ΠΑΓΝΗ: Καμπανάκι κινδύνου για τη συστέγαση Παιδιατρικής και Παιδοχειρουργικής (βίντεο)

Ηράκλειο
ΠΑΓΝΗ: Καμπανάκι κινδύνου για τη συστέγαση Παιδιατρικής και Παιδοχειρουργικής (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκδηλη είναι η ανησυχία, καθώς η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται το τελευταίο διάστημα, αφού βγαίνουν ακόμη και ράντζα στους διαδρόμους, ενώ το θέμα μεταφέρθηκε σε υψηλούς τόνους στη Βουλή

Σοβαροί κίνδυνοι φαίνεται ότι ελλοχεύουν από την συστέγαση για ένα και πλέον χρόνο Παιδιατρικής και Παιδοχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου ελέω πανδημίας. Οι περιγραφές είναι άκρως ανησυχητικές για παιδιά με λοιμώξεις και παιδιά χειρουργημένα, από την ΜΕΘ ή σε ανοσοκαταστολή που νοσηλεύονται σε συνθήκες συνωστισμού στην ίδια κλινική από το ίδιο νοσηλευτικό προσωπικό.

Ειδικότερα, για υγειονομική «βόμβα» προειδοποιεί η Πρόεδρος Παιδιατρικής Εταιρείας Κρήτης Ελευθερία Παπαδοπούλου σε σχέση με τη συστέγαση Παιδιατρικής και Παιδοχειρουργικής στο ΠΑΓΝΗ, καθώς όπως περιγράφει σε δραματικούς τόνους, παιδιά που έχουν υποβληθεί σε χειρουργεία νοσηλεύονται δίπλα σε άλλα που έχουν λοιμώξεις, με τους κινδύνους που συνεπάγονται.

Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημοσιογράφου, Φιλίας Σαριδάκη, στην ΚΡΗΤΗ TV,  η κ. Παπαδοπούλου τόνισε πως σε περιόδους που αυξάνονται οι λοιμώξεις, βγαίνουν και ράντζα στους διαδρόμους, όσο επικίνδυνο κι αν ακούγεται για κλινικές που νοσηλεύουν μικρά παιδιά και σε περίοδο πανδημίας.

Το πρόβλημα που επικρατεί λόγω των συνθηκών “συνωστισμού” στην εν λόγω περίπτωση έχει επισημανθεί ήδη από τον Μάιο του 2020 από το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, ενώ το θέμα τέθηκε εμφατικά επί τάπητος πρόσφατα τόσο από τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλη Συντυχάκη, όσο και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων-συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, κ.κ. Βρύσαλη και Κούδα.

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, το ζήτημα έχει αναδειχθεί και από τον ίδιο τον διευθυντή της Κλινικής της Γενικής Παιδιατρικής του ΠΑΓΝΗ, ο οποίος έκανε λόγο για αύξηση των χειρουργικών και των παιδιατρικών ασθενών. Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το άνοιγμα των σχολείων κι έπειτα, όλο και συχνότερα παιδιά νοσηλεύονται στον διάδρομο της Παιδιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διευθυντής της Γενικής Παιδιατρικής έχει επισημάνει τους κινδύνους για τη συνύπαρξη στον ίδιο χώρο παιδιών που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, άλλων που φέρουν τραύματα ή παιδιών που αναρρώνουν μετά από νοσηλεία στη ΜΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται ακόμη λόγος για “συνωστισμό”, ο οποίος είναι ακόμη πιο έντονος εάν υπολογίσουμε το γεγονός ότι στους επίμαχους χώρους συναθροίζονται ουκ ολίγοι γιατροί από διάφορες ειδικότητες, νοσηλευτές, φοιτητές, συνοδοί ασθενών κ.ο.κ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μεγάλη ανάγκη να δοθούν πίσω στην Κλινική της Γενικής Παιδιατρικής οι χώροι που είχε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Στη Βουλή

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου μία εβδομάδα ο βουλευτής Ηρακλείου του Κομμουνιστικού Κόμματος, Μανόλης Συντυχάκης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας αναφορικά με τα προβλήματα που διαπιστώνονται εξαιτίας της «συγχώνευσης» της Παιδιατρικής με την Παιδοχειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ. Ο κ. Συντυχάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχουν μειωθεί «τουλάχιστον κατά το ήμισυ» οι διαθέσιμες κλίνες των δύο εν λόγω κλινικών.

«Στον χώρο της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ συνυπάρχουν - εδώ και ενάμιση χρόνο - η Παιδιατρική, η Παιδοχειρουργική και Μονάδα COVID παιδιών, με αποτέλεσμα τη μείωση τουλάχιστον κατά το ήμισυ των διαθέσιμων κλινών και των δύο κλινικών, οι οποίες δεν επαρκούν. Παράλληλα, προκύπτουν σοβαροί κίνδυνοι μετάδοσης μικροβίων από τη συννοσηλεία παιδιών με λοιμώξεις με παιδιά που διανύουν την άμεση μετεγχειρητική περίοδο στην ίδια κλινική από κοινό νοσηλευτικό προσωπικό. Η ανεπάρκεια χώρου κάνει δυσχερέστατη και την απομόνωση ανοσοκατεσταλμένων και παιδιών που χρήζουν αποθεραπείας μετά από νοσηλεία στη ΜΕΘ Παίδων, ενώ η ανάγκη παρουσίας του γονιού ή άλλου συνοδού για τη φροντίδα των παιδιών επιτείνει τις συνθήκες συνωστισμού σε ένα περιορισμένο χώρο, πολλαπλασιάζοντας την πιθανότητα ενδονοσοκομειακής διασποράς, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας που διανύουμε. O κίνδυνος αυτός αυξάνεται και από την ύπαρξη κοινού ιατρικού προσωπικού για την περίθαλψη COVID και non-COVID παιδιών τόσο στα ΤΕΠ όσο και στην Κλινική.

Τα προβλήματα στη λειτουργία της Παιδιατρικής θα επιδεινωθούν με την αποχώρηση τριών ειδικευμένων γιατρών εντός των επόμενων 8 μηνών (συνταξιοδότηση 2 διευθυντών ΕΣΥ και λήξη της σύμβασης μιας επικουρικής παιδιάτρου). Η δυσχέρεια στην εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς νοσηλείας των παιδιών λόγω της συγχώνευσης των δύο κλινικών, την οποία έχει επισημάνει πολλάκις και το Επιστημονικό Συμβούλιο, έχει γνωστοποιηθεί από τον Μάιο του 2020 στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, χωρίς να έχει δοθεί ακόμη λύση. Για άλλη μια φορά έρχονται στην επιφάνεια τα προβλήματα από τη διαχρονικά ελλιπή κρατική χρηματοδότηση της υγείας. Με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του κόστους γίνεται και η διαχείριση της πανδημίας, με μετακινήσεις και εξουθένωση του ανεπαρκέστατου (αριθμητικά) προσωπικού, με προσλήψεις συμβασιούχων, με συγχωνεύσεις τμημάτων, με υποβάθμιση των non-COVID λειτουργιών. Η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών, η δωρεάν παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας υποβιβάζονται μπροστά στην προσπάθεια «εξοικονόμησης δαπανών».

Ο Μανόλης Συντυχάκης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να διαχωριστεί άμεσα η Παιδιατρική από την Παιδοχειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ και να επαναλειτουργήσουν αμφότερους με αύξηση των κλινών νοσηλείας. Εξάλλου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ ζητά ακόμη την άμεση προκήρυξη θέσεων για μόνιμους ειδικευμένους παιδιάτρους και μόνιμο νοσηλευτικό - και όχι μόνο - προσωπικό, ώστε να στελεχωθούν επαρκώς οι συγκεκριμένες κλινικές, με ανάλογη πρόβλεψη για τα περιστατικά κορωνοϊού.

Παρέμβαση και από τους εργαζομένους

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου στις 20 Οκτωβρίου είχαν πραγματοποιήσει παρέμβαση οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ-εκπρόσωποι των εργαζομένων, κ.κ. Βρύσαλης και Κούδας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, τέθηκαν από την πλευρά τους τα ζητήματα της εύρυθμης λειτουργίας του Αναισθησιολογικού Τμήματος, της Παιδοχειρουργικής και της Νεφρολογικής Κλινικής, «που πλήττονται άμεσα και σοβαρά από την υποστελέχωση τόσο σε νοσηλευτικό όσο και σε ιατρικό προσωπικό».

Όπως επισήμαναν, από το αναισθησιολογικό τμήμα έχουν αποχωρήσει τους τελευταίους μήνες οκτώ νοσηλεύτριες (συνταξιοδοτήσεις, αλλαγή τμήματος κ.ά.), ενώ αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στον αριθμό των γιατρών-αναισθησιολόγων.

Η “Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών” τονίζει ότι το πρόβλημα στα χειρουργεία από τις εν λόγω απουσίες είχε γνωστοποιηθεί στη διοίκηση πριν το καλοκαίρι, ωστόσο αυτή δεν προέβη στην έγκαιρη αναπλήρωση των κενών.

«Αντίθετα, για να πραγματοποιούνται τα κουτσουρεμένα έστω χειρουργεία, η διοίκηση προχώρησε σε “μπαλώματα” τους τελευταίους μήνες, με απαράδεκτες και επικίνδυνες αποφάσεις, όπως τη χρησιμοποίηση μαιών για την κάλυψη χειρουργικών τραπεζιών ειδικοτήτων, όπως Ουρολογικής, της Χειρουργικής Ογκολογίας, της Ορθοπαιδικής κ.ά.

Να σημειωθεί ότι, λόγω των παραπάνω συνθηκών, στο υπάρχον ελλιπές (αριθμητικά) προσωπικό οφείλονται ρεπό μηνών, ενώ δεν έχει δοθεί καμία ημέρα άδειας το 2021. Η απάντηση της διοίκησης για άλλη μια φορά ήταν η κλασική, ότι επιδίωξή της είναι να λειτουργήσουν όλα τα χειρουργικά τραπέζια, μεταφέροντας στην ουσία όλο το βάρος και την ευθύνη στις πλάτες των εργαζομένων και επίτηδες, παραγνωρίζοντας τις συνθήκες που δεν το επιτρέπουν.

Παρόμοια αναφορά έγινε και για την κατάσταση στην Παιδοχειρουργική Κλινική, τονίζοντας από την πλευρά μας ότι είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται εδώ και ένα χρόνο η συλλειτουργία της με την Παιδιατρική, δηλαδή η συννοσηλεία παιδιών με λοιμώξεις (είτε της κοινότητας είτε νοσοκομειακές), με παιδιά που διανύουν την άμεση μετεγχειρητική περίοδο στην ίδια κλινική, με κοινό νοσηλευτικό προσωπικό, κοινούς χώρους κ.ά. (...). Το ίδιο ισχύει και για τη Νεφρολογική Κλινική, η οποία είναι και εκείνη υποστελεχωμένη, και η οποία έχει μετακινηθεί πολλές φορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Στην επίμαχη παρέμβαση στο Δ.Σ. του ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με την “Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών”, ασκήθηκαν πιέσεις εργαζομένων όσον αφορά σε όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους που διεκδικούν παράταση των συμβάσεών τους, οι οποίοι υφίστανται «για ακόμη μια φορά την κοροϊδία των συνεχών ανανεώσεων, θύματα της πολιτικής που θέλει εργαζόμενους ευέλικτους και εξαρτώμενους, αντί για μόνιμους, με σταθερές και αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις. Επιπλέον, οι αιρετοί εκπρόσωποι ψήφισαν λευκό σε όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες που το ιδιωτικοποιημένο νοσοκομείο πλέον τις αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ θα μπορούσαν ν’ αναπτυχθούν αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες, με καλύτερο και φθηνότερο τρόπο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News