Ηράκλειο

Κρήτη: Πόσο τηρούν οι Ηρακλειώτες τα μέτρα κατά της Covid-19

Τι φανερώνουν τα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας για την συμπεριφορά των Ηρακλειωτών απέναντι στα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού

Σεβασμό στην τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού επέδειξαν, τουλάχιστον σε δημόσιους χώρους, καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς, οι πολίτες και οι επιχειρηματίες του Ηρακλείου κατά τους 19 αυτούς μήνες της πανδημίας, όπως αποτυπώνεται με βάση τα επίσημα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου.

Από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19 μέχρι τώρα (Μάρτιος του 2019 έως 31/10/2021) σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που ορίζουν τη Δημοτική Αστυνομία ως συναρμόδια Αρχή για τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19, η Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου πραγματοποίησε σαρωτικούς ελέγχους.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί διενήργησαν συνολικά 43.255 ελέγχους σε φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις εστίασης, εμπορικά καταστήματα, λαϊκές αγορές, μέσα μαζικής μεταφοράς, εκκλησίες κ.τ.λ.

Ωστόσο ο τελικός αριθμός των προστίμων δεν ήταν μεγάλος. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για παράβαση των μέτρων κατά της πανδημίας και ειδικότερα για άσκοπη μετακίνηση, μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων σε σούπερ-μάρκετ, επιχειρήσεις και λαϊκές αγορές, έλλειψη χρησιμοποίησης προστατευτικών μασκών κ.τ.λ. ανήλθαν σε 122. Ένας σχετικά χαμηλός αριθμός προστίμων που καταδεικνύει δύο πράγματα: πρώτον ότι οι Ηρακλειώτες, πολίτες και επιχειρηματίες, συμμορφώθηκαν σε γενικές γραμμές με τα μέτρα. Και, δεύτερον, ότι η Δημοτική Αστυνομία δε θέλησε από τη μεριά της να εξαντλήσει την αυστηρότητά της, ούτε να δείξει τιμωρητική διάθεση, επιλέγοντας (πλην προκλητικών συμπεριφορών) να κινηθεί περισσότερο σε συστάσεις παρά να ρίξει τσουχτερές “καμπάνες”.

Η «ακτινογραφία» των ελέγχων

Πώς διαμορφώνεται όμως αναλυτικά η ακτινογραφία των ελέγχων κατά τους 19 αυτούς μήνες της πανδημίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας, από το σύνολο των 43.255 ελέγχων, οι 9.390 έγιναν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), σούπερ-μάρκετ και εμπορικά καταστήματα.

Εκτεταμένο έλεγχοι σημειώθηκαν και στις λαϊκές αγορές της πόλης, καθώς διενεργήθηκαν 12.606 έλεγχοι.

Η Δημοτική Αστυνομία έβαλε στο ελεγκτικό της «στόχαστρο» για τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένα 2.575 ελέγχους. Παράλληλα είχαμε σαρωτικούς ελέγχους και σε φυσικά πρόσωπα, με τον σχετικό αριθμό να ανέρχεται στους 18.684 από τον Μάρτιο του 2019 έως τις 31 Οκτωβρίου 2021.

Την ίδια ώρα, μετά από πρόσκληση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας συγκροτήθηκαν μικτά κλιμάκια με συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου, από τα οποία και πραγματοποιήθηκαν 110 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και 353 ελέγχους σε φυσικά πρόσωπα.

Πέραν των ελέγχων, η Δημοτική Αστυνομία έχει επιφορτιστεί το διάστημα αυτό της πανδημίας με την καθημερινή ενημέρωση των δημοτών για την τήρηση των μέτρων και με την καθημερινή επιτήρηση των κοινόχρηστων χώρων, δηλαδή πάρκων, παιδικών χαρών και σχολείων.

Πώς είδε όμως εκ των έσω και πώς σχολιάζει τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου και το σκηνικό στην πόλη μας κατά το πρώτο 19μηνο της πανδημίας ο πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας Μαρίνος Παττακός;

«Η περίοδος Μαρτίου 2020-Μαΐου 2021 της υγειονομικής κρίσης υπήρξε αδιαμφισβήτητα ο δυσκολότερος χρόνος μετά την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας το 2015.

Ο λόγος φυσικά οφείλεται στα νέα δημοτικά αστυνομικά δεδομένα που προέκυψαν από την 11η Μαρτίου, οπότε με την πρώτη εκδοθείσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η Δημοτική Αστυνομία τέθηκε ως «ίσος προς ίσον» με τους λοιπούς ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας στον αγώνα εφαρμογής των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Οι προσπάθειες της Δημοτικής Αστυνομίας επικεντρώθηκαν στην πραγματοποίηση ελέγχων στο κέντρο της πόλης, στην παραλιακή και σε μεγάλους περιφερειακούς δρόμους του Ηρακλείου.

Στόχος ο έλεγχος λειτουργίας των καταστημάτων, της άσκοπης μετακίνησης πολιτών και της χρήσης των προστατευτικών μέτρων κυρίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέσα μαζικής μεταφοράς, Σούπερ-μάρκετ, κομμωτήρια, εκκλησίες κ.λπ.

Η Δημοτική Αστυνομία πραγματοποίησε εντατικούς ελέγχους μετά από τις καταγγελίες πολιτών και προέβη επίσης στη συγκρότηση κλιμακίων συνεργασίας με ΕΛ.ΑΣ. και Ε.Α. Διαφάνειας», ανέφερε χαρακτηριστικά στη «ΝΚ» ο Μαρίνος Παττακός, ενώ περνώντας στη σημερινή κατάσταση τόνισε: «Οι δημότες Ηρακλείου έχουν σε ικανοποιητικό βαθμό κατανοήσει και συμμορφώνονται στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων, μετά φόβου κορωνοϊού και των κυρώσεων που επιβάλλονται από τους διενεργούμενους ελέγχους. Σήμερα η εικόνα στα εμπορικά καταστήματα και στην εστίαση είναι θετική, όμως εκείνη η περίφημη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των πολιτών, η αποφυγή συναναστροφής από σπίτι σε σπίτι και η χρήση της προστατευτικής μάσκας έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Οι δυσκολότεροι μήνες ελέγχων από την πλευρά της υπηρεσίας μας ήταν ο Νοέμβριος 2020 και ο Μάρτιος 2021, αφού σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία βεβαιώθηκαν οι περισσότερες παραβάσεις.

Η Δημοτική Αστυνομία δεν είναι άτρωτη, όμως σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης κανείς από τους άνδρες και τις γυναίκες αστυνομικούς δε νόσησε, ούτε βρέθηκαν ποτέ στα γενόμενα τεστ θετικοί στον κορωνοϊό».

Μεμονωμένα περιστατικά απειθαρχίας

Η αναίτια επίθεση και η συγνώμη της μάνας

Όπως επισήμανε ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου, αν και την περίοδο της πρώτης καραντίνας, ειδικά, η κοινωνία αιφνιδιάστηκε, ήταν φοβισμένη και πειθαρχούσε σε μεγάλο ποσοστό, δεν έλειψαν και κάποιες περιπτώσεις απειθαρχίας σε πολύ μικρό αριθμό πολιτών.

«Ο κόσμος σεβάστηκε τα μέτρα σε μεγάλο βαθμό. Υπήρξαν βεβαίως και περιπτώσεις μεμονωμένης αντίδρασης πολιτών κατά των ελέγχων, στις οποίες ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.

Χαρακτηριστικό και πρωτοφανές στα χρονικά λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας ήταν το περιστατικό βίας στο κέντρο του Ηρακλείου, στην πλατεία Καλλεργών κοντά στη Λότζια, όπου δημοτικός αστυνομικός δέχτηκε αναίτια επίθεση πρόκλησης σωματικής βίας από ελεγχόμενο, ο όποιος συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. και παραπέμφθηκε αρμοδίως.

Χαρακτηριστικό επίσης και σπάνιο θεωρείται το περιστατικό ότι λίγες ημέρες αργότερα η μητέρα του νεαρού άνδρα, που επιτέθηκε στον αστυνομικό, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στη Δ.Α. και ζήτησε συγνώμη από τους αστυνομικούς, δικαιολογώντας την πράξη του γιου της ως αποτέλεσμα ψυχολογικής επιβάρυνσής του.

Σήμερα, μετά την παρέλευση δεκατεσσάρων μηνών πανδημιακής υγειονομικής κρίσης, είναι βέβαιο ότι οι συμπολίτες μας έχουν συνειδητοποίηση πλήρως την αναγκαιότητα τήρησης των υγειονομικών μέτρων», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παττακός.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 (φωτογραφία: shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια