Κορωνοϊός - Πνευμονολογικό Συνέδριο: Το 1/4 των ασθενών που νοσηλεύτηκαν συνεχίζει να εμφανίζει συμπτώματα

Κρήτη
Κορωνοϊός - Πνευμονολογικό Συνέδριο: Το 1/4 των ασθενών που νοσηλεύτηκαν συνεχίζει να εμφανίζει συμπτώματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Προσοχή στην εξέλιξη των συμπτωμάτων συνιστούν οι ειδικοί
  • Τα παιδιά κύριοι φορείς μετάδοσης του ιού σε αυτό το πανδημικό κύμα
  • Μην εφησυχάζουμε από τις χαμηλές νοσηλείες στην Κρήτη
  • Σημαντικό το ποσοστό ασθενών με «ΜΑΚΡΑ Covid 19

Σημαντικό ποσοστό ασθενών που νοσούν από κορωνοϊό αντιμετωπίζουν για πολλές εβδομάδες - ίσως και για μήνες - τη λεγόμενη μακρά covid. Στην ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου Πνευμονολόγων Χανίων με τίτλο «Αναπνέω ελεύθερα» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 13 Νοεμβρίου, στο Μεγάλο Αρσενάλι, τονίστηκε η ανάγκη παρακολούθησης των συμπτωμάτων ακόμη κι αν το άτομο που νοσεί είναι εμβολιασμένο.

Με συμπτώματα που δεν υποχωρούν ακόμη και μετά την παρέλευση δεκαπενθημέρου υπολογίζεται ότι είναι το ¼ των ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές covid και σημαντικό ποσοστό όσων νοσηλεύονται κατ οίκον. «Το ποσοστό δυστυχώς είναι μεγάλο. Γίνονται μελέτες ,γιατί είναι ένα φαινόμενο που τώρα το βλέπουμε.

Μπορεί να είναι μια απλή κόπωση, μπορεί όμως να είναι και δύσπνοια ,βήχας, ανοσμία ή αγευσία που μπορεί να ακολουθεί για πολλές εβδομάδες αλλά μπορεί να έχουμε και σημαντικότερα συμπτώματα όπως διάμεση πνευμονοπάθεια, παθήσεις των πνευμόνων που παραμένουν για πάρα πολύ καιρό» εξήγησε ο πνευμονολόγος κ. Μιλτιάδης Μαρκάτος.

Στις περιπτώσεις εμφάνισης της μακράς covid, χορηγείται φαρμακευτική αγωγή και απαιτείται στενή ιατρική παρακολούθηση. Για τους νοσηλευόμενους συστήνεται επανεξέταση στον ένα μήνα μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. «Αλλά και γι’ αυτούς που το περνάνε στο σπίτι είναι σημαντικό να παρακολουθούν τα συμπτώματα τους» είπε ο κ. Μαρκάτος.

Στο τέταρτο πανδημικό κύμα που είναι σε εξέλιξη, οι ειδικοί τονίζουν πως οι κύριοι φορείς μετάδοσης του ιού είναι τα παιδιά ,γεγονός που αποδεικνύουν τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα σε σχολεία. «Είναι ένας πληθυσμός ο οποίος θα περάσει εύκολα τη νόσο, μιλάμε για τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών, όμως θα έχουμε τη μετάδοση σε μεγαλύτερες ηλικίες».

Αναφορικά με τα χαμηλά επίπεδα νοσηλειών στα νοσοκομεία της Κρήτης σε σχέση με αυτά της υπόλοιπης χώρας, οι πνευμονολόγοι τονίζουν πως δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και ότι τα δεδομένα εύκολα ανατρέπονται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News