Κορωνοϊός: Καθ' οδόν για την Ελλάδα το νέο χάπι της Merck-Μέχρι τέλος του έτους τα μονοκλωνικά αντισώματα

Κρήτη
Κορωνοϊός: Καθ' οδόν για την Ελλάδα το νέο χάπι της Merck-Μέχρι τέλος του έτους τα μονοκλωνικά αντισώματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κινήσεις που έρχονται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εισαγωγή στην Ελλάδα των χαπιών της Merck αλλά και της θεραπείας των μονοκλωνικών αντισωμάτων, εξέλιξη σημαντική στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για την αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας του κορωνοϊού. 

Την ίδια ώρα, εντός του έτους αναμένονται τα μονοκλωνικά αντισώματα όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα λέγοντας συγκεκριμένα ότι «τα μονοκλωνικά αντισώματα θα τα έχουμε μέσα σε αυτή την χρονιά, το χάπι της Merck δεν νομίζω ότι θα το έχουμε πριν το τέλος του έτους. Είμαστε σε επαφή, μπορεί να το έχουμε νωρίτερα, πάντως δεν θα το έχουμε σίγουρα για τις επόμενες 3 εβδομάδες».

Το χάπι της Merck έλαβε την Πέμπτη για πρώτη φορά έγκριση από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα.  Το συγκεκριμένο χάπι περιέχει τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη.

Πρόκειται για μια εύκολη στη χορήγηση θεραπεία που μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 για άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα, κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

Η μολνοπιραβίρη είναι ένα αντιικό φάρμακο που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντιικά φάρμακα, «εξαναγκάζει» τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Αυτό θεωρητικά έχει ως συνέπεια να μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της μελέτης η μολνοπιραβίρη, όπως και τα άλλα ήδη διαθέσιμα φάρμακα, θα πρέπει να χορηγείται νωρίς μετά την διάγνωση, ενώ η αποτελεσματικότητά της σε προχωρημένη νόσο πιθανώς να είναι περιορισμένη.

Το γεγονός ωστόσο ότι χορηγείται από το στόμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία χρήση της αμέσως μετά την αδειοδότησή της, τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή συνέστησε τη χρήση του φαρμάκου όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και ΕΕ αξιολογούν ακόμα το φάρμακο της Merck, για το οποίο έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες από τις κυβερνήσεις από τότε που δημοσιεύθηκαν τα θετικά αποτελέσματα της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών τον περασμένο μήνα.

Σε ποιους και πώς θα χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα 

Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν θα έρθουν σε μεγάλες ποσότητες και δεν είναι για όλους, γιατί παγκοσμίως η ποσότητα είναι μικρή.

«Έχουν διαφορετικό τρόπο παραγωγής και οι παρτίδες είναι σε όλο τον κόσμο μικρές, άρα θα πάνε σε λίγες χιλιάδες.  Έχουμε 6000 κρούσματα την ημέρα, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους θα χρειαστεί να πάρουν μονοκλωνικά που είναι ειδικά επιβαρυμένοι.  Η καλύτερη λύση είναι να προσέξουμε και να μην αρρωστήσουμε, να είμαστε εμβολιασμένοι και να τηρούμε τα μέτρα» είπε η κ. Γκάγκα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται στα νοσοκομεία ενδοφλέβια. «Δεν υπάρχει για την ώρα θέμα συνταγογράφησης των μονοκλωνικών, θα δίνεται από συγκεκριμένες δομές και σε συγκεκριμένα μέρη» είπε η κ. Γκάγκα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News