Ηράκλειο

Δουκός Μποφώρ: Σήμα κινδύνου και εκτεταμένες ρωγμές στα ενετικά τείχη (βίντεο)

Αντίστροφη μέτρηση για την «σωτήρια» αποκατάσταση του μνημείου - Εξελίξεις και στην αποκατάσταση του παραθαλάσσιου ενετικού τείχους

Σήμα κινδύνου εκπέμπει εδώ και αρκετά χρόνια, με τις ρωγμές ολοένα να μεγαλώνουν. Ο λόγος για τα ενετικά τείχη κατά μήκος της Δουκός Μποφώρ, με την κατάσταση στο μνημείο να επιδεινώνεται με τα χρόνια.

 «Λόγω του μεγάλου ύψους της χρηματοδότησης μοιράστηκε η δαπάνη σε δύο σκέλη, το ένα κομμάτι, το ευθύγραμμο τμήμα χρηματοδοτείται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που αφορούν το υπουργείο Πολιτισμού και το δεύτερο κομμάτι που είναι ο προμαχώνας χρηματοδοτείται πάλι από το ΕΣΠΑ από το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης», αναφέρει μεταξύ άλλων η προσταγμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Βασιλική Συθιακάκη, στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV.

Διαβάστε επίσης

 Την άνοιξη ξεκινά η αποκατάσταση του τείχους της Μποφόρ

Διαβάστε επίσης

«Επισκευάζουν» τα Ενετικά Tείχη - 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση τους 

Τον Ιανουάριο του 2020, ο Περιφερειάρχης υπέγραψε το έργο στερέωσης και αποκατάστασης των τειχών κατά μήκος της οδού Δουκός Μποφώρ. Οι παρεμβάσεις αφορούν το ευθύγραμμο τμήμα Μπέμπο - Αγίου Φραγκίσκου και το καμπύλο τμήμα μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. 

Αναδείχθηκε ανάδοχος και αναμένεται η εγκατάσταση του, δήλωσε η Βασιλική Συθιακάκη. Το έργο περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του μνημείου το οποίο έχει υποστεί βλάβες που οφείλονται στις αυξημένες ωθήσεις των γαιών στη λιθοδομή.

Παράλληλα, προβλέπεται εσωτερική ενίσχυση του τείχους με συστοιχία πασσάλων και αποκατάσταση της λίθινης επένδυσης στην εξωτερική του πλευρά.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που θα τρέξουν  στον Προμαχώνα Σαμπιονάρα και όχι μόνο. Σημαντικές είναι οι εξελίξεις και σε σχέση με το έργο της αποκατάστασης του παραθαλάσσιου ενετικούς τείχους από Κούλε μέχρι και τον κόλπο του Δερματά. 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια