Ηράκλειο

Το Ηράκλειο τιμά τον πολιούχο του, Άγιο Μηνά

Ολόκληρη η πόλη του Ηρακλείου τιμά τον προστάτη του Μεγάλου Κάστρου

Οι Ηρακλειώτες σήμερα Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου, τιμούν τον Προστάτη του Μεγάλου Κάστρου, πολιούχο Άγιο Μηνά, και μαζί του γιορτάζει ολόκληρη η πόλη, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον «στρατιωτικό» Άγιο και ιερομάρτυρα. Εκατοντάδες πιστοί, τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, αναμένεται να δώσουν το «παρών» στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης, ανάβοντας ένα κεράκι στη Χάρη του Αγίου Μήνα.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού, στις 7 το πρωί θα τελεστεί ο όρθρος και Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου. Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου θα μιλήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας. Προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντων αγωνιστών, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η λιτανεία

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Σεπτής Εικόνος του Αγίου μέσω των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Κατεχάκη, Αργυράκη, πλατείας Νικηφόρου Φωκά, λεωφόρου Καλοκαιρινού και Αγίου Μηνά.

Η ταυτότητα του Αγίου Μηνά

Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Οι ρίζες τού ονόματός του φαίνεται ότι βρίσκονται στο Μένες, που παραπέμπει στον πρώτο Φαραώ της ενωμένης Αιγύπτου και ιδρυτή της πρώτης Δυναστείας.

Υπάρχει πάντως και μια ενδιαφέρουσα παράδοση, σύμφωνα με την οποία η μητέρα του τον ονόμασε Μηνά, καθώς άκουσε όταν τον έφερε στο φως, το 285 στη Νίκαια, κοντά στη Μέμφιδα, μια φωνή που έλεγε «Αμήν». Σύμφωνα με αυτήν, οι γονείς του, ο Ευδόκιος και η Ευθυμία, δεν είχαν παιδιά και παρακαλούσαν τον Θεό να τους στείλει ένα. Μια μέρα, καθώς προσεύχονταν μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, άκουσαν μια φωνή που έλεγε «Αμήν» και αυτό θεωρήθηκε θείο σημάδι, ότι οι προσευχές τους είχαν εισακουστεί. Ο Άγιος Μηνάς μαρτύρησε, σύμφωνα με την παράδοση, επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Πιστός στην πίστη του, παραιτήθηκε από τον ρωμαϊκό στρατό και ασκήτεψε στα βουνά. Σε ηλικία πενήντα περίπου ετών, θείο όραμα τού αποκάλυψε ότι είχε φτάσει η ώρα να μαρτυρήσει. Εγκατέλειψε την προστασία του βουνού και κατέβηκε στην πόλη, όπου μπροστά στους ειδωλολάτρες δήλωσε ότι είναι χριστιανός.

Συνελήφθη, οδηγήθηκε στη φυλακή και βασανίστηκε φρικτά. Τον μαστίγωσαν, τον έγδαραν και τον έσυραν γυμνό σε δρόμο με κοφτερές πέτρες. Παρά το φρικτό μαρτύριό του, ο Άγιος δε δέχτηκε να αρνηθεί την πίστη του και στο τέλος αποκεφαλίστηκε. Το σώμα του μεταφέρθηκε από την αδερφή του στην Αλεξάνδρεια με ένα πλοίο.

H ταφή του

Στα χρόνια του Αθανασίου της Αλεξανδρείας, ο θρύλος αναφέρει ότι ένας άγγελος εμφανίστηκε στον Πάπα και τον διέταξε να τοποθετήσει το σώμα του Αγίου, που βρισκόταν σε μια εκκλησία της Αλεξάνδρειας, πάνω σε μια καμήλα και να το οδηγήσει μέσω της Λιβυκής ερήμου, όπως και έγινε. Η καμήλα σταμάτησε σε ένα πηγάδι κοντά στη λίμνη Μαρεώτιδα και αρνείτο να μετακινηθεί από εκεί. Και τότε οι πιστοί το θεώρησαν ως θεϊκό σημάδι, ότι το σώμα του Αγίου Μηνά έπρεπε να ταφεί εκεί.

Υπάρχει μια ακόμη παράδοση, που θέλει το σώμα να μεταφέρεται ξανά μετά από περιπέτειες προς την Αλεξάνδρεια και με τον ίδιο θαυματουργό τρόπο να επιστρέφει στον αρχικό τόπο ταφής. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο Άγιος Μηνάς στις παλαιοχριστιανικές παραστάσεις εικονίζεται ανάμεσα σε δύο καμήλες. Σύμφωνα μάλιστα με μια παράδοση, το σώμα του τοποθετήθηκε μέσα σε μια σαρκοφάγο από ξύλο και ασήμι.

Πάνω από το μνήμα του οι πρώτοι χριστιανοί κατασκεύασαν, κατά τη συνήθεια της εποχής, ένα «μαρτύριο», το οποίο με τα χρόνια, όσο επεκτεινόταν η λατρεία του Αγίου, μετεξελίχθηκε σε βασιλική, από τις πιο φημισμένες του παλαιοχριστιανικού κόσμου.

Ο Άγιος Μηνάς εικονίζεται ως στρατιωτικός Άγιος, καθώς είχε αυτή την ιδιότητα ως υπήκοος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ στην Κρήτη παριστάνεται καβαλάρης πάνω στο γηγενές γεωργαλίδικο άλογό του.

Κλειστά τα καταστήματα

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, επισημαίνοντας ότι, λόγω της αργίας του Αγίου Μηνά, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Τιμώντας τον πολιούχο της πόλης μας Άγιο Μηνά, υπενθυμίζουμε στο καταναλωτικό κοινό ότι τα καταστήματα στην πόλη του Ηρακλείου θα είναι κλειστά την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου (σ.σ. σήμερα)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια