Κρήτη: «Φρένο» στους τζίρους των καταστημάτων βάζουν τα νέα μέτρα

Κρήτη
Κρήτη: «Φρένο» στους τζίρους των καταστημάτων βάζουν τα νέα μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα νέα μέτρα έχουν επηρεάσει την εμπορική κίνηση και ιδίως το λιανικό εμπόριο, ενώ δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τις λαϊκές αγορές και τα σούπερ-μάρκετ», αναφέρουν εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου

«Φρένο» στους τζίρους των καταστημάτων βάζουν τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα οποία ο καταναλωτής οφείλει να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό μοριακό/rapid test, προκειμένου να του επιτραπεί η είσοδος σε οποιοδήποτε εμπορικό κατάστημα.

Οι έμποροι εκφράζουν, μάλιστα, φόβους για μειωμένη κίνηση τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, περίοδος που παραδοσιακά είναι η πιο κερδοφόρα για την αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, σε προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» είχε διαπιστωθεί η αντίληψη πως θα υπάρξει μείωση τζίρου κατά 50% με την εφαρμογή των νέων κυβερνητικών μέτρων, τα οποία εγκαινιάστηκαν το περασμένο Σάββατο.

Τα μέτρα εφαρμόστηκαν με σκοπό αφενός η κυβέρνηση να περιορίσει τη διασπορά του ιού σε μαζικούς χώρους, όπως είναι τα εμπορικά μαγαζιά και τα καταστήματα επισιτισμού και εστίασης, και αφετέρου να πείσει τους ανεμβολίαστους να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό.

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου παρατηρούν πως τα νέα κυβερνητικά μέτρα διαμορφώνουν δύσκολες συνθήκες, με την επόμενη μέρα να κρίνεται αρκετά δύσκολη. Η αγοραστική ζήτηση είναι μειωμένη, δηλώνουν.

Η “Ν.Κ.” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και της παγκρήτιας Ομοσπονδίας Μανόλη Κουμαντάκη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα μέτρα έχουν διαμορφώσει ένα αρνητικό κλίμα. Το είχαμε παρατηρήσει και πλέον έχουμε προχωρήσει στη διαπίστωση πως το εμπόριο έχει υποστεί μεγάλη κρίση. Η αγοραστική ζήτηση δεν περιορίστηκε τώρα. Ήταν ήδη περιορισμένη από την εκκίνηση της υγειονομικής κρίσης και αναμένεται να περιοριστεί περισσότερο όσο προχωρούν οι μέρες. Βρισκόμαστε σε αδράνεια. Οι πολιτικές ωστόσο αποφάσεις εξαρτώνται από τον πολιτικό κόσμο και σίγουρα η πορεία της υγειονομικής εξέλιξης θα κρίνει την εντατικοποίηση ή την άρση των μέτρων. Είμαστε σε αναμονή».

Διαβάστε ακόμη: Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα - Ποια τα πρόστιμα

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Χουστουλάκης, ο οποίος τόνισε ότι «τα νέα μέτρα έχουν επηρεάσει την εμπορική κίνηση και ιδίως το λιανικό εμπόριο. Το να μη μπορεί ένας ανεμβολίαστος να επισκεφτεί τα καταστήματα παρά μόνο με το rapid test είναι πλήγμα για εμάς, καθώς μειώνεται αισθητά ο τζίρος. Όσο τα άτομα που παραμένουν ανεμβολίαστα δεν εισέρχονται σε εμπορικούς χώρους, τόση θα έχουμε μείωση του τζίρου. Υπάρχει και ένας αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται με τις λαϊκές αγορές και τα σούπερ-μάρκετ, όπου υπάρχει παντελής έλλειψη ελέγχου και μπορεί ο κάθε άνθρωπος να αγοράσει ό,τι προϊόν θέλει με την ίδια ευκολία. Δυστυχώς, ζούμε αυτήν την κατάσταση τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο που είναι οι καλύτεροι μήνες για το εμπόριο. Σε αυτούς τους δύο μήνες συσσωρεύεται ο τζίρος».

Απαισιοδοξία

Ο κ. Χουστουλάκης, μεταξύ άλλων, απάντησε στο ερώτημα εάν οι εκπρόσωποι των εμπόρων φοβούνται για “μαύρα” Χριστούγεννα. Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων είναι κατά γενική ομολογία η πιο κερδοφόρα περίοδος των εμπόρων, αφού η αγοραστική ζήτηση είναι αυξημένη. Όπως επισημαίνει ο κ. Χουστουλάκης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αισιόδοξο κλίμα. «Σε καμία περίπτωση δε γνωρίζω τι θα πράξει η κυβέρνηση τα Χριστούγεννα. Η εξέλιξη της υγειονομικής πορείας θα κρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ωστόσο, εάν δε συνεχιστεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού όπως πρέπει και εάν τα κρούσματα δεν περιοριστούν, τότε η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Δεν μπορούμε να βγάλουμε εύκολα συμπεράσματα. Δεν μπορώ να πω, όμως, ότι είμαι αισιόδοξος. Όταν βρισκόμαστε στον μήνα Νοέμβριο και υπάρχει ξαφνική άνοδος των κρουσμάτων, δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι υπάρχει αισιοδοξία. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να δούμε εάν θα αλλάξει το μέτρο που περιορίζει τους ανεμβολίαστους και που αντιμετωπίζει τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων και τους υπαλλήλους ως ελεγκτές υγείας. Θέλουμε να δούμε εάν θα αποσυρθεί το μέτρο και έπειτα θα κρίνουμε τη γενικότερη κατάσταση», απάντησε.

Σε κάθε περίπτωση, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου έχει αποστείλει στα αρμόδια υπουργεία επιστολή, όπου εξηγεί τις συνέπειες των μέτρων στο ελληνικό εμπόριο. Σκοπός της συγκεκριμένης επιστολής είναι να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους υπουργούς και την κυβέρνηση, γενικότερα, για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί. Μάλιστα, όπως διαμηνύουν φορείς του εμπορίου, θα κλιμακωθεί η διαμαρτυρία μέσα από τρίωρη στάση εργασίας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News