Ηράκλειο

Ρηγάκης: Οι εκπαιδευτικοί δεν ρωτήθηκαν για τις αλλαγές στα σχολεία

Για «αλλαγές βιτρίνα», έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, την ώρα όμως που το Δημόσιο Σχολείο διαλύεται, καθώς τα τμήματα συγχωνεύονται, ο κορωνοϊός απειλεί να φέρει τα πάνω - κάτω, κι οι οργανικές θέσεις δεν μπορούν να καλυφθούν λόγω έλλειψης χρημάτων

«Δεν υπάρχει εκπαιδευτικός που να γνωρίζει ποιες ακριβώς είναι οι αλλαγές που φέρνει από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, η Υπουργός Παιδείας. Δεν ενημερωθήκαμε ποτέ και δεν ζητήθηκε η άποψη μας και οι προτάσεις μας» επεσήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και την Αγγέλα Δουλγεράκη, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης.

«Προφανώς και υπάρχουν απαρχαιωμένα προγράμματα, είναι δυνατόν να εκπονηθεί ένα τεράστιο σχέδιο αλλαγών για την Παιδεία, χωρίς να έχει κληθεί ένας καθηγητής, μια ομάδα καθηγητών, να συζητήσει για αυτά; Ποιοι εκπόνησαν τα προγράμματα και με ποια λογική;», τόνισε.

«Δεν είμαστε αιρετικοί να απορρίψουμε τις αλλαγές εν τη γεννήσει τους, περιμένουμε την εξειδίκευση των μέτρων ώστε να δούμε τον τρόπο εφαρμογής τους», τόνισε ο κ. Ρηγάκης.

Ο ίδιος πάντως, έκανε λόγο για «αλλαγές βιτρίνα», αναγνωρίζοντας ότι αρκετές απαιτούνται, την  ώρα όμως που το Δημόσιο Σχολείο διαλύεται, καθώς τα τμήματα συγχωνεύονται, ο κορωνοϊός απειλεί να φέρει τα πάνω - κάτω, κι οι οργανικές θέσεις δεν μπορούν να καλυφθούν λόγω έλλειψης χρημάτων.

«Από τα 140 κενά καλύφθηκαν μόνο τα 57 χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, όπως μας είπαν» πρόσθεσε.

Ο κ. Ρηγάκης επέφερε και το ζήτημα των πολυάριθμων σχολικών τμημάτων, αναφέροντας επί παραδείγματι πως «στο 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, έχουμε 27αρια-28αρια τμήματα, την στιγμή που πλησιάζουμε τα 10.000 κρούσματα καθημερινά».

Υπενθυμίζεται πως για να κλείσει ένα τμήμα φέτος, πρέπει να νοσήσει το 50+1% των μαθητών.

Παράλληλα, η ΕΛΜΕ καλεί σε συνάντηση, τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, 7:30 μ.μ. στο Καπετανάκειο, εκπαιδευτικούς φορείς, γονείς και μαθητές για όλα τα «φλέγοντα» ζητήματα της εκπαίδευσης.

Η κα. Κεραμέως από την πλευρά της, αποκάλεσε «επανάσταση» την αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας των παιδιών, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, καθώς αλλάζει ριζικά η ουσία και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης στο σχολείο, μέσω των 166 νέων προγραμμάτων σπουδών σε όλα τα γνωστικά πεδία: κοινωνικές επιστήμες, φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, μαθηματικά, ανθρωπιστικές επιστήμες, πρώτη σχολική ηλικία, τέχνες και πολιτισμός.   

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, στις 22 Νοεμβρίου ξεκινάει η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η πιλοτική εφαρμογή στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, η οποία θα συνεχιστεί και του χρόνου. Αρχές του χρόνου θα προχωρήσει η επιμόρφωση ακόμα 35.000 εκπαιδευτικών.

Η καθολική εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών προβλέπεται για το 2023.

Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε, πως για τον σχεδιασμό των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών «αξιοποιήθηκε πλήρως το έργο προηγούμενων κυβερνήσεων, ιδιαίτερα της χρονιάς 2011-12».  

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια