήτη. Αλλά και όσον αφορά το Νatura, δόθηκε μονάχα μία μικρή διορθωτική πρόταση. Αυτή έχει να κάνει με παραγωγούς που είναι ενταγμένοι σε βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, οι οποίοι θα έχουν κάποια ασυλία στα τεμάχια που είναι δηλωμένα βιολογικά. Όλοι, όμως, οι υπόλοιποι παραγωγοί είναι “στον αέρα”».

Επιπρόσθετα, όσον αφορά στα υπόλοιπα αιτήματα που κατέθεσαν, αλλά και τις επόμενες κινήσεις στο μέλλον, ο κ. Χιλετζάκης τόνισε: «Φύγαμε με άδειες βαλίτσες και δεν ικανοποιηθήκαμε καθόλου. Ο κ. Κεδίκογλου ήταν πάρα πολύ κάλος στη φιλοξενία, μας άκουσε, άλλα την τελική απόφαση την παίρνει ο υπουργός, ο οποίος δε μας δέχτηκε, δεν ήρθε καθόλου. Από ’κει και πέρα, δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως είχαμε πει από την αρχή που έγιναν οι πληρωμές της 26ης Οκτωβρίου. Η Συντονιστική Κρήτης θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες για να δούμε τι ακριβώς θα κάνουμε, όπου και θα γίνει και ο απολογισμός της συνάντησης στην Αθήνα. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, ο υφυπουργός δε μας ενημέρωσε για τίποτα, ούτε για τη μείωση της ενιαίας ενίσχυσης, ούτε και για τη μελλοντική καταβολή της β’ δόσης».

Καταλήγοντας, ο ίδιος εξέφρασε μετά λύπης του για άλλη μια φορά ότι «δεν ικανοποιήθηκε κανένα αίτημά μας, δυστυχώς. Ο υφυπουργός δε δεσμεύτηκε για κάτι άλλο και ούτε γνωρίζουμε κάτι για άλλη συνάντηση με το υπουργείο».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια