Ηράκλειο

Άγιος Μηνάς: Το Ηράκλειο τιμά τον Πολιούχο του με μεγαλοπρέπεια (εικόνες)

Ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση - Θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση της εικόνας του προστάτη του Μεγάλου Κάστρου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με την παράλληλη τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού

Με κατάνυξη και κάθε επισημότητα εορτάζει το Ηράκλειο τον Πολιούχο και προστάτη του Άγιο Μηνά, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 11 Νοεμβρίου, μέρα αργίας για την πόλη.

Ο εορτασμός ξεκίνησε από σήμερα, παραμονή της εορτής, όπου και στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός. Εκατοντάδες πιστοί συνέρρεαν απο νωρίς στον Ναό τηρώντας, όπως απαιτείται τα μέτρα που ισχύουν για τον κορωνοϊό. 

Αύριο Πέμπτη11 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων θα τελεστεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η λιτάνευση της εικόνας του προστάτη του Μεγάλου Κάστρου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με την παράλληλη τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι λόγω των μέτρων που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού δεν είχε πραγματοποιηθεί η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου. 

Ο Αγιος Μηνάς, προστάτης του Ηρακλείου

Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο στα μέσα περίπου του 3ου αιώνα μ.Χ. από γονείς ειδωλολάτρες, αλλά έγινε χριστιανός από την εφηβική του ηλικία. Όταν ενηλικιώθηκε υπηρέτησε σαν αξιωματικός στο Ρωμαϊκό ιππικό στην Μικρά Ασία.

Λίγο αργότερα όμως παραιτήθηκε και ασκήτεψε στα βουνά. Σε ηλικία πενήντα περίπου ετών, θείο όραμα του αποκάλυψε ότι είχε φτάσει η ώρα να μαρτυρήσει. Εγκατέλειψε την προστασία του βουνού και κατέβηκε στην πόλη, όπου μπροστά στους ειδωλολάτρες δήλωσε ότι είναι Χριστιανός. Συνελήφθη, οδηγήθηκε στη φυλακή και βασανίστηκε φρικτά. Τον μαστίγωσαν, τον έγδαραν και τον έσυραν γυμνό σε δρόμο με κοφτερές πέτρες. Παρά το φρικτό μαρτύριο του, ο άγιος δεν δέχτηκε να αρνηθεί την πίστη του και στο τέλος αποκεφαλίστηκε.

Καθιερώθηκε πολιούχος του Ηρακλείου την περίοδο της Τουρκοκρατίας.  

Ο καθεδρικός ναός

Ο ναός του Αγίου Μηνά,  θεμελιώθηκε στις 25 Μαρτίου 1862 ως εκδήλωση ευγνωμοσύνης των Ηρακλειωτών για την προστασία που πρόσφερε ο Άγιος στην πόλη. 

Η προσπάθεια για την ανέγερση του ναού σε τόσο δύσκολους καιρούς υποστηρίχτηκε από όλους τους Ηρακλειώτες με ενθουσιασμό. 

Τα εγκαίνια του ναού έγιναν το 1895 επί μητροπολίτη Τιμόθεου Καστρινογιαννάκη. Αν και η Κρήτη βρίσκονταν υπό τουρκική κατοχή, οι γιορτές για τα εγκαίνια του Αγίου Μηνά κράτησαν τρείς μέρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια