Στην Κρήτη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Η αναγόρευση της Προέδρου στα Χανιά

Κρήτη
Στην Κρήτη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Η αναγόρευση της Προέδρου στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτιστικός θησαυρός στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων – Στα εγκαίνια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Επίτιμη πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος K. Βενιζέλος» αναμένεται να αναγορευτεί σε ειδική τελετή, που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ηρακλείου στις 30 και 31 Οκτωβρίου.

Με την ευκαιρία της παρουσίας της στα Χανιά για τα εγκαίνια της έκθεσης της Συλλογής Κρασάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη, η διοίκηση του Ιδρύματος θέλησε να τιμήσει την κ. Σακελλαροπούλου για την προσωπική της διαδρομή ως κορυφαία δικαστική λειτουργός σε έναν θεσμό που συνδέθηκε στενά με το μεταρρυθμιστικό έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου, την ενεργό συμμετοχή και την ουσιαστική προσφορά της στο επιστημονικό έργο του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην πλατεία Έλενας Βενιζέλου στη Χαλέπα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομη προσφώνηση από τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής και γενικό διευθυντή του Ιδρύματος κ. Νικόλαο Παπαδάκη, ανάγνωση της απόφασης απονομής της αναγόρευσης, επίδοση αναγόρευσης, μεταλλίου και πιστού αντιγράφου της πένας της Συνθήκης των Σεβρών, αντιφώνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υπογραφή στο επίσημο βιβλίο των επισκεπτών της Οικίας-Μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Πολιτιστικός θησαυρός στη Δημοτική Πινακοθήκη – Στα εγκαίνια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σπάνια έργα τέχνης και κειμήλια που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό,  συνθέτουν την έκθεση «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση- Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη» την οποία θα εγκαινιάσει αύριο το απόγευμα, Σάββατο 30 Οκτωβρίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου.

Πρόκειται για το σημαντικότερο γεγονός που πραγματοποιείται στην Κρήτη, στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 200 χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης.

167 εκθέματα από τα συνολικά 1.500 της ιδιωτικής Συλλογής Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη, η οποία έχει την έδρα της στην Κολωνία της Γερμανίας , παρουσιάζονται για πρώτη φορά δημοσίως σε μια έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελαροπούλου η οποία και θα την εγκαινιάσει αύριο στις 6 το απόγευμα.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων γίνεται επίκεντρο του σπουδαίου αυτού πολιτιστικού γεγονότος και μετατρέπεται σε ένα μουσείο γεμάτο κειμήλια , σπάνια έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, υδατογραφίες και σχέδια, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις .

Ανάμεσα στα έργα ανεκτίμητης αξίας που ξεχωρίζουν είναι ο Γέρος Χωρικός του Νικόλαου Γύζη του 1883, η προσωπογραφία της βασίλισσας Όλγας του Νικηφόρου Λύτρα του 1867 και οι Άγιες Εικόνες του Θεόδωρου Ράλλη έργο του 1894.

Όλα τα έργα τέχνης, γίνονται οδηγοί σε ένα ταξίδι που ξεκινά από την Ελλάδα της Παλιγγενεσίας και του Φιλελληνισμού,  και καταλήγει σε πολύτιμες εκδόσεις από κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Η σύγχρονη τεχνολογία θα έχει τον δικό της ρόλο στην έκθεση καθώς σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης θα δημιουργηθεί τρισδιάστατο µοντέλο εικονικής πραγματικότητας που θα επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση κάθε έργου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τις 30 Μαρτίου δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της Κρήτης και σε μαθητές σχολείων από κάθε γωνιά του νησιού να γνωρίσουν έναν πραγματικό καλλιτεχνικό θησαυρό.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News