Ηράκλειο: Αλλάζει το «τρύπιο» δίκτυο της ύδρευσης

Κρήτη
Ηράκλειο: Αλλάζει το «τρύπιο» δίκτυο της ύδρευσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι περιλαμβάνει το έργο - Τέσσερα τα «μέτωπα» των εργασιών

Καλύτερης ποιότητας νερό, μεγαλύτερη πίεση και πολύ λιγότερες διαρροές, συγκριτικά με το σημερινό «τρύπιο» δίκτυο, υπόσχεται ο Δήμος Ηρακλείου μέσω του έργου αντικατάστασης 150 χιλιομέτρων του υφιστάμενου, πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης, το οποίο συμβασιοποιήθηκε χθες από τη ΔΕΥΑΗ και αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η μεγάλη αυτή παρέμβαση, ύψους 13,3 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκε αρχικά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» και θα υλοποιηθεί τώρα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αναμένεται να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά μέσα σε μια τριετία, αποτελώντας ένα μεγάλο βήμα προς την οριστική επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της ύδρευσης.

Η σύμβαση του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», υπεγράφη χθες το πρωί στην αίθουσα Πειραματικού του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, παρουσία του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος έκανε λόγο για ένα εμβληματικό έργο.

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΕΥΑΗ για την υπογραφή της σύμβασης, «το έργο της αντικατάστασης 150 χιλιομέτρων δικτύου ύδρευσης, για το οποίο υπογράφουμε τη σύμβαση υλοποίησης, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στον τόπο μας. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι ουσιαστικά αποτελεί την αρχή του τέλους για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει διαχρονικά το Ηράκλειο: αυτό της ελλιπούς, ποσοτικά και ποιοτικά, υδρεύσεως.

Διαβάστε ακόμη: ΔΕΥΑΗ: Πότε θα φύγουν τα ντεπόζιτα από τις ταράτσες του Ηρακλείου

Αν έπρεπε να βάλω έναν τίτλο στη σημερινή ημέρα θα τη χαρακτήριζα ως την πιο κομβική στην πορεία μας προς κάτι απλό μα εξαιρετικά πολύτιμο: την επιστροφή στη βρύση! Θυμίζω ότι, πριν αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου, είχαμε θέσει ως βασική μας προτεραιότητα το θέμα του νερού.

Λέγαμε τότε ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη λύση, με απώτερο στόχο να φύγουν τα ντεπόζιτα από τις ταράτσες του Ηρακλείου. Στην πορεία, ορισμένοι μάς έψεξαν για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση. Ωστόσο εμείς ξέραμε ότι, παρότι χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια, μεθοδική προετοιμασία, ολοκληρωμένος σχεδιασμός και υπομονή, ο στόχος ήταν και είναι εφικτός. Πλέον, είμαστε σε ένα σημείο από το οποίο μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι στο βάθος ήδη φαίνεται αυτό που είχαμε οραματιστεί. Δε θα συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη, και ποτέ δεν ισχυριστήκαμε κάτι τέτοιο. Όμως όταν ολοκληρωθεί και αυτό το έργο, μαζί με όλα τα άλλα που έχουν είτε υλοποιηθεί, είτε υλοποιούνται, είτε έχουν προγραμματιστεί, τότε, ναι, πιστεύω ακράδαντα ότι θα τελειώσουμε με τα ντεπόζιτα οριστικά και αμετάκλητα. Τούτο ήταν και είναι τελικά το ζητούμενο: τα οφέλη της αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου να φτάσουν στα σπίτια των δημοτών και να μπορούν όλοι να τα αντιληφθούν. Για να τα αναφέρω όσο πιο συνοπτικά γίνεται, αυτά τα οφέλη είναι:

- Μείωση των διαρροών,

- Αύξησης της πίεσης και

- Καλύτερη ποιότητα του νερού.

Με την ολοκλήρωση των έργων που υλοποιούμε και προγραμματίζουμε, θέλουμε όσοι ζουν στο Ηράκλειο να μπορούν να απολαμβάνουν καλής ποιότητας νερό στις βρύσες των σπιτιών τους, σταθερά και χωρίς διακοπές».

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο ιστορικό του έργου: «Το 2016, κατά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Λότζια, του θέσαμε κατά προτεραιότητα τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου ως βασικό αίτημα. Ο κ. Τσίπρας το αποδέχτηκε αμέσως.

Ακολούθως, με συνεχείς επισκέψεις στα αρμόδια υπουργεία και με την αμέριστη συμπαράσταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηγουμενίδη και του κ. Βαρδάκη, τους οποίους και πάλι θέλω να ευχαριστήσω θερμώς, καταφέραμε να εντάξουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα (ΠΕΠ Κρήτης, ΥΜΕΠΕΡΑΑ, «ΦιλόΔημος») έργα προϋπολογισμού περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στην αντικατάσταση περίπου 250 χιλιομέτρων δικτύου.

Από αυτά είναι σε εξέλιξη (στις περισσότερες περιπτώσεις σε στάδιο ολοκλήρωσης) η αντικατάσταση των δικτύων στις περιοχές Ακαδημίας, Μασταμπά, Θερίσου, Δειλινού και Νέας Αλικαρνασσού, μήκους περίπου 80 χιλιομέτρων, και έχουν ολοκληρωθεί στις περιοχές του Παγκρητίου και της Χρυσοπηγής, μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων, ενώ έχουν προκύψει προβλήματα με τον ανάδοχο στην Ηλιούπολη, τα οποία προσπαθούμε να λύσουμε. Συνολικά, δηλαδή, έχουμε προχωρήσει στην αντικατάσταση περίπου 90 χιλιομέτρων μέχρι σήμερα.

Το εμβληματικό έργο, για το οποίο υπογράφουμε στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) εκδήλωση, εντάχθηκε στον «ΦιλόΔημο» επισήμως το 2019 και μεταφέρθηκε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” πρόσφατα», σημείωσε ο κ. Λαμπρινός, ενώ απευθυνόμενος στους δημότες ζήτησε υπομονή λόγω της αναπόφευκτης ταλαιπωρίας που θα υπάρξει κατά την εκτέλεση των εργασιών.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης σημείωσε από την πλευρά του: «Μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει ανάγκη η πόλη του Ηρακλείου, και ευελπιστούμε ότι με την ολοκλήρωσή του η ποιότητα του νερού που θα φτάνει στα σπίτια των δημοτών θα είναι άριστη, γεγονός που αποτελεί στοίχημα για την παρούσα δημοτική Αρχή».

Λεπτομέρειες για το έργο και για τον γενικότερο σχεδιασμό της ΔΕΥΑΗ παρουσίασε η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας της Επιχείρησης, Πόπη Τζαβλάκη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Μάξιμος Σενετάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, εκπρόσωπος του βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη, οι αντιδήμαρχοι Στέλα Καλογεράκη-Αρχοντάκη, Γιάννης Αναστασάκης και Γιώργος Καραντινός, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιάννης Δεικτάκης, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιάννης Ρασούλης, κ.ά.

Επερώτηση Ν. Ηγουμενίδη

Την ικανοποίησή του, στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης, εξέφρασε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Νίκος Ηγουμενίδης. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μια σειρά ακόμη από συνοικίες της πόλης εντάσσονται στο δίκτυο της αντικατάστασης και επέκτασης του δικτύου. Είναι ένα έργο που έχει ανάγκη η πόλη και που έχει πραγματικό κοινωνικό αντίκτυπο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ηγουμενίδης, αναφέροντας τις περιοχές Κορώνη Μαγαρά, Αγίας Αικατερίνης, Δημοκρατίας-Κηπούπολης, Αλικαρνασσού, Αγίου Ιωάννη και δυτικών προαστίων (Τρεις Βαγιές, Σταυρωμένος, Λίντο).

Παράλληλα, τόνισε ότι ήδη έχει κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή για τρεις ακόμη παρεμβάσεις που έχει προτείνει η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΗ για την αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων ύδρευσης του Ηρακλείου. «Οι προτάσεις αυτές αποτελούν συνέχεια των μεγάλων έργων αντικατάστασης-επέκτασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου και στις οποίες πρέπει να δοθεί συνέχεια σε όλα τα συνοδά έργα», υπογράμμισε, ζητώντας την άμεση στελέχωση της Επιχείρησης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην επιτακτική ανάγκη να στελεχωθεί άμεσα η υπηρεσία με όλο το αναγκαίο προσωπικό.

Δήλωση Σ. Βαρδάκη

«Το έργο της κατασκευής δικτύων ύδρευσης στην πόλη του Ηρακλείου φέρει τη σφραγίδα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Σωκράτης Βαρδάκης και αναφέρει: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που το συγκεκριμένο έργο, ύψους άνω των 13 εκατ. ευρώ, για το οποίο δεσμεύτηκε προσωπικά το 2016 ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, φτάνει στο στάδιο της υλοποίησης, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Το έργο, το οποίο αφορά για πρώτη φορά τόσο εκτεταμένη παρέμβαση στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης, σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε στο αρμόδιο υπουργείο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποτελώντας έμπρακτη απόδειξη των όσων πρεσβεύουμε. Δηλαδή ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις είναι ο καταλύτης της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού των υποδομών στις τοπικές κοινωνίες».

Τι περιλαμβάνει το έργο - Τέσσερα τα «μέτωπα» των εργασιών

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει:

α) Αντικατάσταση-επέκταση των δικτύων ύδρευσης, συνολικού μήκους περίπου 150 χιλιομέτρων, στις περιοχές Κορώνη Μαγαρά, Αγίας Αικατερίνης, Δημοκρατίας-Κηπούπολης, Αλικαρνασσού, Αγίου Ιωάννη και δυτικών προαστίων (Τρεις Βαγιές, Σταυρωμένος, Λίντο). Το έργο προβλέπεται να εξελιχθεί παράλληλα σε τέσσερα μέτωπα εργασιών.

β) Προμήθεια και τοποθέτηση 20.000 υδρομέτρων (ασύρματης μετάδοσης δεδομένων) με ενσωματωμένη διάταξη καταγραφής και επικοινωνίας, που θα δίνουν τη δυνατότητα αποστολής μετρήσεων ακριβείας στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου.

Προμήθεια και τοποθέτηση του συστήματος τηλεμέτρησης των υδρομέτρων που θα επιτρέψει στη ΔΕΥΑΗ να λαμβάνει, να διαχειρίζεται και να αποθηκεύει τις μετρήσεις ώστε να προβαίνει σε αντίστοιχες αποφάσεις.

Παράλληλα προχωρά ο εκσυγχρονισμός και η συμπλήρωση του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου διαρροών-τηλεελέγχου του δικτύου ύδρευσης στην πόλη Ηρακλείου.

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα συγκέντρωσης πληροφοριών, εποπτικού ελέγχου, αυτοματισμού, διαχείρισης και επεμβάσεως στη λειτουργία των εγκαταστάσεων ολόκληρου του δικτύου ύδρευσης.

γ) Λειτουργία του συστήματος τηλεμέτρησης των μετρητών κατανάλωσης νερού και του συστήματος τηλεελέγχου για δύο επιπλέον έτη.

(Φωτογραφία Αρχείου Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News