Εφορία: Τι πρέπει να πληρώσουν οι Έλληνες μέχρι το τέλος του έτους

Κρήτη
Εφορία: Τι πρέπει να πληρώσουν οι Έλληνες μέχρι το τέλος του έτους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν τη δόση Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου για τον Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων - Επιπλέον, θα πρέπει να πληρωθούν οι δύο δόσεις του Φόρου Εισοδήματος και τα τέλη κυκλοφορίας

ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, Φόρος Εισοδήματος και αν έχουμε δόσεις δανείων θα συμπέσουν και αυτές με τα προηγούμενα ποσά, αποτελούν τις υποχρεώσεις που θα κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους οι Έλληνες φορολογούμενοι. 

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν τη δόση του Νοεμβρίου και του μηνός Δεκεμβρίου, με την υπενθύμιση ότι θα εκκρεμούν δύο ακόμα δόσεις, για το διάστημα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Επίσης, θα πρέπει να πληρωθούν οι δύο δόσεις του Φόρου Εισοδήματος για τον μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο, όπου ισχύει και εκεί η αποπληρωμή τους μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν πληρώσει συνολικά 1,1 δισ. ευρώ για να προμηθευτούν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2022. Σε περίπτωση όμως που δε θέλουν να πληρώσουν, θα πρέπει να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

«Δεν υπάρχουν άλλες πληρωμές που να αφορούν το σύνολο των φορολογουμένων. Εκτός και αν κάποιος έχει τρέχουσες ρυθμίσεις που έχει να κάνει. Και όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα πρέπει να καταβάλουν τον ΦΠΑ τους κ.λπ… Οι βεβαιώσεις για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας αναμένεται να εκδοθούν μέσα στον Νοέμβριο. Και δε θα υπάρχει καμία διαφορά σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος, καθώς όλες οι φήμες που ακούγονταν για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού φαίνεται ότι “πάγωσαν” και αυτές λόγω της πανδημίας και της αναγκαιότητας του Ελληνικού Δημοσίου να έχει μια σταθερή αναφορά στον προϋπολογισμό σχετικά με τα έσοδα από την είσπραξη των τελών κυκλοφορίας», είπε στη «ΝΚ» ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου, Δημήτρης Χριστοφοράκης, ενημερώνοντας σχετικά με τους φόρους που θα πληρώσουμε έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να πληρωθούν έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Και σε περίπτωση που αυτό δε γίνει εμπρόθεσμα, δε μιλάμε πλέον για μια απλή προσαύξηση, αλλά για τον διπλασιασμό του ποσού που κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει για κάθε όχημα».

Πώς δηλώνεται η ακινησία του οχήματος

Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης, ανέφερε ακόμη ότι «όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, ισχύει η πλατφόρμα στο mycar.gr, όπου μπορούν από ’κει να δηλώσουν την ακινησία του οχήματος και τον χώρο στον οποίο το έχουν σταθμευμένο, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αφαιρέσουν από το όχημα τις πινακίδες κυκλοφορίας. Και οποιαδήποτε στιγμή θα ξαναθέσουν το συγκεκριμένο όχημα σε κυκλοφορία, θα πρέπει να επαναλάβουν τη διαδικασία, πληρώνοντας το ποσοστό των τελών κυκλοφορίας που αναλογεί, ούτως ώστε να τεθεί το όχημα σε κυκλοφορία»...

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Χριστοφοράκης, «είναι κάτι το οποίο εφαρμόστηκε πρώτη φορά πέρυσι, μέσω πανδημίας. Είναι μία από τις πολλές νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου. Είναι μια διαδικασία πάρα πολύ απλή. Βέβαια, απαιτούνται οι κωδικοί του TAXISnet, τους οποίους θα πρέπει να τους έχει στη διάθεσή του κάθε φορολογούμενος πολίτης»...

Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας γίνεται με επίσκεψη στην τράπεζα και χρήση του QR Code για πληρωμή στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών. Μέσω Web banking, όπου η πληρωμή γίνεται μέσω κωδικού RF. Ο εν λόγω τρόπος δίνει την επιλογή, εφόσον υπάρχει πιστωτική κάρτα και διαθέσιμο όριο η πληρωμή να γίνει με άτοκες δόσεις, μέχρι 12 τον αριθμό. Και τέλος μέσω ΕΛ.ΤΑ. στα υποκαταστήματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News