Μαμουλάκης: Απαραίτητη η στήριξη των μικρομεσαίων κατασκευαστικών και τεχνικών επιχειρήσεων

Ηράκλειο
Μαμουλάκης: Απαραίτητη η στήριξη των μικρομεσαίων κατασκευαστικών και τεχνικών επιχειρήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι μικρές και μεσαίες κατασκευαστικές εταιρείες είναι πιο ευάλωτες στον κλυδωνισμό της οικονομίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη στήριξή τους», αναφέρει ο Βουλευτής Ηρακλείου

Την αναγκαιότητα ενίσχυσης των μικρομεσαίων κατασκευαστικών και τεχνικών επιχειρήσεων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δυσθεώρητες αυξήσεις των υλικών κατασκευής, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συπογραφή των Τομεαρχών Νίκου Παππά και Αλέξη Χαρίτση, καθώς και 37 Βουλευτών.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι από τους σημαντικότερους της Ελληνικής οικονομίας και η διασύνδεσή του με λοιπές βιομηχανικές και εμπορικές δραστηριότητες είναι υψηλή. Ωστόσο, τόσο η εμφάνιση του Covid-19, και συνακόλουθα τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του, όσο και η αλματώδης αύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν αρνητική επίπτωση στην κατασκευαστική δραστηριότητα. Ειδικά, οι μικρές και μεσαίες κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες είναι πιο ευάλωτες στον κλυδωνισμό της οικονομίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη στήριξή τους.

Πιο συγκεκριμένα, η αλματώδης αύξηση των τιμών των υλικών κατασκευής έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην κατασκευαστική δραστηριότητα, με την αύξηση του κόστους να φτάνει το 30% περίπου. Την εκρηκτική άνοδο στο κόστος των οικοδομικών υλικών επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (EΛΣΤΑΤ).  Έτσι, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 5,1%. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ποσοστιαίες αυξήσεις τιμών σε: Πετρέλαιο κίνησης (diesel) κατά 24,8%, Σίδηρο οπλισμού 17%, Αγωγούς χάλκινους 14,3%, Θερμαντικά σώματα 8,7% και Τούβλα 6,1%. Οι μικρομεσαίες τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς από τη μία αδυνατούν να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος κατασκευής και από την άλλη η ενδεχόμενη μετακύλισή του στον τελικό καταναλωτή, είτε ιδιώτη, είτε δημόσιο,  ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια του μεριδίου αγοράς τους και εν τέλει της βιωσιμότητά τους.

Ωστόσο, η διατήρηση ενός ικανού αριθμού βιώσιμων κατασκευαστικών επιχειρήσεων είναι κρίσιμη καθώς θα «διασφαλίσει» συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού. Επιπλέον, και αφού στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας βρίσκονται οι υποδομές, η Πολιτεία θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση και στήριξη των μικρομεσαίων τεχνικών, κατασκευαστικών επιχειρήσεων.

Με δεδομένα τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να ελέγξετε το «ράλι» τιμών που σημειώνονται στα οικοδομικά υλικά προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική αιτία αυτών των αυξήσεων;
  2. Προτίθεστε να δημιουργήσετε παρατηρητήριο τιμών για τα υλικά κατασκευής;
  3. Ποια ειδικά μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να στηρίξετε οικονομικά τις μικρές και μεσαίες τεχνικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις;».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News