Ηράκλειο

Σεισμός – Αγιές Παρασκιές: Οι κάτοικοι ζητούν από το δήμο να υποστηρίξει τα αιτήματά τους

Την συνδρομή του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων ζητούν οι κάτοικοι των Αγιών Παρασκιών, για την κάλυψη των αναγκών που προκλήθηκαν από το σεισμό

Οι κάτοικοι των Αγιών Παρασκιών με ανακοίνωσή τους, καλούν τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων να πάρει θέση και να υποστηρίξει τα αιτήματα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των σεισμόπληκτων χωριών του δήμου.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Κατά την επίσκεψή της ΠτΔ στο χωριό μας, η Επιτροπή Σεισμόπληκτων κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματα που διεκδικεί. Κατά την παρέμβαση που έγινε, τονίστηκαν διάφορα θέματα πού απασχολούν τους πολίτες της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα,  τονίστηκε η ανάγκη που υπάρχει για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών, να αρθεί η γραφειοκρατία που υπάρχει, να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωσης των χωριών, να εξασφαλιστεί έκτακτη χρηματοδότηση στους σεισμόπληκτους δήμους καθώς και να στηριχτούν αποφασιστικά  οι φοιτητές των σεισμόπληκτων οικογενειών, οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι μικρομαγαζάτορες.

Από την επιτροπή τονίστηκε ότι τα προβλήματα τρέχουν καθημερινά όσο προχωράει ο χειμώνας και ενώ οι συνέπειες από τους σεισμούς διογκώνονται καθημερινά, το κεντρικό κράτος καθυστερεί να δώσει λύση σε ζητήματα όπως οι άστεγοι, τα σχολεία, οι αποζημιώσεις, οι οικίσκοι, και τα ετοιμόρροπα κτίρια, εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της υποχρηματοδότησης . Έγινε αναφορά στο ότι οι κάτοικοι δεν θα δεχτούν να χρονίσουν τα προβλήματα και να έχουμε περιπτώσεις, όπως αλλού στην χώρα μας, όπου υπάρχουν σεισμόπληκτοι εδώ και δεκαετίες σε κοντέινερ.

Θεωρούμε θετικό το ότι η ΠτΔ αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων μας καθώς επιδιώκουμε αυτά να γίνουν γνωστά σε όλες τις βαθμίδες του κεντρικού κράτους, από τους δήμους, μέχρι τη Περιφέρεια, μέχρι τη κυβέρνηση.

Καλούμε τον λαό της περιοχής να πιέσει και να διεκδικήσει την επίλυση των προβλημάτων του μέσω της συσπείρωσης σε επιτροπές σε κάθε χωριό. Ο συντονισμός σε πανελλαδικό επίπεδο, πού ήδη γίνεται μέσω του "Συντονισμού των Επιτροπών αγώνα από φυσικές καταστροφές" που διοργανώνει συλλαλητήριο διεκδίκησης το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στην Αθήνα, είναι ικανός να ασκήσει σοβαρή πίεση προς τη κυβέρνηση ούτως ώστε να δοθεί  συνολικά λύση στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές στη χώρα μας. 

Τέλος, καλούμε άμεσα τον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων να συνεδριάσει, να υιοθετήσει και να διεκδικήσει τα παρακάτω αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες των χωριών του:

1) Να καλέσει άμεσα σε συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας και να πάρει θέση στήριξης των αιτημάτων μας.          

2) Να αναλάβει πρωτοβουλία  σε συνεννόηση με άλλους σεισμόπληκτους  δήμους για συνεδρίαση των παρακάτω συνδικαλιστικών οργανώσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΤΕΔΚ ΠΕΔ ΚΕΔΚΕ) ούτως ώστε να βάλουν τα ζητήματα για

α) Άμεση χρηματοδότηση από το κράτος για την αντιμετώπιση των αναγκών.

β) Άνοιγμα των προσλήψεων για όλες τις ανάγκες του ήδη υποστελεχωμένου δήμου, κυρίως για τεχνικές υπηρεσίες σε επιστημονικό και εργατικό προσωπικό με στόχο  τη σωστή και γρήγορη  διαχείριση των ετοιμόρροπων και των ερειπίων.                                                                         

γ) Πίεση για να φτιαχτούν εκείνα  τα νομικά πλαίσια ούτως ώστε να μπορούν  οι δήμοι να προχωρήσουν σε εργασίες και απαλλοτριώσεις όπου χρειαστεί με γρήγορους ρυθμούς και να έχουν τη δυνατότητα σχεδιασμού για τα νέα χωροταξικά δεδομένα που προκύπτουν.              

Είναι φανερό πλέον ότι το αίτημα για αντισεισμική, αντιπυρική, αντιπλημμυρική θωράκιση πρέπει να μπει σαν προτεραιότητα και οι δήμοι αφού αφήσουν την λογική "τίποτα δεν γίνεται και μόνοι μας παλεύουμε" να βγούνε μπροστά με διεκδικητικό πλαίσιο που να καλύπτει τις ανάγκες του λαού». 

 (φωτογραφία: Intime)

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια