Δημήτρης Βρύσσαλης: «Καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα»

Ηράκλειο
Δημήτρης Βρύσσαλης: «Καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα - επέκταση σε όλους  τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας - Αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά του 13ου, 14ου μισθού, ξεκινώντας με άμεση καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων»

«Αγανάκτηση προκαλεί το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής για την "Μεταρρύθμιση καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας", που διατηρεί τον απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων συναδέλφων (φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, λογοθεραπευτών, διαιτολόγων, φυλάκων, διοικητικών, εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΟΔΥ κλπ)», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Δημήτρης Βρύσσαλης.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, μέλος του Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ προέβη στην ακόλουθη δήλωση με αφορμή το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής για την «Μεταρρύθμιση καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας:

«Στο πόρισμα, προτείνεται η μείωση των κατηγοριών δικαιούχων του επιδόματος από 5 σε 3 ή 4, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η επιτροπή "βαθμολογεί" ως χαμηλού κινδύνου πολλά επαγγέλματα/ειδικότητες στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, οπότε υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος μείωση του ανθυγιεινού επιδόματος σε χιλιάδες συναδέλφους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η "βαθμολόγηση" για "επικινδυνότητα" λόγω έκθεσης σε φυσικούς, χημικούς, βιολογικούς, εργονομικούς, μηχανολογικούς - ηλεκτρολογικούς, οργανωτικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες είναι η ακόλουθη:

  • γιατροί όλων των ειδικοτήτων: 44 (επίδομα 70 ευρώ)
  • νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτές: 43 (μείωση του επιδόματος από 150 σε 70 ευρώ)
  • καθαρίστριες: 41 (επίδομα 70 ευρώ)
  • μαίες: 27 (εκτός επιδόματος)
  • βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό: 33, μεταφορείς ασθενών: 21 (εκτός επιδόματος)
  • ιατρικών εργαστηρίων: 27, βοηθών ιατρικών εργαστηρίων: 28, βιολόγων - χημικών: 23 (εκτός επιδόματος)
  • μάγειρες, βοηθοί μάγειρες, τραπεζοκόμες: 27 (εκτός επιδόματος)
  • φυσικοθεραπευτές - εργοθεραπευτές: 19 (εκτός επιδόματος)
  • ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές: 14 (εκτός επιδόματος)
  • διοικητικοί, διαιτολόγοι: 6, φαρμακοποιοί: 7 (εκτός επιδόματος)
  • προσωπικό ασφαλείας: 12 (εκτός επιδόματος).

Επιβεβαιώνεται αυτό που προβλεπόταν και στο νόμο 4354/2015 (άρθρο 18), ότι στόχος της μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος είναι η «ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία» και συγκεκριμένα με τη "σύσταση" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για "μείωση κατά 32% των εργαζομένων στο δημόσιο, που λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα.».

Όσο για τα … επιστημονικά κριτήρια, το πόρισμα ομολογεί «Τη σχεδόν παντελή έλλειψη στοιχείων, μετρήσεων και δεδομένων, που αφορούν την ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα στους χώρους / κλάδους / ειδικότητες του δημόσιου τομέα.»

Που δεν εμπόδισε όμως την Επιτροπή,  χωρίς στοιχεία, χωρίς μετρήσεις, χωρίς επιδημιολογικά δεδομένα επαγγελματικής νοσηρότητας, με μοναδικό δεδομένο το προσδοκώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, να προτείνει νέο πετσόκομμα των δικαιούχων του επιδόματος.

Στοχεύουν στο επίδομα για να πετύχουν τη χαριστική βολή συνολικά στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Το νέο χτύπημα στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος συνεχίζει την προκλητική κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.

Ενδεικτικές της συνεχιζόμενης κοροϊδίας σε βάρος μας ήταν οι προκλητικές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, στα πλαίσια τηλεδιάσκεψης, στις 4 Μαρτίου 2021, που έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί «βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα νοσοκομεία», για να

δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης για ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. «Αγνοώντας» ακόμη και το πόρισμα της σχετικής επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας.

Χαρακτηριστική είναι και η στάση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, πού ΔΕΝ έγραψε «ούτε λέξη» για τις απαράδεκτες δηλώσεις, στο δελτίου τύπου της, αλλά «ανακάλυψε» ότι «το υπουργείο «εξετάζει όλες τις παραμέτρους»

Γνωρίζουμε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μαζί με την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας – ακόμη και σε συνθήκες εξαπλωσης της επιδημίας - εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

«Λογαριάζουν» όμως χωρίς τους εργαζόμενους. Οι αγώνες στην E-food και στην COSCO απέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι, όταν είμαστε οργανωμένοι και αποφασισμένοι, μπορούμε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News