Ηράκλειο: Πράσινο φως για την αξιοποίηση των Τρανταλλίδειων - Τι προβλέπει ο διαγωνισμός

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Πράσινο φως για την αξιοποίηση των Τρανταλλίδειων - Τι προβλέπει ο διαγωνισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός με σκοπό την αποκατάσταση-αξιοποίηση των Τρανταλλίδειων, μέσω μακροχρόνιας εκμίσθωσης - Ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση στη Λότζια

Την ώρα που παραμένει μετέωρη η τύχη πολλών ετοιμόρροπων κτισμάτων στο Ηράκλειο, με χαρακτηριστική περίπτωση το κτήριο Καληωράκη, στη συμβολή της Θεοτοκοπούλου με την παραλιακή λεωφόρο, εκεί όπου ο Δήμος Ηρακλείου προχώρησε στον αποκλεισμό του σημείου, για δύο ετοιμόρροπα και ειδικότερα τα περίφημα Τρανταλλίδεια, φαίνεται πως άναψε το πράσινο φως για την αξιοποίησή τους.

Όπως αναμενόταν, το αρμόδιο ίδρυμα, εν προκειμένω το νομικό πρόσωπο «Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου» προκήρυξε διαγωνισμό για τη μακροχρόνια παραχώρηση - μέσω εκμίσθωσης - των δύο κτηρίων του κληροδοτήματος Τρανταλλίδη στο κέντρο της πόλης και στη Λότζια ετοιμάζονται να καταθέσουν σχετική πρόταση αποκατάστασης και αξιοποίησης.

Σε σχετική συνεδρίασή του το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία “Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου” αποφάσισε ομόφωνα:

Την έκδοση ανακοίνωσης-δημόσιας πρόσκλησης για την υποβολή τεκμηριωμένης πρότασης εκμετάλλευσης, από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, των δύο αστικών ακινήτων ιδιοκτησίας του ΝΠΔΔ “Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου” (α. Μιλάτου και Αγίου Τίτου, έκτασης 820 τ.μ., και β. Ιδομενέως 17, έκτασης 942 τ.μ.) στο Ηράκλειο Κρήτης, με τη διαδικασία της μακροχρόνιας μίσθωσης, έναντι υποχρέωσης ανακατασκευής τους σύμφωνα με το άρθρο 42 του Ν. 4182/2013 “Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών και λοιπές διατάξεις”.

Διαβάστε επίσης 

⇒  Ηράκλειο: «Λαβωμένα» από το χρόνο τρία εμβληματικά κτίρια της πόλης

Διαβάστε επίσης

⇒  Τρανταλλίδειο: Υποστυλώνουν το κτήριο με βαριά, περίκλειστη κατασκευή, πριν καταρρεύσει

Την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μακροχρόνια παραχώρηση - μέσω εκμίσθωσης - την περίμεναν εδώ και καιρό στον Δήμο Ηρακλείου, όπου έχουν στοχεύσει στο ετοιμόρροπο κτίσμα, στη συμβολή των οδών Αγίου Τίτου και Μιλάτου, το οποίο και θέλει εδώ και χρόνια, άλλωστε, να πάρει στα χέρια του. Όπως μας ανέφερε ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Ηρακλείου Μανόλης Βασιλάκης, «η λύση της εξαγοράς του Τρανταλλίδειου από τον Δήμο Ηρακλείου, για την οποία είχαμε διαχρονικά συζητήσεις με τον Δήμο Ρεθύμνου και το “Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου”, δεν κατέστη δυνατό να προχωρήσει λόγω μη δυνατότητας αλλαγής των όρων της διαθήκης. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί και δικαστικά, με αποφάσεις του αρμόδιου Εφετείου. Αυτό που γίνεται τώρα είναι η ενεργοποίηση του Νόμου 4182/2013, που επιτρέπει αξιοποίηση κτηρίων που ανήκουν σε κληροδοτήματα, με τον όρο τα έσοδα από τη χρήση τους να διατίθενται υπέρ του σκοπού του ιδρύματος.

Ουσιαστικά μιλάμε για μακροχρόνια παραχώρηση-μίσθωση, στην όποια όποιος επιλεγεί (ευελπιστούμε να είμαστε εμείς, ο Δήμος Ηρακλείου) θα αναλάβει την αποκατάσταση, ανάδειξη και χρήση του Τρανταλλίδειου και θα καταβάλει ένα ετήσιο μίσθωμα, όπως αυτό θα συμφωνηθεί. Το ίδρυμα λοιπόν του Δημοτικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου θα έχει όφελος, πέραν του μισθώματος, ότι μετά τη λήξη της εκμίσθωσης θα έχει ένα πλήρως αποκαταστημένο κτήριο, ενώ ο Δήμος Ηρακλείου και η πόλη θα έχουμε ένα διασωθέν, αξιοποιημένο διατηρητέο στη θέση του σημερινού ετοιμόρροπου».

Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν, στη Λότζια προετοιμάζονται ήδη για την κατάρτιση και κατάθεση του σχετικού φακέλου ενδιαφέροντος για το Τρανταλλίδειο στη συμβολή της Αγ. Τίτου με τη Μιλάτου, ενώ επί του παρόντος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν έχει ληφθεί αντίστοιχη απόφαση, ούτε έχει εκφραστεί αντίστοιχο ενδιαφέρον από πλευράς του Δήμου Ηρακλείου για το έτερο Τρανταλλίδειο, επί της Ιδομενέως.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει διάρκεια 5 μήνες και μένει να διαφανεί μέσα στο επόμενο 5μηνο αν, πέραν του Δήμου Ηρακλείου, θα εμφανιστούν και άλλοι (φορείς ή ιδιώτες) ενδιαφερόμενοι για τα δύο ξεχωριστά αυτά διατηρητέα κτίσματα στην “καρδιά” του Ηρακλείου, που κληροδότησε ο αείμνηστος γιατρός Τρανταλλίδης στον Δήμο Ρεθύμνου, με σκοπό τότε τη δημιουργία δημοτικού νοσοκομείου Ρεθύμνου, ένα σχέδιο βεβαίως που δεν προχώρησε ποτέ...

Το σκεπτικό της προκήρυξης του διαγωνισμού

Στην απόφαση της προκήρυξης της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση των 2 κτισμάτων του λεγόμενου κληροδοτήματος Τρανταλλίδη στο κέντρο του Ηρακλείου παρατίθεται και το αναλυτικό σκεπτικό. Όπως ειδικότερα αναφέρεται:

«Έχοντας υπόψη:

α) Τη με αρ. 1541/ 16-07-1947 δημόσια συνεδρίαση δημοσίευσης της διαθήκης του Γεωργίου Τρανταλλίδη,

β) Την αποδεδειγμένη μη επάρκεια διαθέσιμων οικονομικών πόρων του ΝΠΔΔ “Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου” και της επιβεβλημένης ανάγκης επωφελέστερης αξιοποίησης των αστικών ακινήτων,

γ) Τις διατάξεις του άρθρου 42 του Ν. 4182/2013 “Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών και λοιπές διατάξεις” (ΦΕΚ Α 185), σε συνδυασμό με αυτές του άρθρου 24 του ίδιου Νόμου,

δ) Το γεγονός ότι στην ως άνω κληρονομιά έχουν καταλειφθεί ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε κακή κατάσταση και απαιτείται μεγάλη δαπάνη για να καταστούν εκμεταλλεύσιμα προς εκμίσθωση, την οποία κατ’ ουδένα τρόπο δύναται να καλύψει το ΝΠΔΔ “Δημοτικό Νοσοκομείο”,

ε) Το γεγονός ότι η εκμίσθωση των ακινήτων αυτών αποτελεί πράξη που προσιδιάζει στον σκοπό της διαθήκης και στην επίτευξη του σκοπού του διαθέτη Γεωργίου Τρανταλλίδη, που είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας,

ζ) Το γεγονός ότι δεν υφίστανται στο ΝΠΔΔ “Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου” οικονομικοί πόροι για την ανοικοδόμηση ή ανακατασκευή των εν λόγω ακινήτων, προκειμένου να τεθούν προς εκμετάλλευση ή για την εκπόνηση μελέτης περί του κόστους ανακατασκευής ή ανοικοδόμησης αυτών, ανακοινώνουμε ότι: Δεχόμαστε έγγραφες ολοκληρωμένες τεκμηριωμένες προτάσεις εκμετάλλευσης για τα κάτωθι ακίνητα από κάθε ενδιαφερόμενο νομικό ή φυσικό πρόσωπο».

Διαβάστε επίσης

⇒ Ηράκλειο: Αποκλείστηκε με συρματόπλεγμα το κτίριο Καληωράκη (βίντεο)

Τα στοιχεία των δύο ακινήτων

Α) Ακίνητο επί της συμβολής των οδών Μιλάτου και Αγίου Τίτου, Ηράκλειο: Πρόκειται για την αποκλειστική και πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή κατά ποσοστό 100% ενός διώροφου κτηρίου που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, και το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. Στη θέση του βρισκόταν το ενετικό ναυαρχείο. Μετά την αγορά του από τον γιατρό Τρανταλλίδη χρησιμοποιήθηκε ως κλινική και κατοικία του ίδιου. Η επιφάνειά του είναι εμβαδού οκτακοσίων είκοσι τετραγωνικών μέτρων (820,00 τ.μ.) περίπου. Το ακίνητο σήμερα χαρακτηρίζεται επικινδύνως ετοιμόρροπο.

Β) Ακίνητο επί της οδού Ιδομενέως 17, Ηράκλειο: Πρόκειται για την αποκλειστική και πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή κατά ποσοστό 100% ενός διώροφου κτηρίου μεγάλου μεγέθους και ιδιαίτερης βαλκανικής αρχιτεκτονικής, το οποίο χαρακτηρίζεται από ενδιαφέρουσα κάτοψη και αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία. Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο κτίσμα με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. Το οικοδόμημα είχε κατασκευαστεί σε διαμπερές μεγάλο οικόπεδο, με βάση το σύστημα των πτερύγων. Η δυτική όψη του κτίσματος, η οποία είναι η κύρια όψη, βλέπει προς την οδό Ιδομενέως, ενώ στην ανατολική πλευρά, προς την οδό Αριάδνης, ανοίγεται η δευτερεύουσα είσοδος. Το ισόγειο έχει μεγάλους άνετους χώρους και ήταν λιθόκτιστο, υπήρχε δε πηγάδι και 3 χαμάμ. Ο όροφος όπου υπήρχε ήταν ξυλότοιχος. Η επιφάνειά του είναι εμβαδού εννιακοσίων σαράντα δύο τετραγωνικών μέτρων (942,00 τ.μ.) περίπου. Το ακίνητο σήμερα χαρακτηρίζεται επικινδύνως ετοιμόρροπο.

Οι διαδικασίες

Σύμφωνα με την απόφαση του ΝΠΔΔ “Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου”, για τα 2 ακίνητα Τρανταλλίδη ενεργοποιείται η διαδικασία του άρθρου 42 του Ν. 4182/2013 για την αξιοποίησή τους με τη διαδικασία της μακροχρόνιας μίσθωσης, κατόπιν ολοκληρωμένης τεκμηριωμένης πρότασης εκμετάλλευσης αυτών. Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση εκμετάλλευσης για έκαστο από τα 2 ακίνητα, που να περιλαμβάνει λεπτομερή και αναλυτική τεχνική περιγραφή των προτεινόμενων επισκευών εκάστου διαμερίσματος, αρχιτεκτονική λύση (επισκευή, συντήρηση, διαμόρφωση εσωτερικών χώρων, προϋπολογισμό έργου, μηνιαίο μίσθωμα, χρήση κτλ.).

Οι δαπάνες ανακατασκευής και όλων εν γένει των απαιτούμενων επισκευαστικών εργασιών θα γίνουν με επιμέλεια και ευθύνη, φροντίδα και δαπάνη του μελλοντικού αναδόχου-μισθωτή. Επίσης, οι πάσης φύσεως δαπάνες του έργου διαμόρφωσης και ανακατασκευής που θα καταβληθούν θα παραμείνουν προς όφελος των ακινήτων. Οι προτάσεις των ενδιαφερομένων θα αξιολογηθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΠΔΔ “Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου” και θα εκδοθεί σχετική τεκμηριωμένη απόφαση γι’ αυτήν, που θα προκριθεί ως η πιο συμφέρουσα από τις τυχόν υποβληθείσες. Η απόφαση για την επιλογή της συμφερότερης πρότασης αξιοποίησης για τα ακίνητα θα αποσταλεί στην αρμόδια Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης προς έγκρισή της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News