Ηράκλειο

Ηράκλειο: Το θέμα της ενίσχυσης του κυνοκομείου στην Βουλή

Χάρης Μαμουλάκης: «Η αναγκαιότητα στήριξης των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και Γόρτυνας, για να αντιμετωπιστεί το θέμα των αδέσποτων ζώων, είναι αυτονόητη»

Το ζήτημα των αδέσποτων στο Ηράκλειο είναι ένα πρόβλημα πάγιο και δυσεπίλυτο, το οποίο ανά τα χρόνια υπήρξε μια μεγάλη πρόκληση για την εκάστοτε δημοτική Αρχή. Οι δήμοι, βάσει των όσων ορίζει το τελευταίο νομοσχέδιο, είναι πλέον εκείνοι οι οποίοι έχουν την πλήρη ευθύνη για τα αδέσποτα, στα οποία πρέπει να παρέχουν κτηνιατρική περίθαλψη, στείρωση για περιορισμό του πληθυσμού τους, όπως και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα αδέσποτα ζώα να βρουν ένα σπίτι μέσω των διαδικασιών που προβλέπει το πρωτόκολλο για τις υιοθεσίες.

Παρά το γεγονός ότι η διαχείριση του θέματος αφορά κατ’ αποκλειστικότητα τους δήμους, τα κονδύλια που παρέχονται από το πρόγραμμα «Άργος» δε φαίνεται να είναι αρκετά ώστε να αντιμετωπιστεί το μέγεθος του προβλήματος. Σε παλαιότερες δηλώσεις της στην «Ν.Κ» η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Μαρία Καναβάκη, επιφορτισμένη μεταξύ άλλων με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, όπως και την εποπτεία του δημοτικού κυνοκομείου, είχε δώσει τη δική της εικόνα επί του θέματος. Όπως είχε αναφέρει η αντιδήμαρχος: «Το ζήτημα των αδέσποτων αποτελεί ένα πρόβλημα έντονο και σοβαρό, το οποίο με δυσανάλογα μικρά μέσα ο Δήμος προσπαθεί να διαχειριστεί».

Δίνοντας μια γενική εικόνα του θέματος, η ίδια έκανε λόγο για έναν αριθμό αδέσποτων μεταξύ 4.000 και 5.000 εντός των ορίων του δήμου Ηρακλείου. Χαρακτηριστικό των πενιχρών μέσων με τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα η δημοτική Αρχή είναι η ύπαρξη μόλις δύο υπαλλήλων στην Υπηρεσία Διαλογής, δύο κτηνιάτρων για φροντίδα και στείρωση των ζώων, και την ύπαρξη ενός κυνοκομείου με δυναμική φιλοξενίας μόλις 80 ζώων, αριθμός που σχεδόν πάντα υπερβαίνεται, καθώς το επιβάλλουν οι πολλές υποθέσεις αδέσποτων που χρήζουν περίθαλψης. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι είναι επιβεβλημένη η στήριξη των Δήμων από την κεντρική διοίκηση, αν θέλουμε να περιορίσουμε όντως το πρόβλημα.

Το θέμα στη Βουλή

Την αναγκαιότητα ενίσχυσης από την πλευρά της Πολιτείας του κυνοκομείου Ηρακλείου, καθώς και τη δημιουργία νέων στους Δήμους Χερσονήσου, Γαζίου και Γόρτυνας, ζητάει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Κώστα Ζαχαριάδη και των Βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.

«Η αναγκαιότητα στήριξης των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και Γόρτυνας, για να αντιμετωπιστεί το θέμα των αδέσποτων ζώων, είναι αυτονόητη» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Το ελάχιστο προσωπικό του κυνοκομείου Ηρακλείου καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι εθελοντικές φιλοζωικές οργανώσεις συνεπικουρούν με όλες τους τις δυνάμεις και με δική τους πρωτοβουλία περιθάλπουν, φροντίζουν και βρίσκουν ακόμα και υιοθεσία για  τα αδέσποτα και τους αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτό, αλλά οφείλει και η Πολιτεία να επιτελέσει το χρέος της. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση του κυνοκομείου Ηρακλείου, όπως εξίσου απαραίτητη είναι και η δημιουργία νέων κυνοκομείων στους γειτονικούς με το Ηράκλειο Δήμους, καθώς και η καλλιέργεια παιδείας που θα αποτρέψει φαινόμενα εγκατάλειψης ζώων από πολίτες. Η φροντίδα και ο σεβασμός προς τα ζώα εξάλλου, είναι δείγμα πολιτισμού και πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας.».

Με την Ερώτηση, ζητούνται απαντήσεις από τους συναρμόδιους Υπουργούς σχετικά με το εάν θα προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού για το υφιστάμενο υφιστάμενου δημοτικού κυνοκομείο Ηρακλείου, καθώς και εάν προτίθενται να δρομολογήσουν την ανέγερση δημοτικών κυνοκομείων σε Χερσόνησο, Γάζι και Γόρτυνα. Ζητείται επίσης ενημέρωση σχετικά με το πόσα ζώα δηλώθηκαν από την εφαρμογή του νόμου στο ηλεκτρονικό «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς» (ΕΜΖΣ) ως Αδέσποτα στο Δήμο Ηρακλείου, καθώς και πόσοι ιδιοκτήτες στείρωσαν τα ζώα τους και έχουν καταγραφεί στο ΕΜΖΣ στο Δήμο Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια