Σ. Βαρδάκης: 46 θανατηφόρα τροχαία το 2021 στην Κρήτη - «Το πρόβλημα ξεκινάει από το σχολείο»

Κρήτη
Σ. Βαρδάκης: 46 θανατηφόρα τροχαία το 2021 στην Κρήτη - «Το πρόβλημα ξεκινάει από το σχολείο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θετικός στο αίτημα θέσπισης μηδενικών ορίων αλκοόλ και ναρκωτικών στην οδήγηση, δήλωσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια, Σωκράτης Βαρδάκης

Στο κρίσιμο ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας αναφέρθηκε εκτενώς ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια, Σωκράτης Βαρδάκης, ιδίως στο θέμα των νέων οδηγιών, ηλικίας 15 έως 30 ετών, οι οποίοι δυστυχώς εμπλέκονται στο ένα τέταρτο όλων των θανάτων από τροχαία.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και την Αγγέλα Δουλγεράκη, με αφορμή και το νέο νομοσχέδιο απόκτησης διπλώματος από τα 17 έτη και τα συνεχή θανατηφόρα τροχαία, τόνισε την απουσία κυκλοφοριακής αγωγής από τα σχολεία.

«Το 2021 έχουμε ήδη 46 νεκρούς στην Κρήτη, ένα ετός κατά το οποίο υπήρχαν αρκετοί μήνες με lockdown και περιορισμό κυκλοφορίας, χωρίς να έχει καν τελειώσει το έτος. Πρόκειται για πόλεμο», τόνισε.

«Το πρόβλημα ξεκινάει από το σχολείο. Η απουσία κυκλοφοριακής αγωγής πραγματικά λείπει, ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά 15-17 ετών», κάτι που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν, τόνισε ο κ. Βαρδάκης.

Ο Βαρδάκης υπεραμύνθηκε της πρότασης από  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC)  το οποίο καλέι την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει μηδενικά όρια στο αλκόολ και τις παράνομες ουσίες στην οδήγηση.

Συγκεκριμένα το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να βελτιώσει την ασφάλεια των νέων σε ηλικία οδηγών, μέσω αλλαγών στο σύστημα έκδοσης αδειών οδήγησης, μεταξύ άλλων, καθώς τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι νέοι χρήστες του δρόμου, ηλικίας 15 έως 30 ετών, αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο όλων των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις. 

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες ημέρες, το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών αναφέρει ότι: «5.182 νέοι άνθρωποι το 2019 σκοτώθηκαν σε τροχαίες συγκρούσεις στις 25 χώρες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Οι θάνατοι στο δρόμο νέων ηλικίας 15 έως 30 ετών στην ΕΕ αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο των θανάτων από όλες τις αιτίες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα». 

Περίπου δηλαδή το 40% των θανάτων στους δρόμους της ΕΕ οφείλονται σε συγκρούσεις που εμπλέκονται ένας ή περισσότεροι νέοι οδηγοί ή αναβάτες μηχανοκίνητων δίκυκλων. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει επί του παρόντος τους κανόνες για τις άδειες οδήγησης, με μια επικαιροποιημένη νομική πρόταση να αναμένεται τους επόμενους 18 μήνες. 

Το ETSC καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει να τεθεί ουσιαστικά μηδενικό όριο στο αλκοόλ για την οδήγηση (το ισχύον είναι 0,2 γρ./λίτρο αίματος) – ένα μέτρο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νεότερους οδηγούς.

Όσον αφορά στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών, το ETSC θα ήθελε επίσης να δει ένα πανευρωπαϊκό όριο μηδενικής ανοχής για τα παράνομα ψυχοτρόπα ναρκωτικά.

Διαβάστε ακόμη: Δίπλωμα οδήγησης από τα 17: Όλες οι αλλαγές - Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Τρία θανατηφόρα τροχαίο σε λιγότερο από μια εβδομάδα στο οδικό δίκτυο της Κρήτης

Ένα ακόμη θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης 3 Νοεμβρίου, στη παλιά Εθνική Οδό Ηρακλείου - Λασιθίου, με κατεύθυνση προς Σίσι, στη θέση Τάρμαρος, λίγο πριν την διασταύρωση προς Σίσι, στο οποίο βρήκε τραγικό θάνατο ένας 55χρονος δικυκλιστής.

Το συγκεκριμένο θανατηφόρο τροχαίο είναι το τρίτο που σημειώνεται σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας, στο οδικό δίκτυο της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία του πνοή άφησε την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου ο ένας εκ των τριών τραυματιών στο τροχαίο που σημειώθηκε στο δρόμο Ηρακλείου- Μεσσαράς στο ύψος της Αγίας Βαρβάρας.

Πρόκειται για έναν 82χρονο, ο οποίος επέβαινε στο ένα από τα δυο οχήματα που ενεπλάκησαν στο τροχαίο το οποίο σημειώθηκε το ίδιο απόγευμα.

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά τρία άτομα. Ένα από αυτά παρέμεινε για αρκετή ώρα εγκλωβισμένο μέσα στο όχημα.

Παράλληλα, χτες, Τρίτη 2 Νοεμβρίου, ανασύρθηκε νεκρός, από γκρεμό περίπου 70 μέτρων, ένας 84χρονος, κάτοικος του χωριού Ορεινό Ιεράπετρας, ο οποίος οδηγώντας το αγροτικό του αυτοκίνητο, έχασε τον έλεγχο του και τραυματίστηκε θανάσιμα.

Το σημείο στο οποίο το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του, βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Ορεινό, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου και συγκεκριμένα στην θέση Μάχα.

Γ. Καραγιάννης: «Ένα στα τρία τροχαία, είναι θανατηφόρα στην Κρήτη»

Αναφορά στα τροχαία στην Κρήτη, είχε κάνει πρόσφατα και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές,  Γιώργος Καραγιάννης, με αφορμή την κατασκευή του νέου ΒΟΑΚ, τονίζοντας πως στην Αττική γίνονται το 50% των τροχαίων δυστυχημάτων στην χώρα, όμως τα θανατηφόρα τροχαία αγγίζουν το 3%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Κρήτη είναι 31%, δηλαδή ένα στα τρία τροχαία είναι θανατηφόρα.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News