Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Πώς γίνεται η είσοδός μας από σήμερα σε δημόσιο, τράπεζες και εμπορικά καταστήματα

Υποχρεωτικό το self test στα παιδιά - Πολύ πιθανή είναι η επιβολή αυστηρότερων μέτρων εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να εκτοξεύονται επικίνδυνα

Αλλάζει άρδην από σήμερα ο τρόπος εισόδου των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες,  στις τράπεζες, στα εμπορικά καταστήματα αλλα και στον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από τα νέα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν για τη διαχείριση της πανδημίας.

Με τα κρούσματα τις προηγούμενες ημέρες να έχουν ξεπεράσει τις 6.000, και το σύστημα υγείας να δέχεται έντονες πιέσεις καθημερινά, η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα πακέτο μέτρων που εστιάζει κυρίως στους ανεμβολίαστους, τους οποίους αναγκάζει να εισέρχονται στα εμπορικά καταστήματα, στα κομμωτήρια, στις τράπεζες και στους ανοικτούς χώρους εστίασης, μόνο με επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test.  Στο στόχαστρο βρίσκονται και τα παιδιά, τα οποία δεν θα μπορούν να πάνε σχεδόν πουθενά χωρίς self test.

Την ίδια ώρα με τη χώρα και με όλο το κόσμο να βρίσκονται μπροστά σε ένα πέμπτο επιδημικό κύμα κορωνοϊού, οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με επίκετρο τη λήψη επιπλέον μέτρων, διαδέχονται η μια την άλλη. 

Τι ισχύει απο σήμερα 

Συγκεκριμένα υποχρεωτικό είναι από σήμερα και έως τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 για την είσοδο στις δημόσιες υπηρεσίες, το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό Covid-19 (PCR ή rapid test).

Εναλλακτικά, οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό Covid-19 (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών, μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Επιπλέον, για το δημόσιο προβλέπεται ότι η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Εξαιρούνται από την εφαρμογή των παραπάνω οι απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβαση σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχεται αναβολή.

Στις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο: πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών) ή εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test) Covid-19. Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών, μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσομένων (το οποίο είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο για το σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών).

Οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο με τη διαδικασία που θα καθοριστεί από τις τράπεζες μέλη της ΕΕΤ και θα τελούν σε συνάρτηση με τη γεωγραφική περιοχή και το είδος των παρεχόμενων ανά κατάστημα υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι μη συμμόρφωση των συναλλασσομένων προς τα ανωτέρω θα καταγράφεται στο τηρούμενο από τα καταστήματα βιβλίο συμβάντων και θα αναφέρεται αρμοδίως στις αρχές.

Σύσκεψη στο Μαξίμου με φορείς της αγοράς

Νέα σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ ενώ στο τραπέζι τίθεται και η πιθανότητα να αποφασιστούν επιπλέον αυστηρότερα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της εστίασης και του εμπορικού κόσμου, προκειμένου να του θέσουν τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν ώστε να βρεθούν λύσεις σε αυτά.

Αν και τα νέα αυστηρότερα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ μόλις το Σάββατο, το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται ήδη ένα Plan B για την περίπτωση κατά την οποία τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίσουν να αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Στη σκέψη είναι να επιστρέψουν στο προσκήνιο μέτρα που είχαν εφαρμοστεί πέρυσι.

Αναφορικά με το σύστημα υγείας προβλέπεται: α) Να περιοριστούν τα κανονικά χειρουργεία, ώστε να αυξηθούν οι κλίνες COVID. β) Η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, που θα απορροφήσουν non COVID περιστατικά. γ) Η πρόσκληση σε γιατρούς ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΥ και, εάν δεν υπάρξει η αναγκαία προσέλευση, η επιστράτευσή τους.

Στις «κόκκινες» περιοχές είναι πιθανόν να αποφασιστεί: α) Κατάργηση των ορθίων στους χώρους διασκέδασης, β) απαγόρευση της μουσικής και γ) περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας σε εστιατόρια και μπαρ έως κάποια συγκεκριμένη ώρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο μεταμεσονύκτιος συνωστισμός. 

Η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών είναι μια ακόμη πιθανό σενάριο  για την ενίσχυση του ΕΣΥ που ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το υπουργείου Υγείας.

Το πότε και εάν θα εφαρμοστεί το πιθανό Plan B θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η εβδομάδα που μας έρχεται όχι μόνο σε επίπεδο κρουσμάτων, αλλά κυρίως σε επίπεδο πίεσης του ΕΣΥ και των διασωληνωμένων. 

Υποχρεωτικό το self test στα παιδιά

Αλλαγές έχουμε στους εξωτερικούς χώρους εστίασης και για τα παιδιά απο 4 έως 17 ετών.

Τα παιδιά που είναι ανεμβολίαστα θα μπαίνουν παντού με slef test, όπως για παράδειγα σε εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα, ακόμα και σε κλειστούς χώρους.

Για την εστίαση (και για εξωτερικούς χώρους) τα παιδιά που είναι ανεμβολίαστα θα πρέπει να έχουν self test 24 ωρών.

Ταυτόχρονα αυτό το self test πρέπει να είναι δηλωμένο στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Και από αυτή την πλατφόρμα εκτυπωμένο. 

Να σημειωθεί πως άλλο είναι το self test που δηλώνεται για το σχολείο και άλλο αυτό για τα εστιατόρια και το εμπορικά, ειδικά τα Σαββατοκύριακα

Οι ανεμβολίαστοι μπροστά σε νέα μέτρα 

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε δύο rapid test ή PCR την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανεξαρτήτως της εργασίας τους.

Το μέτρο ισχύει και για τους εργαζόμενους σε χώρους λατρείας. Υποχρεωτικά rapid test ή PCR για πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και εμπορικά καταστήματα ακόμα και ανοιχτούς χώρους εστίασης.  

Σε ό, τι αφορά τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις και άλλα ζωντανά θεάματα προβλέπεται πως όπου οι χώροι είναι μικτοί, πέραν της υποχρέωσης πιστοποιητικού (εμβολιασμό ή τεστ) η λειτουργία τους θα γίνεται μόνο με καθήμενους και πληρότητα 50% ή ως 10.000 άτομα. 

Αντίθετα, σε χώρους όπου επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι, η πληρότητα μπορεί να είναι στο 100%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους θεατές. Και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο.

Επιπλέον, σε ανοιχτούς χώρους, όπως γήπεδα προβλέπεται πληρότητα ως 75% για χωρητικότητα ως 1.000 άτομα, 70% σε χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν 5.000 άτομα και 65% για στάδια ως 15.000 θέσεων. Για χώρους που ξεπερνούν τις 15.000 ορίζεται ανώτερος αριθμός καθήμενων οι 10.000. 

Ωστόσο, υπάρχει και εδώ η επιλογή να μετατραπεί ο ανοιχτός χώρος σε αμιγής, με πληρότητα 100%, χωρίς την υποχρέωση για αποκλειστικά καθήμενους και με τη συνακόλουθη τήρηση όλων των μέτρων αποστασιοποίησης. 

Αντίστοιχα υποχρεωτική είναι η επίδειξη αρνητικού τεστ σε κινηματογράφους, όπου η πληρότητα σε περίπτωση μικτών χώρων, περιορίζεται στο 50%, την ώρα που για αμιγείς χώρους (μόνο για εμβολιασμένους) δύναται να αυξηθεί στο 100%.

 Όλα τα κέντρα διασκέδασης σε κλειστούς χώρους λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και την υποχρέωση τήρησης αποστάσεων και χρήσης μάσκας και πληρότητα 100%.

Αντίστοιχα είναι τα μέτρα που προβλέπονται για εστιατόρια και μπαρ σε εσωτερικούς χώρους απευθύνονται αποκλειστικά σε εμβολιασμένους με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά την είσοδο.

Μόνο με μοριακό ή rapid test και σε εξωτερικούς χώρους καφέ και εστιατορίων

Στους ανοιχτούς χώρους, που αντιμετωπίζονται ως μικτοί, είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού τεστ (μοριακού ή rapid), ανώτατος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι οι 10 πελάτες και τήρηση όλων των μέτρων αποστασιοποίησης. 

Ανοικτός χώρος ορίζεται αυτός που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο πλευρές. Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών από το δάπεδο του χώρου. 

Πλευρά του ανοικτού υπαίθριου χώρου δεν θεωρείται η οροφή του, εφόσον υπάρχει. Οι κανόνες των ανοικτών υπαίθριων χώρων εφαρμόζονται και για τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια