Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Αρκαλοχώρι: Σημαντικά τα προβλήματα - Η όμορφη αυτή περιοχή θα ξανά βρει τους ρυθμούς της (εικόνες)

Κρήτη
Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Αρκαλοχώρι: Σημαντικά τα προβλήματα - Η όμορφη αυτή περιοχή θα ξανά βρει τους ρυθμούς της (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαι βέβαιη ότι και με την στήριξη της πολιτείας που είναι αναγκαία, θα μπορέσουν σύντομα να αποκατασταθούν οι ζημίες, να γυρίσουν οι άνθρωποι στην ζωή τους στα σπίτια τους», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι

Στο Αρκαλοχώρι, αλλά και τις υπόλοιπες σεισμόπληκτες περιοχές, βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 31 Οκτωβρίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους και να δει από κοντά τις καταστροφές που προξένησε ο φονικός σεισμός των 6 Ρίχτερ στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε αρχικά στο Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων και συγκεκριμένα στην κοινότητα Αγιές Παρασκιές, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε τις κοινότητες Μελέσσες και το Αρκαλοχώρι.

Στις Αγιές Παρασκιές του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων υποδέχθηκαν την Πρόεδρο, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος, Μανόλης Κοκοσάλης, βάσει του προγράμματος. Παρόντες ήταν, ακόμα, ο Μητροπολίτης Καστελλίου, Αρκαλοχωρίου και Βιάννου Ανδρέας, καθώς και ο κυβερνητικός βουλευτής Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης.

Ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος, αλλά και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, αναφέρθηκαν στις δράσεις που εξελίσσονται για τον πλήρη έλεγχο των κτιρίων που έχουν πληγεί και τις ενέργειες που γίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών. Ακόμα ενημέρωσαν την κα Σακελλαρόπουλου για τις ανάγκες που έχουν οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών.

Στην πλατεία του χωριού οι κάτοικοι υποδέχθηκαν την Πρόεδρο με θερμό χειροκρότημα, ενώ είχε στηθεί μπουφές με κρητικό κέρασμα, προς τιμήν της Προέδρου.

Φωτογραφία έξω από το Κλειστό Γυμναστήριο Μελεσσών

Η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας από το Αρκαλοχώρι

«Θέλω να εκφράσω την θλίψη μου για τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατοι σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου της Κρήτης, σε περιοχές και χωριά, καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση σε όσους έχασαν σε μια στιγμή, τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Είδα με χαρά και συγκίνηση το πόσο η αλληλεγγύη στην τοπική κοινωνία, η αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια, η Κρήτη, οι εθελοντές, από την πρώτη στιγμή, βοήθησαν, ώστε να μην χαθεί ο έλεγχος, να ανταποκριθούν οι άνθρωποι στις πρώτες ανάγκες, γιατί τα προβλήματα είναι σημαντικά.

Τα σχολεία ήδη λειτουργούν από τη Δευτέρα και τα ανοιχτά σχολεία είναι το μήνυμα της ζωής που συνεχίζεται - το πιο θετικό μήνυμα.

Παρ' όλα αυτά, τα προβλήματα παραμένουν και είμαι βέβαιη ότι και με την στήριξη της πολιτείας - που είναι αναγκαία - θα μπορέσουν σύντομα να αποκατασταθούν οι ζημιές, να γυρίσουν οι άνθρωποι στη ζωή τους, στα σπίτια τους – στον χρόνο που θα χρειαστεί για αυτό – και η όμορφη αυτή περιοχή θα ξαναβρεί τους ρυθμούς της.».

Εν συνεχεία, θα παραστεί σε γεύμα προς τιμήν της με τον Περιφερειάρχη Κρήτης.

Τα εγκαίνια στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρίσκεται από χθες, Σάββατο 30 Οκτωβρίου, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου εγκαινίασε έκθεση για τα επετειακά 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Η Πρόεδρος έκανε λόγο, για μια προσφορά ιστορικής γνώσης και γνήσιου πατριωτισμού, εγκαινιάζοντας στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, την έκθεση της συλλογής «Κρασάκη» με τίτλο «η Ελλάδα μετά την Επανάσταση».

Οι δε συλλέκτες εμφανίσθηκαν συγκινημένοι και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη θέρμη των Κρητικών και την υψηλή εκπροσώπηση στα εγκαίνια. Ο δήμαρχος Χανίων, με τη σειρά του, Παναγιώτης Σημανδηράκης, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη φιλοξενία της μεγαλύτερης πολιτιστικής διοργάνωσης στην Κρήτη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Η σπάνια συλλογή της Τίνας και του Μιχάλη Κρασάκη είναι από εχθές ανοιχτή στο κοινό της Κρήτης, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να υπογραμμίζει με την παρουσία της την ανεκτίμητη αξία της συλλογής που, όπως τόνισε η ίδια, φέρει ανάγλυφη τη μετάβαση από την περίκλειστη Ελλάδα της Τουρκοκρατίας, στην Ελλάδα της ανεξαρτησίας και των ανοιχτών οριζόντων.

«Ανοίγοντας τη συλλογή τους στο κοινό, πέρασαν από την υποκειμενικότητα του συλλέκτη, στην προσφορά προς το σύνολο. Μια προσφορά ιστορικής γνώσης, αισθητικής απόλαυσης, και γνήσιου πατριωτισμού» είπε η κα Σακελαροπούλου, για να συμπληρώσει πως: «Μας παρουσιάζουν σήμερα ένα καλλιτεχνικό θησαυρό, που συντηρεί την ιστορική μνήμη και συμβάλει στην αυτογνωσία μας. Μας εντυπωσιάζει το εύρος της συλλογής, η ποικιλία των εκθεμάτων. Μας προκαλεί συγκίνηση το συλλεκτικό πάθος και η διορατικότητα του ζεύγους Κρασάκη».

Μεταξύ των εκθεμάτων, σπάνια έργα ζωγραφικής με τις υπογραφές των Γύζη, Ράλλη, Λύτρα , Βρυζάκη, Αϊβαζόφσκι, υδατογραφίες, σχέδια και γλυπτά φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Χρυσόστομος, εκτίθενται μοναδικά ρολόγια, σπάνιες πορσελάνινες και επιχρυσωμένες φιγούρες και φορεσιές.

Στην ομιλία του στην αίθουσα του Χρυσοστόμου, ο δήμαρχος Χανίων επεσήμανε -μεταξύ άλλων- ότι «αυτή η έκθεση, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, εγκαινιάζεται λίγες μόλις μέρες μετά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και επισημαίνει την αέναη επιθυμία, αλλά και τους διαχρονικούς αγώνες του έθνους για ανεξαρτησία και ελευθερία.».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η έκθεση φιλοξενείται σε μια πινακοθήκη της περιφέρειας. «Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν ορόσημα πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας, ενισχύουν την πνευματική παράδοση των Χανίων και διευρύνουν τους ορίζοντες της πόλης», τόνισε η ίδια. 

Ο συλλέκτης, Μιχάλης Κρασάκης, μίλησε για τη θεματολογία της έκθεσης και τα έργα που επιλέχτηκαν, σημειώνοντας ότι: «Δεν είναι μόνο το 1821 -δηλαδή ο απελευθερωτικός αγώνας, είναι ένα γενικότερο πλαίσιο πάνω στο οποίο στήθηκε η δημοκρατία μας μετά το 1821 κι αυτός ήταν ο λόγος που μαζί με τον κ. Ανδρεαδάκη, αντιπρόεδρο της Πινακοθήκης, αποφασίσαμε να βάλουμε και τους κορυφαίους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα.».

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη και ο γιος τους Κωνσταντίνος, βουλευτές και εκπρόσωποι τοπικών αρχών.

Υπενθυμίζεται πως τα 167 εκθέματα προέρχονται από τα συνολικά 1.500 αντικείμενα της Συλλογής Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη, η οποία έχει την έδρα της στην Κολωνία της Γερμανίας. Για πρώτη φορά στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της, παρουσιάζεται δημοσίως και μάλιστα, στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutche Welle Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News